Annonce
Aarhus

Ceresbyen bliver befolket i år

<p>I fuld gang. Boligbyggeriet Ceres Corner til venstre, ligefrem ligger VIAs uddannelsesby og til højre er tredje etape af p-kælderen ved at være færdig. Oven på den begynder boligprojektet Bryggerhaven snart at skyde op. I stueplan mod Ceres Allé får Bryggerhaven blandt andet Kiwi-butik og café.</p>

De bygger og bygger på den gamle bryggerigrund, hvor 5.500 VIA-studerende rykker ind til august og de første indbyggere flytter ind til november. Når det hele er færdigt i 2019 står her 1.100 boliger, og under jorden ligger byens største p-kælder.

Til august flytter 5.500 studerende og omkring 450 medarbejdere indenfor i Ceresbyen, hvor VIA samler en lang række af sine uddannelser blandt andet af pædagoger, lærere og socialrådgivere.

Vi tjekker hvor langt de er kommet med ceresbyen, hvor de første VIA-bygninger nu står færdige, og hvor der er gang i en hel masse andet. Vi mødes med Peter Thorgaard

Få måneder senere kan beboere holde indflytterfest i de første af Ceresbyens i alt omkring 1.100 lejligheder, når Ceres Corner med 130 boliger op mod hjørnet af Dollerupvej og Silkeborgvej står færdigt.

Vi tjekker hvor langt de er kommet med ceresbyen, hvor de første VIA-bygninger nu står færdige, og hvor der er gang i en hel masse andet. Vi mødes med Peter Thorgaard

Fra at være en byggeplads af de store, begynder bryggerigrunden nu for alvor også at blive en del af byen.

Vi tjekker hvor langt de er kommet med ceresbyen, hvor de første VIA-bygninger nu står færdige, og hvor der er gang i en hel masse andet. Vi mødes med Peter Thorgaard

Allerede 1. juni kan bilisterne tyvstarte i Ceresbyen. Da åbner nemlig de to første afdelinger af parkeringskælderen i to dæk. Til stor glæde for Den Gamle By og dens gæster - og sikkert også for beboerne på de parkeringsplagede veje omkring museet.

Vi tjekker hvor langt de er kommet med ceresbyen, hvor de første VIA-bygninger nu står færdige, og hvor der er gang i en hel masse andet. Vi mødes med Peter Thorgaard

Det er ingen overdrivelse at sige, at omdannelsen af det gamle bryggeri til en helt ny bydel foregår i topfart.

For to år siden var det ikke meget andet end et stort hul i jorden bag et plankeværk, der varslede forvandlingen.

I dag er tre af de seks bygninger i VIAs 42.000 kvadratmeter store campus færdige, og de øvrige er tæt på at være det.

Mod Dollerupvej skyder boligbyggerierne op af jorden, og syd for Ceres Allé er et 20 etagers boligtårn omgivet af og bygget sammen med 5.000 kvadratmeter erhvervslokaler - kravlet så langt op, at de første elementer med vinduer i er monteret.

Ceres Panorama kommer huset til at hedde. Og jo, her bliver der lidt oppe i højderne noget af en panoramaudsigt over byen.

»Vi er oppe i niveau tre nu. Fra niveau fire er det rent boligtårn. Derfra regner vi med at kunne producere en etage pr. 10 arbejdsdage, så boligtårnet er oppe i fuld højde til januar,« fortæller afdelingschef Peter Thorgaard fra entreprenørfirmaet A. Enggaard A/S.

Højhusets 130 ejerlejligheder står efter planen klar til indflytning i løbet af efteråret næste år.

»Allerede nu er 40 af lejlighederne solgt til folk, der hen ad vejen har skrevet sig op som interesserede. I løbet af en måneds tid åbner vi en hjemmeside for Ceres Panorama, hvor man kan klikke sig ind og se de enkelte lejligheder,« siger Peter Thorsgaard.

A. Enggaard har en aftale med Royal Unibrew om at købe og udvikle hele den gamle bryggerigrund bid for bid.

Og entreprenørfirmaet tager for sig af retterne med stor appetit. Lige øst for VIA-byggeriet er der ved at blive gravet ud til fjerde etape af parkeringskælderen. Her rykker betonarbejderne over, når de meget snart er færdige med at støbe tredje etape. Når det hele er færdigt under jorden, ligger her byens største p-kælder med plads til 1.200 biler.

Mens vi står og betragter det nye, store hul, fortæller Peter Thorsgaard, hvad der kommer over p-kælderen lige her: Lottrupgården - en karré mod Silkeborgvej med 135 boliger. Opkaldt efter M.C. Lottrup, der grundlagde Ceres i 1856 og ejede byggeriet frem til sin død i 1870.

»Vi har valgt at opkalde efter ham, fordi byggeriet her får et lidt industrielt look og i valget af farver og sten - røde mod gaden og gule mod gården - henter inspiration i de gamle bryggeribygninger,« siger Peter Thorsgaard.

I forlængelse af Lottrupgården går A. Enggaard også senere i år i gang med at bygge de første to af i alt fire boligstænger, der kommer til at strække sig ned mod den gamle Ceres-have, der bliver bevaret, udvidet og åbnet for århusianerne.

Begge byggerier står færdige i sommeren 2017, og så er VIAs store bygninger ved at være pakket ind til begge sider, så de kommer til at syne mindre dominerende.

I starten af maj starter nedrivningen af de gamle tappehaller mod Silkeborgvej. En par af de helt gamle facader mod Silkeborgvej - Generatorhuset og Maskinhuset - bliver bevaret og tanken er, at de skal indgå i et blandet bolig- og erhvervsbyggeri kaldet Ceres Plaza.

»De planer er vi ikke helt færdige med endnu. Vi skal have en dialog med kommunens Kulturmiljøråd om netop de gamle facader,« siger Peter Thorsgaard.

Planerne er derimod ved at være på plads for et byggeri i seks-ni etager mod Thorvaldsensgade og ned mod parken: Ceres Hus med 65 lejligheder.

»Forslaget til lokalplan for det projekt er i offentlig høring. Hvis tingene går efter planen, kan vi begynde at bygge til efteråret,« siger Peter Thorsgaard.

Ved siden af Ceres Hus ligger de to fredede bygninger, Jyske Palæ og Bryggerboligen omkring en lille brolagt plads.

»Det er noget af det, vi ikke har overtaget fra Royal Unibrew endnu, men planen er at begynde at bygge om og sætte i stand her i løbet af efteråret«

»Endnu har vi ikke lejerne på plads, men vi er i dialog med lejere til begge bygninger, og når det gælder Bryggerboligen er vi tæt på. I palæet kommer der blandt andet noget publikumsorienteret,« siger Peter Thorsgaard.

Indimellem må han lige knibe sig i armen: Jo, det er rigtigt. Han er med til at udvikle og bebygge et kæmpe område og en helt ny bydel.

»Det er fantastisk at være med til. Vi bygger 140.000 kvadratmeter. Det er der ikke mange, der får lov til at gøre. Jeg har i hvert fald ikke prøvet det før,« siger Peter Thorsgaard.

Det hele er indtil videre kørt som efter en snor, så hvornår kan han knappe en fyraftensøl op og udbringe en skål for en færdigbrygget Ceresby?

»Havde du for tre år siden spurgt, om vi i dag ville være nået så langt, som vi er, ville jeg nok ikke have turdet sige ja. Men vi følger tidsplanen og er faktisk en smule foran den. Så jeg tør godt sige, at vi er færdige i 2019. Det er i hvert fald der, vi regner med at afslutte det sidste byggeri - Ceres Plaza.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

AGF

Få overblikket: Kom hele vejen rundt om AGFs sejr over Randers

Annonce