Annonce
forside

Byrådsmedlemmer er enige om at kræve retfærdig udligning

Kommuner må selv melde sig ind i kampen om reform af udligningssystemet, mener økonomi- og indenrigsminister.

Der er brug for en mere retfærdig fordeling af midler mellem landets 98 kommuner.

Sådan lyder kravet fra hele 94 procent af landets kommunalpolitikere ifølge en spørgeskemaundersøgelse, som nyhedsmagasinet Danske Kommuner har foretaget.

Udligningssystemet omfordeler hvert år 17 milliarder kroner mellem Danmarks 98 kommuner.

De senere år har kommunerne påpeget en række skævheder i systemet.

Allerede i 2015 aftalte et flertal på Christiansborg, at udligningssystemet skulle have en overhaling.

Et såkaldt finansieringsudvalg fik til opgave at kigge på mulige modeller.

Men da udvalgets rapport udkom i februar sidste år, kunne man ikke blive enige blandt partierne på Christiansborg om at pege på en løsning.

Også blandt kommunerne selv var der uenighed.

Kommunerne i hovedstadsområdet mente, at de skulle tilgodeses, mens kommuner i provinsen mente, at det var deres tur til at blive kompenseret.

Det fik kommunernes egen interesseorganisation, Kommunernes Landsforening (KL), til at melde sig ud af arbejdet i finansieringsudvalget.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) efterlyser nu, at kommunerne selv kommer på banen.

- Den dag alle landets 98 kommuner er enige om, hvordan udligningen skal være, vil Folketinget kunne gennemføre det, siger ministeren i et skriftligt svar til Danske Kommuner.

Men ministeren skal ikke regne med, at kommunerne kan finde fælles fodslag, lyder det fra kommunernes formand, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Det er en opgave, der kun kan løses af Folketinget, mener han.

- Selvfølgelig er det ikke den rareste opgave, fordi man skal tage fra nogen og give til nogle andre. Og det bliver man sjældent populær af, men man kan ikke bede kommunerne om at løse den her opgave. Det må være Folketinget, der løser den, siger Jacob Bundsgaard til bladet.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille forventer, at regeringen vil tage sagen op igen på den anden side af et folketingsvalg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Østjyske borgmestre om statsministerens planer: Skævt og urimeligt, hvis vi skal bløde endnu mere

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

112

Tyve tømte skolekøkken under ombygning: Store fryse- og køleskabe stjålet

Aarhus

Sammenstød på E45: Uheld vest for Aarhus skaber lang kø

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce