Annonce
Aarhus

C.V. Jørgensens tekster er blevet manges hverdag

Nikolaj Cederholm i en pause i prøverne på Teaterkoncert C.V. Jørgensen på Aarhus Teater. Foto: Flemming Krogh
Isolation og folk, der keder sig, er blevet corona-aktuelle emner, siger Nikolaj Cederholm, der står bag teaterkoncerten, der har premiere fredag på Aarhus Teater.
Annonce

Aarhus: Han er teaterkoncerternes far. Han lavede den første for 26 år siden, og nu er han igen i Aarhus. Nikolaj Cederholm gør klar til "Teaterkoncert C.V. Jørgensen", og selv om han har stået bag mange, regner han med, det bliver den bedste.

Det er fem-seks år siden, ideen blev skabt til netop den teaterkoncert. Og ideen var ikke Nikolaj Cederholms.

- Den kom fra musiker, sanger, skuespiller og radio- og tv-vært Louise Hart, der blandt andet havde sunget i "Mozart Teaterkoncert". Vi havde spist frokost med C.V. Jørgensen og fået rettighederne, men så døde Louise Hart pludselig af kræft i november 2018 i en alder af 39 år, forklarer Nikolaj Cederholm i en pause i prøverne på Aarhus Teater.

Han gik på jagt efter en producer, fandt Jon Stephensen og teatret Aveny-T og fik Aarhus Teater med på produktionen.

Annonce

Glad for samproduktion

- Vi er rigtig glade for sådan en samproduktion, fordi vi udnytter skattekronerne bedre, foruden at det er dejligt for os at være i Aarhus, siger Nikolaj Cederholm.

Han har fået sangeren Mark Linn med.

- Han er den eneste af holdet, jeg kendte i forvejen og alderspræsident. Alle andre er nye, de fleste i 20'erne, yngre end mine børn, siger 57-årige Nikolaj Cederholm.

Annonce

Mærkelig start

Han forklarer, at det var en mærkelig start.

- Vi skulle have haft premiere på Aveny-T i maj, men det blev aldrig til noget. Tre dage efter vi gik i gang med prøverne, blev folk sendt hjem af coronaen. I perioden derefter prøvede vi halvanden måned på Zoom, men elektronikken er ikke særlig velegnet, fordi skuespil, musik og sang beror meget på timing. Vi forudsiger fremtiden sekund for sekund, og det duer Zoom ikke til, forklarer Cederholm.

Han syntes i øvrigt, at det var underligt at mødes med spillerne på skærmen.

- Pludselig var jeg på en måde hjemme hos dem, hvor jeg aldrig havde været før, kunne se deres stuer, møbler og køkkener, og måske gik et halvnøgent familiemedlem forbi i baggrunden. Samtidig var det næsten som i Warszawa under Den Kolde Krig. Naboerne klagede over støjen, så Mark Linn gik undertiden ind i et kosteskab, når han skulle synge, fortæller Cederholm.

Han siger, at Mark Linn og Tue West, der er den næstældste, har taget ansvaret på sig som de to ældste med at lede de yngre ind i teaterkoncertens verden, hvor der ikke er orkester, men hver enkelt sanger spiller et instrument.

Annonce

Som skrevet til situationen

- C.V. Jørgensens sange er nærmest som skrevet til den situation, vi er i lige nu, om isolerede mennesker og folk, som keder sig. Det er en rigtig corona-forestilling, siger Nikolaj Cederholm.

C.V. Jørgensen er selv en introvert type ligesom hans forbillede Bob Dylan.

- Han taler de introvertes sag i en ekstrovert verden i sange med kvalitet. Hvis vi fjerner manden fra ligningen, står sangene tilbage, og de er en stor oplevelse, siger Cederholm, der lige fra starten har samarbejdet med Kåre Bjerkø om teaterkoncerterne, også her.


Han taler de introvertes sag i en ekstrovert verden i sange med kvalitet.

Nikolaj Cederholm om C.V. Jørgensen


Den første var "Gasolin" på Doktor Dante i København i 1994, men siden har de ikke lavet en eneste dansk før denne her.

Der har været Beach Boys (Come Together), Bob Dylan, Beatles (Hey Jude), Mozart Undone, Beethoven, HOW i Norge, Bellman og Evert Taube i Sverige og nu C.V. Jørgensen.

- Jeg håber, den her bliver den, jeg holder mest af. Der er noget sårbart og rørende over den, siger Cederholm.

Annonce

Teaterkoncert som genre

Hvordan vil du betegne en teaterkoncert som genre?

- Det er teater og musik, som arbejder sammen. Det har de gjort i mange år. Men det kan være forskelligt, hvem der er i førersædet. Oftest underlægger musikken sig skuespillet, men i teaterkoncerten er det omvendt i en hybrid.

- En teaterkoncert bliver ikke bedømt på historien, for den er der næsten ikke, men på musikken. Det handler om følelser fra start til slut, og det visuelle udtryk er meget betydningsfuldt. Vores pligt er at få stemningen hen, hvor den skal være. Vi sætter vi på en måde nogle regler op i begyndelsen og forhandler derefter med publikum om, hvor vi skal hen. Vi vil gerne have dem til at følge med os, ja, vi forsøger at forføre dem, siger Cederholm.

På fredag ser han, om det lykkes. Cederholm er der selv ved premieren.

"Teaterkoncert C.V. Jørgensen"

  • Aarhus Teater Store Scene. Teaterkoncert C.V. Jørgensen - af Cederholm & Bjerkø.

  • Urpremiere Store Scene fredag 14. august kl. 19.30. Spiller til og med lørdag 19. september.

  • Forestillingen er en samproduktion med Aveny-T i København. Vises her i foråret 2022.

  • Se www.aarhusteater.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny festivalplads spirer frem i Aarhus

AGF For abonnenter

Bagkanten: Check af mulig forseelse; VAR keder fodbolden ihjel

Aarhus For abonnenter

Lang kø til en plads på Aarhus Friplejehjem: - Vi fortæller, at der også kan ske fejl hos os

Annonce