Annonce
Aarhus

Byudvikler Rune Kilden: - Der er for meget brok og for få high-fives over, hvor godt vi har det

- Jeg har været fuldstændig offline en hel sommer. I fem uger slukkede mig og min familie for alt, hvad hedder iPhone, iPad og computere. Det var megafedt, og jeg kan klart anbefale alle at tage sådan en digital detox-tur, selvom det er lidt bøvlet med netbank, siger byudivkler Rune Kilden. Foto: Michael Svenningsen

Det har været et fantastisk år med mange spændende projekter for byudvikleren Rune Kilden. Han synes, det afspejler, at Aarhus har fået en god portion selvtillid efter kulturåret, og at erhvervslivet, politikerne og kulturen er begyndt at spille sammmen. Læs her, hvilke projekter han har gang i, og om han gruer for en krise næste år.

Hvad har været dit største arbejdsrelaterede højdepunkt i år?

Der har været fuld fart på alle fronter i år! Vi har kun to ud af 250 lejligheder til salg i det nye Bjarke Ingels-byggeri "AARhus" på Aarhus Ø -resten er solgt.

Vi er kommet igang med salget i æggepakkeriet på Godsbanen, og vi har fået udlejet næsten 21.000 kvadratmeter erhvervslokaler i Pakhusene. Og så har Bassin 7, Havnebadet og det område bare fået en fantastisk modtagelse, særligt på grund af den sommer, vi har haft i år.

Hvad har været dit største højdepunkt privat i år?

Jeg har været fuldstændig offline en hel sommer. I fem uger slukkede mig og min familie for alt, hvad hedder iPhone, iPad og computere. Jeg havde kun en god, gammeldags tryktelefon, som en slags nødtelefon. Vi var nødt til at købe "ægte" ure og vækkeure, men det var megafedt, og jeg kan klart anbefale alle at tage sådan en digital detox-tur, selvom det er lidt bøvlet med netbank og så videre. Jeg gør det igen her i juleferien. Så må mine kollegaer få fat på mig via brevdue, ellers så må de vente.

Annonce

Fakta om Rune Kilden


  • Rune Kilden er født i 1977 i Aarhus
  • Han er gift med Zanne. De har sammen tre børn
  • Han har firmaet Kilden og Hindby sammen med Stine Hindby
  • Uddannet jurist fra Aarhus Universitet
  • Han modtag Byggesocietetets hæderspris Det Gyldne Søm i 2017
AARhus forventes at stå færdigt i 2019. På nuværende tidspunkt er der kun 2 ud af 250 lejligheder, der ikke er solgt endnu. Køberne er en bred skare af både ældre der flytter fra villaen, forældrekøb med også unge par, fortæller Rune Kilden. Foto: Michael Svenningsen

Hvad har været din største arbejdsrelaterede udfordring i år?

Vi er gået fra at være to i vores egen lille butik til at være 10 medarbejdere. Så jeg har skulle vænne mig til at give slip og ikke gøre alting selv, men frigive noget ansvar og opgaver til andre. Det har været lidt specielt, fordi jeg har indtaget en ny rolle i virksomheden. Det er første gang, vi gør det, så selvfølgelig følger der et par småfejl med, men vi er ved at blive voksne. Det er et nyt step, hvor vi er fået fra virksomhed til organisation.

Hvad har været din største udfordring privat i år?

Det har også været at skrue ned for arbejdsiveren og være offline for en periode. Der har været så meget pres på og gang i alle mulige projekter hele tiden, så jeg har været nødt til at skrue ned for arbejdet. Men jeg er jo mit arbejde, så det har været lidt svært.

Jeg vil så gerne sige ja til alt: Projekter, foredrag og så videre. Men jeg prøver at lære, at jeg nogle gange bliver nødt til at sige fra. Ellers lever jeg et meget ukompliceret liv. Jeg forstår slet ikke, hvordan folk kan ringe ind til Mads og Monopolet med så mange problemer.

Året der gik...

Avisen har spurgt en række Aarhus-personer om, hvordan deres år har været, og hvad de forventer af 2019.

Det er der blevet en række artikler ud af, som kommer i de nærmeste dage.

Du kan læse om Jon Daniel Edlund, kendt fra bageprogrammet på DR, Britt Vorre fra Aarhus Street Food, byudvikler Rune Kilden, Michael Harders, kendt fra Gift ved første blik, gallerist Charlotte Fogh, Rikke Øxner, direktør for Aarhus Festuge, tidligere basketballspiller Nicolai Iversen, borgmester Jacob Bundsgaard og Mathilde Mackowski, ejer og medstifter af Sinful.dk.

I 2022 skal byens nye hotel- og kongrescenter færdigt ved Bassin 7 på Aarhus Ø. Der skal blandt andet være en skybar i 76 meters højde, udendørs café og plads til 2.000 konferencegæster. Foto: Michael Svenningsen

Hvad vil du huske året 2018 for i forhold til Aarhus - Danmark - og verden?

Aarhus: Jeg synes, vi har fortsat flowet fra sidste års titel som kulturhovedstad. Aarhus har fået noget selvtillid, og der sker virkelig meget fedt i byen. Byen i virkeligheden bare er verdens største landsby, men det skaber samtidig en fantastisk platform, fordi alle kender alle. Det politiske, det kulturelle og erhvervslivet har fundet rigtig godt sammen, og det giver grundlag for mange gode ting for og i byen.

Danmark: Der har været en krise-retorik i lang tid, men særligt i år. Jeg synes, der er for lidt af: "Shit, det går godt i Danmark. Vi har skabt et godt samfund. Vi stoler på hinanden, vi har et veldfærdssystem, som giver alle en sikkerhed," og for meget diskussion om, hvorvidt den arbejdsløse har råd til den store kabelpakke. Er der andre lande, der har et federe system end os? Det synes jeg ikke. Hvis du bliver arbejdsløs eller syg, får du hjælp. Det skal vi altså ikke klage over eller begynde at misunde USA eller Schweiz. Der er for meget brok og for få high-fives over, hvor godt vi har det.

Verden: Den har brug for noget kærlighed, mere end nogensinde. I år har været et vildt år med en masse spændinger rundt omkring. Men der har også været meget fokus på bæredygtighed og klimaet, og vi har i hvert fald i Danmark indset, at vores vilde forbrug ikke dur længere i den her verden. Så vi bliver nødt til at se på de fattige lande og de flygtningestrømme, vi vil opleve derfra i fremtiden, hvis vi ikke snart handler og gør noget. Jeg synes, Danmark bude være et forgangsland i den forbindelse.

Hvad forventer du af 2019?

Mine projekter strækker sig altid over flere år, så jeg ser frem til, at de nuværende projekter skrider frem, og at vi begynder at bygge på hotellet på Aarhus Ø (Scandics nye hotel- og kongrescenter, red.).

Jeg frygter nu ikke nogen krise eller lignende - og hvis der kommer en, så ser jeg det kun som en spændende udfordring. Med opsving bliver man doven og hvis det bliver for nemt, stopper innovationen. Det går godt i min branche, og jeg gruer ikke for en krise i 2019, men det ville være spændende.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce