Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Byudvikling: Stop nostalgi-hysteriet

Bygningen på M. P. Bruuns Gade. Foto: Martin Ravn

Pyntesyge stemmer er ude med smagsløgene (i en artikel her i avisen 29. oktober, red.) og fordømme en facade i Bruuns Gade i Aarhus, mens en ditto i Østergade hædres som det gode eksempel. I begge tilfælde er der tale om nybyggede hoteller bag eksisterende, aldrende facader. Forskellen er, at i Bruuns Gade kan man se indgrebet. Den mulighed levnes man ikke i Østergade, hvor alt synes at ånde fred og idyl - ligesom i 'gamle dage', hvilket altså får smagsdommerne til at vende tommelfingeren op.

Nu kan man absolut diskutere resultatet i Bruuns Gade - heldigvis! Det, man imidlertid ikke kan diskutere, er, at her kan man 'læse' den omstændighed, at tiden går sin gang, at udviklingen går med, og at dette er en af livets realiteter - om man nu kan lide det eller ej. Man har kort sagt mulighed for at læse vores historie, erindring og dermed identitet.

Alt har sin tid, som alt i tiden tilhører, bygninger og vi selv. Når vi bliver syge, forsøger lægerne at reparere på os. Når vi bliver gamle og skramlede, bliver vi passet på som så. Men en dag er det slut, og det er definitivt. Vi må leve med, at vi dør og begraves. Tanken om genoplivning derefter hører mest af alt gyserfilmene til. Således også med bygningerne, de har deres tid, og hvis man derefter ikke kan undvære synet af dem, må man flytte dem på museum, så vi ved, hvad vi står over for.

Men Østergade er ikke et museum. Her forfalskes historien. Tiden sættes i stå, og den forbipasserende føres bag historiens lys. Konsekvensen af et sådant scenarie måtte være en forventning om at kunne møde sin for længst afdøde bedstemor henne ved Salling. Skulle man så også køre i hestevogn? Have lokum i gården? Arbejde 10 timer seks dage om ugen, leve i fattigdom og med sygdom, og hvad der ellers hører samme forgangne tid til? Det drømmer vist de færreste om!

Uigennemskuelige kulissefacader er løgnagtige bygningsdele, som ikke har noget med arkitektur at gøre. Det underlige er accepten af disse løgne. Ingen vil finde sig i at få en plastikjakke, hvis de har betalt for en af læder. Og hvis restauranten under overskriften 'krondyr' serverer muldyr, så resulterer det, uanset smagen, i et sagsanlæg. Når politikerne på Christiansborg lyver, bliver de fyret. Men ikke arkitekterne - hvorfor?

Aarhus kan bryste sig af en stor skare af dygtige, historie- og samfundsbevidste arkitekter. Og hvert år uddanner byen flere til. Lad dem bygge ordentlige huse, der afspejler den tid, vi lever i, så vi kan blive fri for nostalgi-hysteriet, og Aarhus kan få lov til at være en by, der står ved sin tid, sig selv og det liv, den rummer.

Østergade. Hotel Scandic Aarhus City. Foto: Jens Thaysen
Annonce
AGF For abonnenter

Stiftens analyse: Det er ikke mange AGF-spillere, der kan se sig selv i spejlet - holdet skal finde en decideret måltyv, hvis de vil tilbage til den sjove ende af tabellen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rikke-Marie skal scannes for alvorlig sygdom, men hospitalet har først tid i 2024: - Jeg troede ikke mine egne øjne

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Et af byens ældste spisesteder har kendt rigmand som erklæret stamkunde - det forstår man

Aarhus

Aarhus Pride lukker flere centrale gader: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Vi sad med ryggen mod muren foran politikerne: Jeg er rystet over, hvordan det lokale demokrati fungerer

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aarhus

Jørn frygter, han dør, før han får svar: Nu tager patienter sagen i egen hånd

Aarhus For abonnenter

Rådmand afviste fællesråds repræsentant til møde om havneudvidelse: Det beklager han nu

Debat For abonnenter

Stiften mener: Lad os få bus-boblerne tilbage – fyldt med kunst og andre stjerner

Kultur

En læser undrer sig: Hvorfor dropper Friheden ikke musikere, som Tivoli i København aflyser af frygt for slåskampe?

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Aarhus

Køreplanen er klar: Letbanen skruer op for trafikken

Aarhus For abonnenter

Fra Napoleons generaler til Jægergårdsgade: På Klassisk 65 er de danmarksmestre i at sable champagne

Alarm 112

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Annonce