Annonce
Aarhus

Ceresbyen er nået helt til tops

Byggeriet af Ceresbyen med boliger, uddannelsesinstitution, kontorer, butikker og p-pladser skrider frem helt efter planen. 1. januar 2018 er de sidste af de flere end 1.000 boliger færdige.

Entreprenørfirmaet A. Enggaard har med noget, der kunne minde om militær præcision, indtaget hele Ceres-grunden, hvor maskinerne nu i den ene ende er ved at grave ud til næste etape af p-kælderen, mens håndværkerne i den anden ende er ved at gøre lejlighederne på 20 etage i Ceres Panorama færdige.
Hvis vi bliver i det militære billede, er firmaets århusianske afdelingschef, Peter Thorsgaard, feltherren, der i dag med tilfredshed kan konstatere, at operationen nærmest til punkt og prikke følger de - optimistiske - planer, der blev lagt, da A. Enggaard i forsommeren 2013 gik i krig med at omdanne det gamle bryggeriområde til et nyt by-kvarter.
Annonce

Et langt flow

Der skal være parkeringskælder under det meste af Ceresbyen med plads til i alt 1270 p-pladser. P-kælderen bliver bygget i fem etaper efterhånden som der er basis for at bygge boliger, kontorer, butikker og undervisningsbygninger oven på p-dækkene.
Da det hele gik i gang, håbede Peter Thorsgaard, at det store betonsjak kunne støbe p-kælderen i én fortsat bevægelse - fortsætte fra den ene udgravning til den næste.
Sådan er det gået.
Det betonsjak, der i juni 2013 startede med at støbe den første parkeringskælder, har haft fast arbejde lige siden. Det er nu i gang med fjerde etape, mens der bliver gravet ud til den femte og sidste.
»Sidste etape er færdig i juni 2017. Så har sjakket været i gang uafbrudt i fire år i Ceresbyen, hvor de har kunnet rykke fra den ene etape til den næste,« siger Peter Thorgaard.
Annonce

Helt til tops

Og med selve byggeriet går det lige sådan: Noget er for længst færdigt, noget er godt i gang, og noget er lige på trapperne.
»Vi regner med, at det sidste byggeri i Ceresbyen - boligdelen af Ceres Plaza mod Silkeborgvej - er færdigt allersidst i 2018. Derefter har gartnerne så foråret 2019 til at gøre parken færdig,« siger Peter Thorsgaard.
5.500 VIA-studerende og lærere rykkede i sommer indenfor i de fem store bygninger, der udgør VIA Campus. Senere i 2015 var der indflytning i de 130 lejligheder i Ceres Corner på hjørnet mod Dollerupvej og Silkeborgvej.
Næste gang flyttebilerne kører ind i området, bliver det med kurs mod bydelens højhus - Ceres Panorama - der er klar til at blive beboet 1. november.
»Alle 130 lejligheder i det 20 etager høje hus er solgt,« siger Peter Thorsgaard.
Selve huset er oppe i fuld højde, og det bliver markeret med rejsegilde på torsdag kl. 14.
Derimod er basen omkring højhuset, der skal blive til rådgivningsvirksomheden Niras 5.000 kvadratmeter store århusianske domicil, kun så småt ved at skyde op.
»Men det bliver også klar til 1. november,« siger Peter Thorgaard, inden vi funderer over, hvor tæt Ceresbyen er på både byen og naturen.
Åen løber forbi lige nedenfor, og via en lille bro over den kan man på et minut eller to være såvel ude på Brabrandstien som over på Godsbanen.
Annonce

Boliger, butikke og café

Bryggerhaven med 230 lejelejligheder er skudt godt op over jorden på hjørnet af Ceres Allé og Dollerupvej. Udover boliger kommer der her et 1.000 kvadratmeter stort Kiwi supermarked og fire mindre butikker. Her er selve montagen af elementer færdig til november og det hele klar til indflytning til juli næste år.
I bryggerhaven kommer der også en café - på hjørnet mod torvet og ud mod VIA Campus.
»Den er allerede lejet ud,« fortæller Peter Thorsgaard.
Han var lidt usikker på, hvordan det skulle gå, da 5.500 studerende i sommer rykkede ind i Ceresbyen, samtidig med at byggeriet fortsatte for fuld kraft lige omkring VIA Campus.
Annonce

Liv i de gamle huse

»Men det er gået rigtig fint. De har deres, og vi har vores områder.«
I den anden ende - mod Thorvaldsensgade og helt ned mod åen og parken - er byggeriet af Ceres Hus med 65 ejerlejligheder i gang lige foran det bevaringsværdige Jyske Palæ. Boligerne er færdige til april næste år, og den første håndfuld af dem er allerede solgt.
»Læg mærke til, at arkitekterne har udformet Ceres Hus, så det er trukket lidt tilbage på grunden. På den måde vil man fortsat kunne se gavlen af det gamle Jyske Palæ fra Thorvaldsensgade,« siger Peter Thorsgaard.
Jyske Palæ er ved at blive bygget om. 1. oktober flytter de første lejere ind i stueetagen.
Også i bryggeriets gamle administrationsbygning sker der noget. Her bliver det indre sat i stand. 1. juni flytter A. Engaards Aarhus-afdeling fra Åbyhøj og ind i hele bygningen med dens flotte gamle lofter og imponerende vægpaneler.
Mod Silkeborgvej står facaderne af Ceres gamle generatorhus helt alene tilbage lige nu. Snart bliver de bygget ind som en del af facaden i Ceres Plazas otte etagers erhvervsbyggeri, hvor blandt andre Spar Nord og det rådgivende inginørfirma Viggo Madsen får adresse.
I tilknytning hertil kommer der - som det sidste byggeri i Ceresbyen - et større boligprojekt, der er færdigt omkring årsskiftet 2018/19.
Annonce

Stænger ned i parken

På grunden ved siden af langs Silkeborgvej er fundamentet støbt til Lottrupgården, hvis 135 ejerlejligheder er færdige til sommer næste år.
Bag byggerierne mod Silkeborgvej og lige øst for VIA står en række pæle i jorden og minder mest af alt om en skibssætning fra vikingetiden. Det er starten på Ceres Park - et boligbyggeri bestående af fire boligstænger, der strækker sig ned i parken med tilsammen 230 ejerlejligheder.
»De to første stænger er vi klar til at gå i gang med nu. De to næste kommer så løbende. Første etape er klar til indflytning 1. oktober 2017.«
»Faktisk har vi allerede solgt omkring 25 af lejlighederne i Ceres Park, allerede inde vi er startet på byggeriet,« siger Peter Thorsgaard.
Og med den militære præcision, A. Engaard hidtil har opereret med i Ceresbyen, kan køberne formentligt trygt allerede nu reservere flyttefolkene til 1. oktober 2017.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Byrådsmedlem er 'stikker' på Aarhus Ø: - Jeg har aldrig mødt så megen taknemlighed

Annonce