Annonce
Østjylland

Byrådsmedlem om fredet bygning: 'Vælt lortet'

<p>Munkekroen stammer fra 1700-tallet og er i dag i en elendig forfatning. Ejeren har pligt til at vedligeholde den fredede bygning,og senest i 2009 fik den daværende ejer påbud om at overholde forpligtelsen. ?Siden er der bortset fra ejerskift ikke sket meget, og kommunen har også afvist at overtage bygningen, der heller ikke kan flyttes, da også beliggenheden er fredet. Foto: Jacob Vestervig</p>

Et byrådsflertal har valgt at støtte en ansøgning om ophævelse af fredningen af den 250 år gamle Munkekroen, så den faldefærdige ejendom kan rives ned.

Hvis vægge kunne tale, kunne væggene på Munkekroen ganske sikkert fortælle mange og lange, spændende beretninger fra et mere end 250 år langt liv. De sidste nok knap så lange og spændende, for forskellige ejere har gennem årtier misligholdt den fredede bygning, som i dag derfor står faldefærdig, sammensunket og ganske tom i Adelgade.

Den nuværende ejer vil gerne åbne en socioøkonomisk virksomhed, men det kan pga. husets indretning ikke lade sig gøre. Derfor har han ? forgæves ? søgt om at pakke huset ind i glas.

Den nuværende ejer Finn Damgaard købte i 2015 kroen på tvangsauktion med en plan om at renovere den og lave den til en socioøkonomisk forretning, der skulle sikre den fremtidige overlevelse.

Det krævede dog mere plads, og derfor ansøgte Finn Damgaard om at få lov at pakke hele bygningen ind i glas og dermed skabe flere kvadratmeter.

Annonce

Det blev afvist af Kulturstyrelsen, og tilbage står Finn Damgaard i dag med en saneringsmoden bygning, som ingen umiddelbart vil kaste penge efter. Derfor ønsker han fredningen ophævet, så han kan jævne huset med jorden, og det bakker et flertal i byrådet ham op i, viste det sig onsdag aften, da politikerne skulle tage stilling til, om de ville støtte en ansøgning til Slots- og Kulturstyrelsen.

»Vælt lortet!« lød det fra Jens Sønderskov (SF).

»Normalt går jeg ind for at bevare kulturarv, men her er der ikke meget at bevare. Jeg har læst tilstandsrapporten, og der er mange K'er. Der er stort set ikke noget, der er værd at bevare. En renovering ville være en rekonstruktion, men ikke Munkekroen selv,« sagde han.

Det gjorde ondt

Langt størstedelen af byrådsmedlemmerne var enige i at støtte en fredsophævelse, men flere understregede også, at det var med blødende hjerte.

»Kulturstyrelsen har haft alle chancer, nu må fornuften råde. Det er ikke sjovt at anbefale indstillingen, men vi må erkende, at tiden er løbet fra Munkekroen,« lød det fra Venstres Søren Erik Pedersen.

»Jeg er selv fra byen og er kommet på kroen i mange år, så jeg synes ikke, det er rart, men der er ikke andre muligheder,« tilføjede Lars Vodsgaard (S).

Annonce

Tre stemte imod

Ikke alle hans socialdemokratiske kollegaer var dog enige i den påstand, og således stemte tre af dem imod at støtte en ansøgning om en fredning.

»Det er et dårligt signal at sende fra byrådet - at vi ikke vil bevare vores kulturhistoriske bygninger. En ansøgning må stå for ejerens egen regning,« mente Charlotte Abildgaard Paulsen, der fik opbakning fra sin partikammerat Henrik Müller:

»Ejeren er et professionelt ejendomsfirma, som ikke kan have været i tvivl om, hvad man gik ind til. Og jeg køber ikke præmissen om, at det ikke kan betale sig at sætte et fredet hus i stand. Det kan altid betale sig,« konstaterede han.

Også Finn Sander Jensen (S) stemte imod at støtte ansøgningen, der nu sendes til Slots- og Kulturstyrelsen, som to gange tidligere har afvist lignende ansøgninger fra tidligere ejere - senest i 2009.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Gammel kending vender tilbage til Aarhus: Her er Aros' nye direktør

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

50 brandfolk efterslukker stadig storbrand på kranfabrik: Kan give trafikale udfordringer

AGF

Slut med lejeaftale: AGF køber tysk profil

Alarm 112

Over 100 beredskabsfolk kæmper stadig med 'usædvanlig' storbrand: - Det her er en ekstremt sjælden hændelse

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Kultur

Stil træskoene under trækronerne: Udbud og efterspørgsel baner vej for ny skovkirkegård i Horsens

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Stiften på plakatpatrulje: Partierne bryder både regler og interne aftaler

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Sport

Han kan samle en professorterning hurtigere end du kan tage dine sko på: Bakken-anfører med cirka ti mesterskaber sætter rekord

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Østjylland

DN holdt valgmøde og afslørede resultatet af en rundspørge: Det mener flertallet af kandidaterne om Kattegatforbindelsen

Annonce