Annonce
Debat

Byudvikling som i det vilde vest: Bernhardt Jensen ville være væltet, hvis han cyklede forbi Aarhus i dag

"Det er selvfølgelig byrådspolitikerne i Aarhus Kommune, der skal fastlægge de kvantitative mål for Aarhus Kommune. Kun derved kan de lægge rammerne for den kvalitative udvikling af Aarhus. Som det er nu, overlader de scenen til entreprenante developere, investorer og spekulanter", skriver Ole Krabbe Olesen. Arkivfoto: Kim Haugaard

DEBAT: I Aarhus er byudviklingen som i wild west. Tilflyttere bestemmer over et byråd, som uden æstetiske visioner tilpasser sig kvantitative kendsgerninger.

Til Tobias Heede Niebuhr, Århus Stiftstidendes journalist, udtalte rådmanden for teknik og miljø Bünyamin Simsek 4. februar 2021: "Vi bliver 100.000 flere århusianere frem mod 2050. Det er ikke et mål, vi har, det er noget, vi bliver". Kun lommeuld kommer af ingenting.

Tirsdag kom det frem, at politikerne på Christiansborg har vendt tommelfingeren nedad for en overdækning af banegraven i Aarhus. Projektet risikerer at kollidere med tidsplanen for elektrificeringen af jernbanen, og den risiko tør man ikke løbe på Christiansborg. Dermed er det slut med drømme om en overdækket banegrav, der ville kunne rumme cykelparkering, butikker, liv og ikke mindst 110.000 etagemeter bolig, og det gør rådmanden ked af det.

Annonce


Der kommer kun det antal tilflyttere til Aarhus, som kommunen beslutter sig for. Hvis et flertal i byrådet beslutter sig for, byen kun skal vokse med 50.000 borgere inden 2050 – så bygger man kun boliger til 50.000 borgere. Sådan er det bare.


I kan lige så godt vente med at juble over, at der ikke kommer op mod 1.000 boliger over banegraven, lyder det fra teknik-rådmanden. Der kommer formentlig mere fortætning i indre by for at imødekomme befolkningstilvæksten. Så kan I lære det, I århusianere!

Med ovennævnte bekræfter Simsek desværre, at han sammen med det øvrige byråd leder Aarhus uden visioner og mål. De magter åbenbart kun kvantitative tilpasninger. Byens størrelse lader de tilflytterne bestemme.

Det er ikke visionære byrådspolitikere i Aarhus Kommune, der har hørt efter, hvad mange fagfolk har advaret mod. Det er politikerne på Christiansborg, der på grund af jernbanedriften lægger banegraven i graven.

Det er selvfølgelig byrådspolitikerne i Aarhus Kommune, der skal fastlægge de kvantitative mål for Aarhus Kommune. Kun derved kan de lægge rammerne for den kvalitative udvikling af Aarhus. Som det er nu, overlader de scenen til entreprenante developere, investorer og spekulanter, som opfører sig som en flok vilde heste i Aarhus. I stedet for at tæmme hestene skaber de plads til disse ved – uden blusel – at sælge ud af arvesølvet. Det giver selvfølgelig også det cash flow, som åbenbart er nødvendigt for at drifte byen. Bernhardt Jensen ville være væltet, hvis han cyklede forbi Aarhus i dag.

Derfor skal vi have udviklet cost-benefit-analyser, som viser både hårde facts og bløde kendsgerninger ved de enkelte lokalplaner.

Man må håbe, at det byråd, der tiltræder 1. januar 2022, vil sætte sig nogle æstetiske, kvalitative mål og sætte sig for bordenden, når de kvantitative mål skal fastlægges. Der kommer kun det antal tilflyttere til Aarhus, som kommunen beslutter sig for. Hvis et flertal i byrådet beslutter sig for, byen kun skal vokse med 50.000 borgere inden 2050 – så bygger man kun boliger til 50.000 borgere. Sådan er det bare.

Bemærk venligst, at når rådmanden siger "århusianere", så er det alene tilflyttere til Aarhus by, han mener. F.eks. er jeg en skalling, der bor i Malling.

Annonce
AGF For abonnenter

Stiften finder historiens bedste AGF-spillere: Se nummer 31 til 40

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Bankmanden fra Nørre Aaby: Han lavede det ulovlige skifte til AGF og kunne være blevet en del af dynamitlandsholdet

Aarhus For abonnenter

Få overblikket: Her er det nye byråd og alle udvalgsposterne

Aarhus

Udlover dusør: Tivoli Frihedens isbjørn er blevet stjålet

Aarhus

Royal løbefest vender tilbage til Aarhus i 2022

Hjulmand hylder afdøde Høgh: En inspiration og et forbillede

AGF For abonnenter

Afsløring: Bjarke Ingels og adskillige verdensberømte arkitekter står i kø for at tegne det nye stadion i Aarhus

Debat

Radikale sikrer et stort skridt for den grønne omstilling: Vi har hamret på døren til Finansministeriet

Debat

Aarhus handler naivt og uforsvarligt: Nu sætter vi os foran rådhuset i protest

Fire personer er anholdt for lækage fra efterretningstjenester

Aarhus

Falck åbner sit sjette kviktest-center i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Trukket ud af klasseværelset og trampet i hovedet: Volden er stigende og voldsom på Aarhus' folkeskoler

Erhverv

Aarhus-selskab investerer 10 milliarder i ensomme ældre: - Det kan stikke helt af for os

Annonce