Annonce
Debat

Byrådskandidat foreslår: Klippekort skal give ensomme unge adgang til kulturlivet

"Kulturklippekortet er også med til at skabe et boost til, og indtægtsgrundlag for, et hårdt presset kultur- og foreningsliv. Det er samtidig en effektiv måde at rekruttere bredt af nye medlemmer til foreningerne og nye brugere af kulturtilbuddene. Særligt blandt de unge, som måske ikke i første omgang ville have råd til at overveje det", skriver Katrine Skov-Hansen. Arkivfoto: Flemming Krogh

DEBAT: Hvor er jeg glad for, at vi på trods af politiske skel stadig kan finde enighed – i hvert fald kommunalt. Mathilde Hjort Bressum, Venstre, skrev forleden i Stiften om, at hun tror, at unges ensomhed er undervurderet. Det tror jeg faktisk, at hun har helt ret i.

Hele 66 procent af adspurgte studerende følte sig ensomme under vinterens nedlukning, viser en ny undersøgelse af Djøf Studerende. Det er ikke et problem, der løser sig selv efter en genåbning af samfundet.

Jeg har altid trivedes godt i mit eget selskab. Jeg har været dårlig til at vedligeholde venskaber, fordi jeg ikke kendte til vigtigheden af det. Og deraf har jeg egentlig aldrig troet, at jeg skulle opleve at føle mig ensom. Men der skulle ikke meget mere end en pandemi til at ændre denne tanke.

Annonce

Selvom jeg har trivedes i mit eget selskab, har jeg også altid været meget aktiv i sociale fællesskaber i og uden for skolen. Jeg har siddet utallige år i elevrådet på min folkeskole. Har i min fritid i folkeskolen gået til alt fra svømning og badminton til klaver og sang. Foreningslivet har altså altid haft en stor betydning for mig og min trivsel.

Da jeg derfor sidste sommer godt kunne mærke, at jeg under coronapandemien faktisk manglede et fællesskab mere end bare skolen og ungdomspolitik – som løbende var gradvist lukket ned – valgte jeg at blive frivillig hos Red Barnet Ungdom her i Aarhus. En af de bedste beslutninger jeg længe har truffet. Men det har corona dog også sat en stopper for efterhånden, og vi har stadig ikke fået lov til helt at komme tilbage som før.

Udover, at Red Barnet Ungdoms børneklubber gør en helt særlig indsats for de børn, som er en del af dem, så gør det altså også noget helt særligt for min egen trivsel. Det blev ikke kun til et frirum for børnene, men også til et frirum for mig, hvor jeg ikke skulle bekymre mig om andet end de børn, som manglede én at spille bordtennis med.

De fællesskaber tror jeg, at vi skal sætte meget mere fokus på, når det kommer til at styrke både børns og de unges trivsel, når vi kommer tættere på en reel genåbning.

Derfor vil jeg faktisk gerne fremhæve et forslag, som Alternativet har stået med i mange år efterhånden: Et kulturklippekort til unge. Det går helt basalt ud på, at kommunen giver alle unge mellem 18-30 år et årligt beløb på mindst 1000 kr (og ikke bare 250 kr som SF ellers har foreslået).


Et kulturklippekort kan være den ekstra økonomiske hjælp, det ekstra lille puf i ryggen og den nødvendige opfordring til at søge mod fællesskaberne igen.


Pengene kan bruges til kulturlivet såsom Aros eller Den Gamle By. Men også til foreningslivet. Til et kontingent til håndboldklubben eller til Red Barnet Ungdom. Kulturklippekortet kan f.eks. oprettes i form af en app, der sikrer, at pengene bliver brugt til det formål. Kulturklippekortet vil være den ekstra motivation, det lille økonomiske overskud og det kærlige puf i ryggen, der er brug for, for at unge kan komme ud af en ensomhedsboble i tiden, der kommer.

Kulturklippekortet er også med til at skabe et boost til, og indtægtsgrundlag for, et hårdt presset kultur- og foreningsliv. Det er samtidig en effektiv måde at rekruttere bredt af nye medlemmer til foreningerne og nye brugere af kulturtilbuddene. Særligt blandt de unge, som måske ikke i første omgang ville have råd til at overveje det.

I tiden med kulturklippekortet kan de unge så oparbejde en mere robust privatøkonomi, således at de kan fortsætte med fællesskaberne, selvom de ikke har kulturklippekortet længere. Det er en fordel for alle involverede.

Når kultur- og foreningslivet åbner helt op igen, så kunne jeg godt frygte, at vi ikke ser en massevandring dertil lige med det samme - især ikke fra de unge. Når man har siddet derhjemme i sin egen lille ensomhedsboble on/off i et år, så kan det være svært at række ud efter hjælp.

Selvfølgelig skal vi også sætte andre initiativer i gang for at afhjælpe det store fald i mental trivsel hos børn og unge. Men et kulturklippekort kan være et skridt på vejen. Det kan være den ekstra økonomiske hjælp, det ekstra lille puf i ryggen og den nødvendige opfordring til at søge mod fællesskaberne igen - stadig på afstand selvfølgelig. Og det kan være det tiltrængte løft af kultur- og foreningslivet, som også sikrer deres overlevelse efter corona.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce