Annonce
Udland

Canadier modtager fornem forfatterpris for anden gang

Simon Dawson/Reuters
Booker Prize blev uddelt mandag aften i London. To kvindelige forfattere deler prisen.

Forfatterne Margaret Atwood og Bernardine Evaristo modtager den prestigefulde hæder Booker Prize, der uddeles sent mandag aften.

Prisen uddeles til et værk, der er skrevet på engelsk, og den er blevet uddelt siden 1969.

Margaret Atwood modtager prisen for romanen "The Testaments" - på dansk "Gileads døtre" - mens Bernardine Evaristo modtager prisen for "Girl, Woman, Other".

Førstnævnte er en viderefortælling af bogen "The Handmaid's Tale" - på dansk "Tjenerindens fortælling" - fra 1985, som også er blevet til en populær tv-serie under samme navn, der netop har afsluttet sin tredje sæson.

"The Testaments" foregår, 15 år efter at "The Handmaid's Tale" forlader den kvindelige hovedperson, Offred. Den nye roman, der fortælles fra tre kvinders perspektiv, er ikke direkte forbundet med tv-serien.

Canadiske Atwood er den første kvindelige forfatter, der har modtaget Booker Prize to gange.

- Jeg er meget overrasket. Jeg troede, at jeg var for gammeldags, siger Atwood til prisuddelingen.

- Jeg har ikke brug for opmærksomheden, så jeg er glad for, at du får noget af den, siger Atwood henvendt til den anden prisvinder, Evaristo.

Med prisen følger 50.000 britiske pund - svarende til omkring 425.885 kroner.

Juryen begrunder Atwoods pris med, at den "elsker denne granskning af kompleksitet, ukuelighed og modstand. Vi elsker sproget, fortællerstyrken og ambitionen".

Sidste år gik Booker Prize til Anna Burns for romanen "Milkman". I ugen efter offentliggørelsen steg salget af bogen med 880 procent.

Den engelske udgave af "The Handmaid's Tale" har solgt over otte millioner eksemplarer.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce