Annonce
Læserbrev

Byudvikling. Byg, byg, bare byg

Dette må siges at være Aarhus Kommunes slagord de seneste år, der skal blot bygges overalt, uden hensyntagen til konsekvenserne for omgivelserne.

Når man ser på udviklingen i Aarhus C, bliver der bygget overalt, og hvis det ikke passer ind i lokalplanerne, ændres disse. Hvis der er regler/love, som man kommer på kant med, gives dispensationer.

Og omgivelserne, det er jo beboerne i Aarhus C, men dem tages der ikke hensyn til i det byggecirkus, som kommunen har gang i.

Hele havneområdet taler vel for sig selv, med en ødelagt infrastruktur til følge. Til beboere, som har en pæn udsigt: Skynd jer at nyde den, I ved aldrig, hvornår kommunen tillader endnu et højhus foran jeres vinduer!

Er du udsat for det, der i fagsproget hedder væsentlige indbliksgener, det vil sige, at din nye nabo kan følge med i din dagligdag ved at se ud gennem sit vindue, så mener kommunen åbenbart, at du kan løse det ved at leve for nedrullede gardiner.

Hvis dit hus slår revner, så må det være din egen skyld, at du i sin tid købte bolig op ad en kommunal grund, som nu smadrer dit hjem.

Hvad med at Aarhus Byråd lige prøvede at trække vejret, satte det vilde byggeræs på pause og prøvede at se situationen fra beboernes side, hvis interesser de vel er valgt til at varetage, og ikke blot lade samtlige bygherrer i Aarhus gøre, som det passer dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU) går i glemmebogen som kæmpe succes

Alt imens de nye, store FGU-institutioner (FGU = Forberedende Grund Uddannelse) kæmper for at finde fodfæste, viser det sig, at forløberen, Kombineret Ungdomsuddannelse (KUU), har været en stor succes (https://www.uvm.dk/aktuelt/nyheder/uvm/2019/sep/190927-syv-ud-af-ti-unge-kommer-godt-videre-efter-kombineret-ungdomsuddannelse). FGU-institutionerne er opbygget som meget store institutioner (Aarhus ca. 700 elever) og skal løse opgaven med at hjælpe unge uden forudsætninger for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse. KUU havde samme målsætning, men uddannelsen var baseret på institutionssamarbejder og dermed mindre pædagogiske miljøer med plads til individuelle forskelle. I Aarhus havde vi gennem pilotforsøg gjort positive erfaringer, med at forskellige mindre institutioner (bl.a. produktionsskoler og daghøjskoler) arbejdede sammen i respekt for indbyrdes forskelligheder og med plads til forskelligheden i målgruppen. Det førte naturligt frem til et forbilledligt samarbejde omkring den KUU, der nu viser sig at have været en stor succes, og hvor syv ud af ti unge er kommet godt videre. Lovgivningsprocessen bagved KUU var desværre præget af politisk uenighed, så opbakningen var ikke bred. Derfor blev KUU-lovgivningen tidsbestemt med udløb i 2021. Lovgiverne på Christiansborg købte sig tid til at blive enige om en løsning på den udfordring, man vidste var der. Resultatet blev FGU, en stor og samlende lovgivning med bred opbakning, hvilket naturligvis er positivt og helt nødvendigt. Desværre levner FGU-loven umiddelbart ikke plads til undervisningssamarbejder med mindre, selvstændige institutioner (f.eks. daghøjskoler), der dermed afskæres fra at bidrage med massiv erfaring og kompetencer, der nu ses dokumenteret gennem den succes, som KUU har været. Politiske ønsker om indflydelse og styrbarhed gik forud for hensynet til den sårbare målgruppe; systemkrav trumfer menneskehensyn og sund fornuft. Alt imens vi slikker sårene og kæmper for at holde os på benene, efter at have investeret massivt i at gøre det godt til gavn for målgruppen, ønsker vi FGU-institutionerne held og lykke med at løse opgaven. Men vi savner en forklaring på, hvorfor eksempelvis daghøjskolerne i Aarhus, der nu gennem fem år har bidraget massivt til en sjælden set succes på uddannelsesområdet, atter skal kæmpe for overlevelse efter at have spillet rollen som nyttige idioter. Når det så viser sig, hvor FGU oplever problemer, er vi naturligvis klar til at indgå i samarbejder, til glæde for de mange, der ikke lige er skabt til at trives på kæmpe institutioner.

Annonce