Annonce
Aarhus

Chauffører frygter smitte: Slut med klingende mønt i bussen

Fra 14. januar er det ikke længere muligt at betale med kontanter i Midttrafiks busser. Det sker for at begrænse coronasmitten. Foto: Morten Pedersen/JF Medier
Forbrugerombudsmanden har givet grønt lys til, at en række trafikselskaber fra torsdag stopper for kontantsalg af billetter i busserne. Tiltaget gælder også Midttrafik og sker for at imødekomme et stort ønske fra buschaufførerne, der frygter corona-smitte.

AARHUS: Passagerer kan fra torsdag 14. januar ikke længere betale med kontanter i bussen eller i flextrafikbilen. Det sker for at begrænse risikoen for corona-smitte, skriver Fagbladet 3F.

Tiltaget gælder en række trafikselskaber, her i blandt Midttrafik, hvis passagerer fra torsdag må købe billet via rejsekort, app eller webshop.

Thomas Dalgaard Mikkelsen, der er talsmand for Midttrafik, understreger, at både kunder og chauffører skal passe godt på hinanden.

- Derfor har Midttrafik på linje med de øvrige trafikselskaber i Danmark besluttet, at det betjente salg i busserne, lukkes midlertidigt, siger han til Fagbladet 3F.


Det mindsker også risikoen for, at chaufføren bliver overfaldet, at der ingen kontanter er. Det giver os mere tryghed bag rattet, siger hun til fagbladet.

Karin H. Sørensen, buschauffør og formand for Landsklubben for Bybus- og Rutebilchauffører


Beslutningen vækker glæde ved Karin H. Sørensen, der er for buschauffør og formand for Landsklubben for Bybus- og Rutebilchauffører.

- Det betyder, at vi nu kan holde to meters afstand til passagererne og minimere risikoen for corona-smitte. Det mindsker også risikoen for, at chaufføren bliver overfaldet, at der ingen kontanter er. Det giver os mere tryghed bag rattet, siger hun til fagbladet.

Annonce

Grønt lys fra Forbrugerombudsmanden

Forbrugerombudsmanden har taget stilling til spørgsmålet om, hvorvidt det er i orden at afskaffe kontantsalget midlertidigt.

Det sker fordi Forbrugerombudsmanden sidste år modtog en række klager over flere trafikselskaber, som på grund af risikoen for smitte med corona-virus ikke ville modtage kontanter. Passagerer, som ønskede at betale med kontanter, klagede over, at de derfor ikke kunne komme med bussen.

I afgørelsen fra Forbrugerombudsmanden lyder det, at man accepterer trafikselskabernes midlertidige tiltag, som betyder, at busser og flextrafikvogne vil fungere med ren selvbetjening for kunderne.

Sådan er reglerne

Forbrugerombudsmanden er onsdag 13. januar kommet med en afgørelse i spørgsmålet om, hvorvidt det er i orden at flere trafikselskaber afskaffer kontantsalget midlertidigt.

Forbrugerombudsmanden har afgjort, at trafikselskaberne ikke må afvise kunder med kontanter på grund af corona-krisen, medmindre de har indført selvbetjening. Ifølge betalingsloven skal virksomheder tage imod kontanter, hvis de tager imod kort- og mobilbetalinger, fastslår ombudsmanden i sin afgørelse.

Men i samme afgørelse ligger, at Forbrugerombudsmanden accepterer trafikselskabernes midlertidige tiltag, som betyder at busser og flextrafikvogne vil fungere med ren selvbetjening for kunderne.

Tiltaget gælder fra 14. januar.

Kilde: Fagbladet 3F

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen siger følgende om afgørelsen:

- Hvis chaufførerne ikke skal være forpligtet til at tage imod kontanter fra passagererne, skal busserne indrettes som selvbetjeningsmiljøer, så passagererne selv står for at skaffe en billet, siger hun til Fagbladet 3F.

Det betyder i praksis, at kunder fortsat skal billettere sig selv ved indstigning i bussen. Men det skal ske via rejsekort, app eller webshop og ikke med kontanter.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kunde fik 300 kroner for et P. S. Krøyer-værk: Er det rimeligt, at antikvitetshandleren nu sælger det for 7.000 kroner?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce