Annonce
Kultur

Caroline Henderson er julens stemme

Caroline Henderson kalder julekoncerterne for sin oase og har opfundet dem i 2010 ud fra, hvad hun selv følte, hun havde brug for at høre i julen. Med årene er repertoiret udvidet og antallet af koncerter blevet markant større, og for Caroline Henderson handler det derfor om at passe godt på stemmen, så den kan holde til programmet og den komprimerede højsæson. - Jeg kan godt have det lidt panikagtigt i julen i forhold til at blive syg og passer meget på. Efter turnéen er jeg fysisk fuldstændig smadret. Ind og ud af hoteller, land og rige rundt, men emotionelt - der går det lige op, siger Caroline Henderson glad. Foto: Morten Rode

Med sine 42 julekoncerter rundt i landet føler Caroline Henderson, at hun får lov til at holde jul 42 gange inden for en måned.

Det er mørkt og koldt udenfor. Men indenfor i kirken er stearinlysene tændt, og alle pladser på bænkene er fyldt op af fællesskab i varme vinterfrakker. Og midt i det hele står Caroline Henderson og lader julens stemme fylde kirkerummet og omfavne alle, der lytter.

Sådan blev julen sunget ind for 18.000 gæster sidste år alene, og for mange af dem er det med årene blevet en tilbagevendende tradition på denne tid af året.

Julen er hjerternes fest, og for Danmarks jazzdiva handler hendes 42 julekoncerter i hele landet derfor ikke om hende selv.

- Folk er i en ret speciel stemning, når de kommer ind i kirken til en julekoncert, en stemning, der er helt anderledes end i andre koncertrum. Folk vil gerne være med og har måske lidt mere forbindelse til deres følelser. De går ind i kirkerummet og siger: "Nu skal vi nyde hinanden". Det handler om det, vi har sammen, og det er os sammen, der skaber det rum og den koncert. Det er ikke hægtet op på promovering af en ny plade, og alt det narrative er væk fra fortællingen. Jeg føler faktisk, at jeg fejrer jul 42 gange i træk, fortæller Caroline Henderson og skænker sig en kop te.

Annonce

Om Caroline Henderson

Dansk-svensk sangerinde og skuespillerFødt 28. februar 1962 i Stockholm (56 år)

Fik sit gennembrud med bandet Ray Dee Ohh, hun dannede med blandt andet med Maria Bramsen fra 1988 til 1991 - og sange som "Jeg vil lade lyset brænde" og "Mandagsstævnemøde".

Har siden lavet 12 soloalbum.

Amerikansk far og svensk mor. Flyttede fra Sverige til København i 1983.

Bor dels i bylejlighed i København, dels i hus på Bornholm.

Gift og har tre sønner.

Modtog i 2010 Ridderkorset af Dannebrog.

Aktuel med 42 næsten helt udsolgte julekoncerter rundt om i landets kirker samt på Gram Slot.

Læs mere på: www.carolinehenderson.dk

"Dejlig er jorden", og "Vil du være min i nat" er altid en del af Caroline Hendersons repertoire, når hun rejser rundt i landet i november og december og giver julekoncerter. Sangerinden med svenske og amerikanske aner er både døbt, konfirmeret og gift i kirken, men det er ikke af religiøse årsager, at hendes 42 julekoncerter igen i år med en enkelt undtagelse afholdes i kirkerummet. Det er for at genskabe et kært barndomsminde fra Paris, hvor Caroline Hendersons bedsteforældre år efter år tog hende med i den svenske kirke i juletiden. Kirkerummet kan ifølge sangerinden noget helt særligt, sætte en stemning og give fællesskabet god forbindelse til sine følelser. Foto: Morten Rode

Nærmest kærlighed

Hun sidder en lille gåtur fra hjemmet på Nyhavn på en københavnsk cafe og lader tankerne vandre lidt frem i tiden - på højtiden, der står for døren.

- Jeg får sådan en fin og varm energi, nærmest kærlighed, under julekoncerterne. Jeg ved godt, det ikke er rettet specifikt mod mig, men gennem musik får man foræret en genvej til følelserne. Man giver, og man får. Det er den smukkeste bevægelse, hvor egoet udviskes, og man føler, at man er i ét med publikum. Det er fuldstændig fantastisk, siger Caroline Henderson med eftertryk.

Billie med de blå øjne ser op på sin mor fra sin plads ved hendes fødder. Hun er en australsk hyrdehund blandet med en golden retriever, og selv fra denne vinkel er det Caroline Hendersons store, mørke krøller, man ser først. Som en vilter glorie, der hopper og danser og en gang imellem bliver trukket tilbage, så de glimtende øjne får frit udsyn, når hun smilende kniber dem sammen.

- Alle julekoncerter er forskellige. Musikken lever jo, det er ikke som en skræddersyet popsang. Der er forskelligt tempo, soloerne er forskellige ligesom længderne. Og igen, det handler også om, hvad vi får fra publikum. Hvis folk er meget stille, møder jeg dem der. Hvis folk er meget livlige og griner og klapper, så møder vi folk der. Det er en organisk bevægelse, og derfor føles det anderledes hver gang, selv om vi måske gentager mange numre år efter år, forklarer Caroline Henderson, der synger danske, svenske og amerikanske sange.

Et typisk og ret almindeligt døgn for Caroline Henderson i slutningen af november og december starter i tourbussen, komme frem til lydprøve, slappe lidt af, give eftermiddagskoncert, spise, give aftenkoncert, tage hen til hotellet og komme hurtigt op på sit værelse efterfulgt af et eventuelt karbad, sidde ved computeren, høre en podcast, ringe hjem, sove og så forfra igen næste dag. Der er ganske få fridage for Caroline Henderson i perioden med julekoncerter, så når juleferien begynder, går hun i hi med familien. Foto: Morten Rode

Nordisk stemning med internationale afstikkere

Det er niende år, at den 56-årige sangerinde tager hul på en ny juleturné fra Frederikshavn og Skive til Næstved og Køge. Fra 17. november til 21. december er kirkerummet Caroline Hendersons base. Det er en intens tid, og der er ikke tid til andet sjov og ballade.

- Jeg har vænnet mig til, at det her er mit flow. Det er det her, jeg laver, og heldigvis støtter min familie op om det. Og hvis de vil se mig i den periode, må de jo komme til koncerterne, konstaterer Caroline Henderson og smiler.

I starten troede hun kun, at hun skulle lave julekoncerterne et enkelt år. Højst to. Udgangspunktet var at lave den koncert, hun selv havde lyst til og brug for at høre i julen. Rummet skulle være kirkens efter barndomsminder hos sine bedsteforældre, der var bosiddende i Paris i mere end 40 år og tog hende med i den svenske kirke i den franske hovedstad hver jul. Caroline Henderson ville gerne lave noget lignende og skabe en ramme for julen, som hun synes, den skulle være. De første fire koncerter blev derfor afholdt i Christians Kirken i København i 2010. Julekoncerterne blev hurtigt en succes med fulde huse, og med tiden har Caroline Henderson sammen med pianist Nikolaj Hess og guitarist Gustaf Ljunggren udvidet repertoiret, så der nu er lidt mere jul at spore i sangvalget. Vægten er lagt på den nordiske stemning med internationale afstikkere. Akkurat ligesom Caroline Henderson selv, kunne man fristes til at sige.

- Der er desværre mange ensomme mennesker i Danmark, og jeg ville næsten ønske, at de kom til en af mine koncerter. For koncerterne handler om at sprede noget, der er større end bare individet. De handler om at mærke hinanden og tage det med sig udenfor. Husk på dem, der ikke har nogen, siger Caroline Henderson. Foto: Morten Rode

Husnissen

Caroline Henderson blev født i Stockholm i 1962, datter af den amerikanske jazzmusiker Rudy Henderson og den svenske akademiker Gunilla. Caroline Henderson voksede op i USA og i Paris, men flyttede med sin mor tilbage til Sverige i 70'erne. Som 16-årig sang hun kor i forskellige bands og startede sit eget ved navn Taxi, som hun turnerede rundt med i Europa, inden livet førte den 21-årige sangerinde til København, til bandet Ray Dee Ohh, til prisvindende pladeudgivelser, massive radiohits, forbi film- og tv-optrædener og videre til teaterkoncerter og på udsolgte turnéer.

- Jeg har fundet hjem nu, men sådan havde jeg ikke som lille. Al den flakken rundt har resulteret i en reel husnisse. Jeg elsker at være hjemme, drikke te og skrive musik og tekster. Jeg er social, men jeg har ved gud også brug for det andet. Brug for at være en nisse. Det havde jeg også, da jeg var 20 år, så det er ikke noget, der er kommet med alderen. Jeg vil sige, at jeg er ret god til at slappe af. Og så elsker jeg at læse. Jeg har gang i rigtig mange bøger på en gang, fortæller Caroline Henderson ivrigt og finder hurtigt mobiltelefonen frem for at vise et billede af en høj stak bøger på spisebordet derhjemme.

- Jeg har ikke behov for at planlægge. Jeg ser, hvad livet bringer. Hvad det har at byde på. Jeg havde måske forestillet mig, at jeg ville være mere globetrotter, end jeg er i dag. Men jeg har fundet hjem nu og har brug for en stabil base, fortæller Caroline Henderson, der elsker kombinationen af at have en bylejlighed i midten af København og et hus på landet på Bornholm.  Foto: Morten Rode

Svenske köttbullar

I julen er bøgerne på spisebordet erstattet med mad, og ifølge Caroline Henderson er julebordet hos hende ret eklektisk. De senere år har familien nemlig blandet de danske og svenske traditioner og ikke holdt dem adskilt juleaften og første juledag som hidtil. Caroline Hendersons svenske oldeforældre var i hendes tidlige barndom værter for et fuldstændig overdådigt langbord fyldt med de allerfineste 25-30 retter julemad på deres store svenske herregård. I takt med at de ældre er faldet fra, er der i dag mere kutyme for, at man hver især laver sin egen version og plukker sine yndlingsting, som for Caroline Hendersons vedkommende er forskellige slags sild, laks og svenske köttbullar.

- Og de skal være hjemmelavede. Ikke dem fra IKEA, griner Caroline Henderson.

Nu hvor hendes tre sønner er blevet ældre, har familien også minimeret sit fokus på gaverne og i stedet rettet opmærksomheden mod maden, men også fællesskabet og hyggen.

- Men vi kan snakke rigtig meget om, hvad vi skal have at spise i julen, understreger Caroline Henderson grinende, så Billie pludselig slår de blå øjne op og dukker frem fra under cafébordet.

Personlige julegaver

Efter en komprimeret sæson med høje krav til stemmen passer Caroline Henderson så godt på helbredet, som hun kan.

- Jeg kan godt have det lidt panikagtigt i julen i forhold til at blive syg og passer meget på. Efter turnéen er jeg fysisk fuldstændig smadret. Ind og ud af hoteller, land og rige rundt, men emotionelt - der går det lige op. Når det så bliver tid til juleferie, går vi i hi som alle andre, siger hun.

Julen kan ifølge Caroline Henderson være svært hyggelig, men den kan også være svært uhyggelig.

- Min familie kan godt lide at være hjemme i julen - også jeg selv, nu hvor mine børn er blevet ældre. Førhen har vi faktisk rejst en del i julen. Til Indien og USA. Ja, alle mulige steder. For julen hjemme kan godt være en meget stressende tid, især for kvinder, synes jeg, som løber rundt i forsøget på at gøre alt perfekt. Der er et pres på familien som institution i julen, for nu skal vi altså hygge os! Vi skal give dyre, perfekte gaver og være i harmoni med hinanden. Og jeg kan da ikke sige mig fri for engang at styrte rundt med sved på overlæben for at indfri mine egne og familiens forventninger. Men der har vi i min familie faktisk trukket i den anden retning de sidste mange år, for man er også selv med til at piske en stemning op omkring julen.

- Og man kan faktisk godt vente med at købe julegaver til 23. december. Der er ikke andre derude, så der er masser af plads, siger hun med et skævt smil.

Caroline Henderson er nemlig en af dem, der konsekvent køber sine julegaver 23. december. Og hun får heller ikke tid til at købe julegaver til familien før i år, for først skal hun modtage og give 42 personlige julegaver væk i de danske kirker.

- Jeg vil give alt, hvad jeg har i mig og skabe lidt lys og hjertevarme i virvaret dér udenfor i mørket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Båd kæntret på Brabrand Sø: To forfrosne og afkølede personer reddet op af det iskolde søvand

Annonce