Annonce
Horsens

Byrådsmedlem føler sig holdt for nar: Kontrakt på p-plads var underskrevet inden politisk godkendelse i byrådet

Asfalten er allerede lagt på den store midlertidige parkeringsplads på Campusgrunden, der vil kunne rumme 368 biler. Forventningen er ifølge teknisk direktør Charlotte Lyrskov, at hele p-pladsen kan være klar til brug inden sommerferien. Foto: Thomas Schütt
Esben Hedeager (K) mener, at han på byrådsmødet 27. marts blev ført bag lyset i debatten om grus eller asfalt på den midlertidige p-plads på Campusgrunden. - Nej, kontrakt blev indgået under forudsætning af byrådets godkendelse, understreger borgmester Peter Sørensen (S).
Annonce

Horsens: På byrådsmødet 27. marts var der en lang diskussion om den planlagte midlertidige parkeringsplads på Campusgrunden. I en 31 minutter lang debat forsøgte især Konservative, men også Venstre forgæves, men med stor ildhu, at argumentere for, at p-pladsen i stedet for fast asfaltbelægning skulle belægges med grus.

Det kunne de reelt godt have sparet sig, mener Esben Hedeager (K). Han kritiserer, at anlægsopgaven på det tidspunkt allerede havde været i udbud, og at forvaltningen havde accepteret et tilbud med asfalt på pladsen fra entreprenøren Østergaard A/S, dog med forbehold for byrådets godkendelse.

Af en aktindsigt, som Esben Hedeager har fået i sagen, fremgår det også, at udbuddets vinder, entreprenørfirmaet Østergaard A/S, blev inviteret til et opstartsmøde 16. marts på Horsens Rådhus (mødet blev senere flyttet og ifølge forvaltningen holdt 14. april, red.), og at det allerede i februar stod klart, at anlægsarbejdet skal gennemføres i perioden fra 23. marts til 5. august. Det skete ikke, men arbejdet kunne altså ifølge korrespondancen være gået i gang fire dage inden byrådsmødet.

- Jeg føler mig holdt lidt for nar, for alt det her vidste jeg intet om, da vi diskuterede sagen på byrådsmødet. Aktindsigten siger mig, at det reelt var besluttet på forhånd, at p-pladsen skulle asfalteres, og at der derfor slet ikke var nogen grund til at diskutere sagen i byrådet, konstaterer Esben Hedeager.

Aktindsigten siger mig, at det reelt var besluttet på forhånd, at p-pladsen skulle asfalteres, og at der derfor slet ikke var nogen grund til at diskutere sagen i byrådet.

Esben Hedeager (K), byrådsmedlem

Annonce

Borgmester: Helt normal praksis

Mødelederen på byrådsmødet, borgmester Peter Sørensen (S) afviser Esben Hedeagers kritik. Der er intet unormalt i forløbet, konstaterer han.

- Det helt afgørende her er, at der ikke er fundet en vinder af udbuddet, før byrådet har godkendt det. Det fremgår af kontrakten. Faktisk er det en helt normal praksis, at forvaltningen gør et forarbejde med forbehold for byrådets godkendelse. Senest gjorde vi det samme med den kommende børnehave i Bygholm Bakker, siger han.

Borgmesteren kendte intet til udbuddet, da sagen blev drøftet på byrådsmødet, siger han.

- Det behøvede jeg heller ikke. Vi skulle jo ikke tage stilling til udbuddet, men til bevillingen af penge til en p-plads. Det fremgår af dagsordenteksten, at de første pladser skulle være klar 1. juni, og jeg vil faktisk gerne rose forvaltningen for, at de har prøvet markedet af på forhånd, så det kunne blive eksekvereret, men også samtidig gjort det klart, at det er byrådet, der tager den endelige beslutning, siger han.

Annonce

Teknisk direktør: Ikke usædvanligt

Kommunens tekniske direktør, Charlotte Lyrskov, bekræfter det forløb, der er nævnt tidligere i artiklen. Udbuddet blev lavet som et fælles udbud med den planlagte lysregulering i krydset Emil Møllers Gade/Vestergade, og anlægsarbejdet på Campusgrunden blev ifølge Charlotte Lyrskov sat i gang 14. april.

Den tekniske direktør er på linje med borgmesteren i den skriftlige kommentar, hun har sendt til Folkebladet.

"Det er ikke usædvanligt, at der bliver lavet udbudsmateriale, inden en sag er politisk behandlet. Det kræver naturligvis, at der i materialet står, at det er under forudsætning af byrådets godkendelse, hvilket også var tilfældet i denne sag", skriver hun i et skriftligt svar til Folkebladet.

Her skriver hun også, at ingen politikere på forhånd var orienteret om udbuddet.

Annonce

Stort flertal for p-plads

Esben Hedeager har hele tiden kritiseret beslutningen om at lægge asfalt på den midlertidige parkeringsplads. Ikke mindst efter at det nogle uger efter byrådsmødet kom frem, at Horsens HF & VUC planlægger at bygge på en del af det areal, der nu midlertidigt er dækket med asfalt. Hvis det projekt går efter planen, kan man tage første spadestik om cirka to år.

- Til avisen sagde borgmesteren efter nyheden om Horsens HF & VUC, at der ikke kunne rykkes en millimeter ved beslutningen. Det forstår jeg bedre nu, for det ville jo skabe problemer i forhold til, at der så skulle sættes et nyt udbud i gang, siger Esben Hedeager.

Nej, det ville ikke have skabt problemer, siger borgmester Peter Sørensen (S).

- Byrådet kunne godt have valgt noget andet, men der var både i økonomi- og erhvervsudvalget og i byrådet et stort flertal, der ønskede en parkeringsplads. Det stemte Venstre og Konservative nej til, siger han.

Annonce

Venstre bakker op

Esben Hedeager mener, at det havde været den rigtige rækkefølge at tage den politiske beslutning først og derefter sende det politikerne måtte beslutte i udbud.

- Det ville nok have krævet, at den politiske beslutningsproces blev sat i gang lidt tidligere, men det kan jeg heller ikke se skulle være et problem, siger han.

Også formanden for plan- og miljøudvalget, Venstres gruppeformand, Martin Ravn (V) undrer sig over, at han og kollegerne i byrådet ikke blev orienteret om, at anlægsarbejdet havde været i udbud.

- Uanset forklaringen fra borgmesteren er det her for mig at se et tydeligt eksempel på, hvordan en politisk beslutningsproces kan blive tilsidesat, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny festivalplads spirer frem i Aarhus

AGF For abonnenter

Bagkanten: Check af mulig forseelse; VAR keder fodbolden ihjel

Aarhus For abonnenter

Lang kø til en plads på Aarhus Friplejehjem: - Vi fortæller, at der også kan ske fejl hos os

Annonce