Annonce
Aarhus

Cecilie og Sofie er pårørende til misbrugere: Starter en cafe for ligesindede

Cecilie og Sofie afholder pårørende-cafe i Frivilligcenteret i Aarhus, hvor pårørende til misbrugere kan komme og få hjælp. Foto: Axel Schütt
To århusianere, der selv har misbrug inde på livet, har startet en cafe for pårørende til misbrugere. Der findes i forvejen en del tilbud til misbrugere i Aarhus, men nu kommer der en pårørende-cafe, der skal hjælpe de pårørende. Det er den første af sin art uden for København.

AARHUS: Sofie Jacobsen og Cecilie, der ikke vil have sit efternavn frem af hensyn til familien, har begge misbrug tæt inde på livet. De er ikke selv misbrugere, men pårørende til henholdsvis et par brødre og en eksmand med misbrugsproblemer.

Mange forstår ikke, hvor hårdt det er at være pårørende til folk med misbrug, mener veninderne. Derfor har de startet en pårørende-cafe i samarbejde med Landsforeningen for pårørende til stof- og alkolholafhængige (LPSA) for pårørende til folk med misbrug, så de kan få et sikkert pusterum til deres frustrationer og oplevelser.

Faktisk har Sofie Jacobsen og Cecilie ikke været veninder ret længe. Det skete først rigtigt under coronakrisen i foråret, hvor deres døtre var corona-legekammerater. Cecilies brødre havde været så påvirkede af stoffer, da de kom for sent til en fødselsdagsfest i familien, hvorefter de ikke deltog i samværet men nøjedes med at få noget at spise og drog videre.

- Så jeg var rigtig frustreret over situationen, og jeg valgte at dele den med Sofie, da vores børn legede sammen, fortæller hun.

Annonce

Forstod hinanden

Til Cecilies overraskelse kunne Sofie Jacobsen godt genkende følelsen. Hun havde nemlig haft en eksmand med et alkoholmisbrug.

- Det var virkelig heldigt, at hun kunne forstå mig. Jeg følte bare den her frustration og magtesløshed, der kommer, når man har en tæt på, der er misbruger. Sofie forstod det, for hun havde jo også selv oplevet det. Vi er blevet meget tættere siden den dag, og hun ville heldigvis gerne være med til at starte cafeen, siger Cecilie.


Jeg opdagede det, da vi en dag var ude at køre i hans bil. På et tidspunkt bremsede han, og der rullede store dåser guldøl fra under sæderne. Han var simpelthen begyndt at drikke for meget til at huske at gemme dem. Derfra blev misbruget værre og værre, indtil det var svært for ham at passe sit arbejde. Han sad bare og drak i stedet.

Sofie Jacobsen


Selvom de to veninder har oplevelser til fælles, har de også haft forskellige forløb som pårørende til misbrugere. Sofie Jacobsens eksmand, som hun har et barn med, udviklede et alkoholmisbrug med tiden. Da de mødtes for otte år siden røg manden hash og hun røg med. Det stoppede de så med, men eksmanden begyndte i stedet at drikke alkohol.

- Jeg opdagede det, da vi en dag var ude at køre i hans bil. På et tidspunkt bremsede han, og der rullede store dåser guldøl fra under sæderne. Han var simpelthen begyndt at drikke for meget til at huske at gemme dem. Derfra blev misbruget værre og værre, indtil det var svært for ham at passe sit arbejde. Han sad bare og drak i stedet, fortæller hun.

Annonce

Mange rammes af misbrug

Cecilie og Sofies historier er ikke unikke. Ifølge LPSA er der gennemsnitligt fire pårørende for hver misbruger, der rammes af lignende oplevelser.

Ofte oplever de pårørende et stort kontroltab, da de bliver underlagt handlinger fra misbrugerne, som de pårørende ikke kan styre. Og de fleste nuværende tilbud henvender sig til børn og unge eller fokuserer på, hvordan man som pårørende kan hjælpe med misbrugsbehandlingen.

Råd til pårørende til misbrugere

Landsforeningen for Pårørende til Stof- og Alkolholafhængige har otte råd til pårørende:

1: Det kan aldrig nogensinde være din skyld

Det er typisk for en afhængig at fralægge sig skyld og måske endda, pålægge den andre. Men husk, det er og kan aldrig være dit ansvar, det ligger udelukkende hos den afhængige. Jo stærkere du står, desto mere klart ser den afhængige sig selv.

2: Tal med andre om det

Du skal ikke være alene med dine bekymringer eller føle, at det er illoyalt at dele. Det er altid okay at sige det højt og du har ret til at føle, hvad du føler.

3: Forsøg aldrig at tale med pårørende når de er under påvirkning

Der bliver ofte sagt meget i påvirket tilstand og ofte ting, den afhængige aldrig ville mene eller sige i upåvirket tilstand. Undgå konfrontation med den påvirkede og træk dig, fysisk såvel som psykisk. Der er kun to tabere i en sådan konfrontation og den fremstår langt klarere og stærkere når din pårørende ikke længere er påvirket.

4: Bliv på din egen banehalvdel

Når du er klar til samtalen, tal så altid ud fra dig selv og dine følelser, fokuser på ‘jeg’ i stedet for ‘dig’. Kom ikke med løsningsforslag og trusler, men forklar hvad afhængigheden gør ved dig.

5: Gør dig uafhængig af den afhængige

Forandring starter hos dig. Det er kun den afhængige selv, der kan træffe valget om at gøre op med deres afhængighed, du kan vælge aktivt at støtte, men ønsket om forandring skal komme fra dem selv. Den rejse de skal på, er de nødt til at tage selv.

6: Giv ansvaret tilbage til den afhængige

Selvom du fjerner flaskerne og vender det blinde øje til med de bedste intentioner, kan det være med til at gøre plads til og dække over omfanget af afhængigheden. Du gør både dig og den afhængige en bjørnetjeneste når du holder sikkerhedsnettet ude og slører graden af afhængigheden og denskonsekvenser. Man er nødt til at turde give plads til at behovet for behandling og opgør bliver tydeliggjort for den afhængige så vedkommende selv kan tage ansvar og tage beslutning for deres fremtid. (og velvære?)

7: Find noget der giver dig glæde og mening

Tillad dig selv at give dig selv plads og omsorg og tag ting op, du ved gør dig glad. Det er vigtigt, at du ikke bare er pårørende, men at dustadig husker på og værner om, at du er dig.

8: Lyt til dig selv og hvad du har brug for

Cafeen i Aarhus vil fokusere på, hvordan man som pårørende kan håndtere utrygheden, frustrationerne, skuffelserne, vreden, selvbebrejdelserne, skammen og angsten - både for misbrugeren og for at miste ham eller hende.

- Det er vigtigt at kunne fortælle historie til nogen, der ikke er forbløffede eller har en voldsom reaktion. Folk ved ofte ikke, hvad de skal gøre med det, når man fortæller om situationerne. Det kan nemt blive akavet og ødelægge en stemning. Mange har en følelse af skam omkring at være pårørende til en misbruger. Altså over ens manglende evne til at kunne hjælpe misbrugeren. Vi vil gerne hjælpe med at give folk et frirum fra den følelse, siger Cecilie.

Annonce

Udmattende at være pårørende

Udmattelsen ved at være pårørende til misbrugere er ikke ukendt for de to initiativtagere. Mange gange op til en begivenhed eller anden form for samvær fyldes af ængstelighed over, hvordan mon det skal gå. Kommer alt til at være fint og roligt, eller vil misbrugeren være påvirket og utilregnelig?

Ofte er det faktisk bekymringen og angsten, der kan være opslidende. Som eksempelvis de juleaftener og fødselsdage, hvor Cecilies brødre slet ikke levede op til de bekymringer, hun og andre familiemedlemmer havde haft i ugerne forinden — men virkede clean og bidrog til den festlige stemning.

De to århusianere håber at kunne hjælpe pårørende til misbrugere og tilbyde dem et pusterum fri fra fordomme. Foto: Axel Schütt

Sådan nogle eksempler er der mange af ifølge Cecilie og Sofie Jacobsen: Hvor misbrugerens mulige opførsel kommer til at fylde meget før og efter begivenheder.

- Optakten kan være virkelig tærende. Jeg kan gå og bekymre mig flere uger før. Nogle gange viser frygten sig at være ubegrundet, når alt går fint. Så føler man jo, at man har bekymret sig uden grund. Og man bebrejder måske oven i købet sig selv, at man ikke har vist den pårørende tillid Men andre gange kommer de ubehagelige situationer, man ikke håber opstår. Det er derfra angsten på forhånd kommer. Det kan være meget stressfuldt bare at skulle mødes nogle gange, forklarer Cecilie.

Annonce

Pusterum

Disse oplevelser er grunden til at Sofie Jacobsen og Cecilie har startet caféen for pårørende til misbrugere. De vil gerne lave et pusterum, hvor pårørende kan mødes i virkeligheden og tale sammen om deres liv og oplevelser uden, at det skal handle om misbrugeren, men hvor det kan handle om deres egne følelser.

- Jeg tror virkelig, det kan hjælpe at mødes i virkeligheden og se folk ansigt til ansigt, når man skal tale om noget, der kan være svært. Håbet er, at vi kan få skabt det her pusterum, hvor man kan møde op og blive mødt åbent af folk, der forstår, hvad man går igennem - og man bebrejder måske oven i købet sig selv, at man ikke har vist den pårørende tillid, siger Cecilie.

Fakta om misbrug

  • Det seneste estimat for danskere med alkoholafhængighed er lavet i 2005 og ligger på 147.000 personer.
  • Sundhedsstyrelsen skønnede i 2019, at 84.430 personer har et højrisikoforbrug af stoffer.
  • I 2018 var der ifølge Sundhedsdatastyrelsen 17.583 personer i offentlig alkoholbehandling, mens Danmarks Statistiks opgørelser viser, at 16.961 personer var i behandling for stofmisbrug.
  • Landsforeningen for pårørende til stof- og alkolholafhængige anslår, at der for hver misbruger er fire pårørende, der bliver ramt.
  • I april 2019 udgav Rådet for Socialt Udsatte en analyse, der viste, at kommunerne de er ved at afvikle den udgiftstunge døgnbehandling og i stedet henviser mennesker med misbrug til den meget mindre intensive ambulante behandling. Kun 405 personer blev i 2017 indskrevet i døgnbehandling, hvilket svarer til 4,8 pct. af alle, der startede i offentlig finansieret misbrugsbehandling det år.

Kilder: Rådet for Socialt Udsatte, Danmarks Statistik, Sundhedsstyrelsen, Sundhedsdatastyrelsen

- Det kan være svært at danne sit eget selvbillede, når man er i disse relationer med misbrugere. De kan hurtigt beskylde en for alt muligt, og det kan være svært ikke at tage det ind. Så har man brug for nogle, der kan sige: Vi forstår, hvordan det er, og du er ikke en dårlig person, supplerer Sofie Jacobsen.

De to kvinder håber at samarbejde med Misbrugscenter Aarhus, der har et tilbud med to kommunalt ansatte, som kan hjælpe på en mere faglig måde end caféen, der mere skal ses som et åbent pusterum til pårørende.

Fakta om Cafeen for pårørende

Cafeens mission er at danne et frirum og et talerør for pårørende til misbrugere, med fokus på at hjælpe hinanden til at sætte grænser og passe på sig selv i rollen som pårørende. Cafeen skal være et supplement til de kommunale tilbud, og initiativtagerne håber at indgå samarbejde med de allerede eksisterende tilbud til pårørende.

Caféen har åbent hver anden mandag fra klokken 19 til 21 i lige uger ved Frivilligcenter på Sønder Alle 33 i Aarhus C.

Næste gang er 28. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce