Annonce
Aarhus

Café på vej: Populær gartnergård har vokseværk

Pil og Mattias La Cour Jonasson har haft fem travle år på Gartnergården, som i dag tæller en stor afdeling med frugt, grønt og kolonialvarer, køkken med salg af take out og over 200 kvadratmeter med interiør. Ved siden af den voksende forretning har de bygget deres eget hus og fået to børn. Foto: Kim Haugaard

Pil og Mattias La Cour Jonasson har på fem år fået to børn, bygget hus og ekspanderet Gartnergården mellem Skæring og Skødstrup til det tredobbelte. Til foråret åbner de en café på gården, men så er det også slut med at vokse, siger det energiske par.

Annonce

SKØDSTRUP: Pladsen foran Gartnergården er et rent farveorgie af orange mandariner, æbler med røde kinder, gule og grønne pebre, sprøde grønkål og violette rødkål.Og det er ikke en tilfældighed. Det skal ligne et kunstværk, som Mattias La Cour Jonasson siger.

Han og nogle af gårdens 12 ansatte fylder konstant de bugnende bjerge af frugt og grønt op, så det hele tiden ser indbydende ud.

Indenfor i den store lade har julen gjort sit indtog. Mellem kurve i forskellige størrelser og materialer gemmer sig skåle med glaskugler og metalstjerner, mens rystekugler med dalende snefnug står fremme på bordene. Midt i det hele holder en gammel Ferguson-traktor parkeret for at understrege den landlige stemning.

- Succes-restaurant tager turen fra skoven til byen med ny vinrestaurant

- Bordene i udstillingen er også herfra. Vi prøver at bevare noget af gårdstemningen, dog stadig med moderne nytænkning i forhold til, hvad man kan købe, siger Pil La Cour Jonasson, der står for at købe interiør og boligartikler hjem til Gartnergården.

- Jeg har altid interesseret mig meget for interiør, så det er fedt at få lov til at gøre det, man holder allermest af. Det har givet en ekstra dimension i mit job, siger Pil La Cour Jonasson.

Gartnergården holder sæsonlukket fra slutningen af januar og frem til 1. april. Derfor bliver der holdt lagersalg fra 2. - 8. januar og de efterfølgende to weekender. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Ville være selvstændige

Parret tog for fem år siden hul på en fælles tilværelse som selvstændige. Mattias (33) havde tidligere haft tre andre grøntbutikker, blandt andet i Åbyhøj, så han havde erfaring med at drive forretning. Pil (34) havde med sin baggrund som model et blik for det æstetiske.

- Vi ville gerne starte noget sammen. Det er selvfølgelig lidt et sats som par, men vi er rigtig glade for det. Vi har lige stor interesse i vores job, og der er ingen sure miner, når man skal arbejde over. Vi er lige opsatte på, at det skal gå godt, siger Pil La Cour Jonasson og smiler.

Der er sket meget, siden de to iværksættere lejede en del gårdens ene længe for fem år siden. Dengang handlede de kun med frugt og grønt. Men snart udvidede de til også at sælge kolonialvarer som mel, gryn, olier og te - primært økologiske varer. For to år siden etablerede parret også køkken i butikken.

- Det har været en af vores største succeser. Vi har nu to damer ansat på fuld tid i køkkenet, som laver mad til 100 mennesker hver dag. Pizzaer, salater, frisk presset juice og tapenader. Om efteråret sælger vi også forskellige supper. Alt sammen lavet fra bunden af de råvarer, vi har i butikken, siger Pil La Cour Jonasson og fortæller, at køkkenet naturligvis også laver risalamande, rødkål og skrabede kartofler, så man kan komme lidt lettere om ved julemiddagen.

- Folk er på vej væk fra supermarkedstanken. De vil gerne have en nærhed og en kvalitet omkring produkterne, siger Pil La Cour Jonasson.

- Folk skal have en helhedsoplevelse. De skal have noget at vælge imellem. Vi laver hele tiden om i butikken, så det aldrig er det samme, som møder folk, når de kommer her, siger Pil La Cour Jonasson, der ofte oplever, at folk kommer langvejsfra for at handle på gården uden for Skødstrup. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Fem travle år

Udover at starte virksomhed har parret også bygget deres eget hus og fået to børn - Sigfred på snart fem og Elina på næsten to. Gårdens bygninger er lidt efter lidt blevet sat i stand med hjælp fra Mattias' far og lagt til butiksarealet.

- Vi har ikke lånt penge til noget af det, så det er kommet hen ad vejen, når vi har haft råd til det. Det har været nogle hårde år, men nu kan vi også med tilfredsstillelse se tilbage på, at vi har lavet det hele selv, fortæller Pil La Cour Jonasson.

Seneste skud på stammen er en ny afdeling i laden til tæpper, skind og brugskunst i mærkerne Broste, House Doctor og Madam Stoltz. Dermed er arealet med interiør oppe på 200 kvadratmeter.

Sidst i januar holder Gartnergården lukket for at åbne igen 1. april. I år bliver tiden ikke brugt på at rejse, men på at bygge café i det gamle stuehus.

- Men så stopper vi også med at udvide. Fremover vil vi kun optimere og udvikle, siger Pil La Cour Jonasson smilende.

Inden sæsonlukningen skal butikken tømmes for varer, så der kan blive plads til nyt. Derfor holder Gartnergården lagersalg fra 2. -8. januar og de efterfølgende to weekender.

Gartnergården holder til på Skovlundvej 15 mellem Skødstrup og Skæring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Fælles sprog for ligestilling

Aarhus

Borgmester er foruroliget over coronaudvikling i Aarhus: Alle unge bør testes

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce