Annonce
Erhverv

Campen mangler kun en rumsonde på sit sælger-cv

Specialbiler er et af de store slagnumre hos Campen Auktioner. To gange om året falder hammeren for veteraner som Morris Minor og andre køretøjer i samme kaliber. Der kan være tale om både ladefund til salg fra dødsboer. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Campen Auktioner lukker 20 auktioner på nettet hver dag, og samlet set sælger Danmarks yngste og sortimentmæssigt største auktionshus nu er det samme om ugen, som det landsdækkende handelsfirma fra Randers for tre år siden var omtrent en måned om. Auktionen er kommet for at blive, konstaterer manden bag successen, der henter størstedelen af sin omsætning hos virksomheder, som lukker, flytter eller går konkurs.

Annonce

HELSTED: På parkeringspladsen er en sort sekscylindret Opel Kapitän ved at blive læsset af. Modellen, som den tyske motorgigant lancerede som sin sidste, før udbruddet af anden verdenskrig, og som i efterkrigsårene var en af Tysklands mest populære biler.

Nu står 'kaptajnen' så i udkanten af Randers - nærmere bestemt i Helsted. Her fortsætter slædens rejse i november, når Finn Campen og Co. byder indenfor til en af årets to specialbil-auktioner, hvor hammeren falder over mere end 100 nostalgiske køretøjer i løbet af den samme dag. Et tilløbsstykke, som trækker folk fra hele Europa til Randers, mens købere fra resten af verden er med på telefon.

Kælderen på Myntevej i de bygninger, hvor Gerni engang havde sin produktion af højtryksrensere, er derfor igen ved at blive fyldt med alt fra ferrarier til folkevognsrugbrød, men Campen Auktioner er meget mere end salg af specielle køretøjer. Og selv om omsætningen nok er stor i den anledning et par gange om året, så fylder bilerne sammen med et andet Campen-speciale, hammerslag over heste, og andre eventauktioner kun omtrent 15 procent i det samlede regnskab.

For nylig var det Elvis-effekter, der var under hammeren i forbindelse med den første auktion af sin slags i Europa. Det foregik ved Memphis Mansion i Randers, ligesom Campen også tidligere stod bag Danmarks første flydende bådauktion.

Samlet set har Campen Auktioner mere end 4.000 numre i løbende auktioner. Det gør auktionshuset til et af de største i Danmark - og det er samtidig det yngste af slagsen. For det er kun otte år siden, at Finn Campen etablerede virksomheden og fandt sin rette hylde.

Campen Auktioner beskæftiger godt 20 fastansatte og har lokaler i Randers, Broager, Nyrup og på Samsø. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Mavefornemmelse afgør salget

Handelsmand har han altid været. Det begyndte med høns og kaniner. Siden har den 60-årige auktionarius solgt stort set alt.

- I 2006 så jeg en annonce om en auktionsskole med muligheden for at lære at sælge alt fra knappenåle til rumsonder. Jeg skrev tilbage, at jeg godt kunne tænke mig at sælge sådan en sonde, for det havde jeg trods alt aldrig prøvet, og så blev jeg optaget på kurset. Jeg havde svært ved at stille mig op og holde en tale dengang, men første gang jeg stod på podiet, sagde mine kolleger, at det måtte jeg da have prøvet før. Det havde jeg altså ikke, men det var lige mig, husker Finn Campen, der ikke har sluppet hammeren siden. Tværtimod.

Ifølge Finn Campen er det først og fremmest tilfældigheder, der har styret karrieren, og den mavefornemmelse, som han stoler på hver dag. Atypisk anno 2018, hvor virksomheder i stadig større stil lader sig rådføre med data og evidensbaserede analyser, før de træffer beslutninger.

- En god auktionarius skal kunne snakke hurtigt, have et godt overblik, altid bevare roen, og så skal du have fornemmelsen for, hvor det næste bud i salen kommer, og hvem der kan presses til at byde én ekstra gang, forklarer Finn Campen.

- Jeg vil hellere, at vi tjener en smule mindre, og alle i stedet har det godt og smiler til hinanden. Det er vigtigere for mig, siger Finn Campen, der netop har afsluttet et supergodt år på den led, selv om væksten nok vise sig knap så stor som i 2016/17. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Auktionen længe leve

Det er på podiet, at auktionariussen lever. Men den største del af salget er selvfølgelig for længst flyttet over på nettet.

Det gælder også hos Campen, som lukker 20 netauktioner - om ugen. Typisk involverer hver auktion 700-800 forskellige bydere, mens mere end 35.000 købere og sælgere følger Campen Auktioner på Facebook. De populære ugeauktioner med 500 varenumre fungerer som auktionshusets store skattekiste. Her er alt fra guldstole til en palle med arbejdshandsker under salg side om side.

I runde tal bidrager ugeauktionerne med 25 procent til omsætningen, mens de såkaldte temaauktioner over for eksempel kontorinventar, storkøkkener samt lamper og belysning fylder 20 procent i alt. Aalborg Universitet er en af sælgerne, der bruger Campen Auktioner flittigt. Kontorstole i tusindtal og massevis af skriveborde har været forbi lagerlokalerne, før de har fundet sig nye ejere uden for universitetet.

- Tidligere var de måske bare blevet kasseret og smidt ud, men genbrug bliver mere og mere populært, og det mærker vi også. Det er købere til alt, og auktioner er en attraktiv handelsplatform. I dag sælger vi det samme på én uge, som solgte på en måned for tre år siden, siger Finn Campen.

Derfor frygter han heller ikke for fremtiden. Branchen vil fortsat overleve, vurderer han.

Lovgivningen - auktionslederloven fra 1935 - hører til blandt landets ældste og tager ikke højde for nutidens nethandel. Det samme er tilfældet med loven om handel med brugte genstande fra 1966, som kræver et fast forretningssted, som det hedder i teksten.

Derfor er et kommissorium under Justitsministeriet i øjeblikket i gang med at gøre loven up-to-date. Arbejdet vil forventeligt være afsluttet omkring sommeren 2019.

Peter Lund (t.h.) er auktionshusets anden auktionarius. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

16.000 kvadratmeter under tag

Det største salg henter Campen Auktioner dog hjem i forbindelse med konkurser, ophør og flytninger. For eksempel når sygehuse bliver lagt sammen, forretninger lukker eller bare trænger til at få ryddet op. Derfra kommer 40 procent af omsætningen.

- Den bedste løsning for alle parter er typisk at lade tingene stå i deres rette omgivelser, og så rykker vi ud, tager billeder, sætter numre på og så videre. Interesserede købere får efterfølgende muligheden for at komme forbi tre timer en dag og kigge sig omkring i boet. Auktionen kører så over nettet, og folk kan hente varen ugen derpå. På den måde bliver der ryddet op, og skulle der mod forventning være varer, der ikke er solgt, kommer vi forbi igen og putter det på en af vores uge- eller temaauktioner, forklarer Finn Campen.

Auktionslageret er stort ved hovedsædet i Randers. Her er alene 8.000 kvadratmeter under tag samt udearealer klods op ad motorvejen. Derudover har Campen Auktioner en afdeling og 5.600 kvadratmeter ved Nyrup på Sjælland, 500 kvadratmeter på Samsø, hvor Finn Campen bor, og senest i 2017 udvidede auktionshuset med 2.000 kvadratmeter i Broager ved Sønderborg for at komme tættere på det nordtyske marked.

- Logistikken er helt afgørende for vores forretning og kan hurtigt blive en dyr post, påpeger direktøren.

Finn Campen og Co. sælger alt. Udenfor står fliser og et større parti granit klar til at komme på auktion. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Hellere smil end overskud

Finn Campen lægger ikke skjul på, at auktionshuset på mange måder er en atypisk virksomhed, der gerne går nye veje. I begyndelsen købte han sig ind på midtersiderne i Den Blå Avis, og brugte avisen som sit katalog, for den kunne køberne bare hente gratis. En ikke uvæsentlig investering.

Direktøren er selv ofte ude af huset, og hver afdeling styrer i høj grad deres egen butik. Det går ifølge tallene ganske godt.

I det senest offentliggjorte regnskab for 2016/2017 landede Campen Auktioner for første gang et resultat på mere end 1 mio. kroner, og auktionshuset kunne samtidig kalde sig gazelle-virksomhed. Det seneste regnskab sluttede i juni 2018, men bundlinjen er endnu ikke gjort endeligt op.

- Resultatmæssigt bliver det et okay år for os. Vi har brugt mange penge på at udbygge forretningen, og når du vækster, er der også altid ting, som du ikke havde med i budgettet, men for mig personligt har der været tale om et supergodt år, fordi vi har fundet en bedre balance i dagligdagen. Jeg vil hellere, at vi tjener en smule mindre, og alle i stedet har det godt og smiler til hinanden. Det er vigtigere for mig, slutter Finn Campen.

Han mangler i øvrigt stadig at sælge en rumsonde, som han lærte på auktionarius-uddannelsen for 12 år siden, så hvis nogen har sådan én til salg, så er auktionshuset med Danmarks bredeste sortiment klar. Til gengæld har Campen lige fået en sort Opel Kapitän fra 1950'erne ind.

For nylig - i forbindelse med Randersugen - stod Campen Auktioner bag Europas første auktion over Elvis-effekter. Det skete sammen med Memphis Mansion. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce