Annonce
Debat

Chef hos tobaksgigant mener: Slip af med røgen - fortæl om alternativerne

"Selvom jeg arbejder for en tobaksproducent, kan jeg kun anbefale folk aldrig at starte med at bruge tobaks- og nikotinprodukter", skriver Christopher Arzrouni. Arkivfoto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

DEBAT: I princippet er Aarhus Universitetshospital røgfrit. Alligevel ryger patienter, pårørende og personale stadig. Det skrev Århus Stiftstidende 4. juli.

Forskere har undersøgt rygevanerne udenfor hospitalet, og de talte 7.000 skodder i alt i løbet af en uge. Ved indgangene til visse afdelinger var der særligt mange cigaretskod: Psykiatrien, kræftafdelingen og børneafdelingen. Det siger noget om, hvor svært mennesker har ved at droppe rygningen.

"Rent arbejdsmiljømæssigt er det ikke i orden, at vi som ansatte på hospitalet skal gennem en røgsky for at komme på arbejde", udtalte arbejdsmiljøforskeren Karoline Kærgaard.

Annonce

Man forstår hende godt – lige som man desværre også godt forstår de patienter, der har det så skidt, at de ikke har overskud til at give afkald på deres usunde vaner. Århus Stiftstidende fortjener ros for at beskrive begge sider af sagen.


Rygning er stadig et stort samfundsproblem – også på hospitaler. Men det burde være muligt at mindske problemet gennem oplysning til rygerne om alternativer.


Selvom jeg arbejder for en tobaksproducent, kan jeg kun anbefale folk aldrig at starte med at bruge tobaks- og nikotinprodukter. Og hvis de ryger, er det bedst at stoppe med alle former for nikotin. Men som artiklen i Århus Stiftstidende tydeligt viser, er der mange, som ikke magter det, end ikke, når de er på sygehus.

Hvis man insisterer på at få sin tobak og nikotin, så findes der heldigvis en række røgfri produkter, som er markant mindre belastende end cigaretter. De røgfri produkter tæller bl.a. e-cigaretter, opvarmet tobak og nikotinposer. Ingen af dem er sundhedsprodukter. Alle indebærer risici – men også klare fordele.

Det burde være muligt at få rygerne til at vælge et røgfrit alternativ og dermed undgå den passive rygning, som rammer omgivelserne. Samtidig er de røgfri produkter netop kendetegnet ved, at de ikke brænder og derfor udvikler markant færre skadelige stoffer.

I bl.a. England anbefaler sundhedsmyndighederne, at hardcore-rygere i stedet vælger alternative røgfri produkter. Nogle hospitaler er endda begyndt at udlevere e-cigaretter til rygende patienter.

Rygning er stadig et stort samfundsproblem – også på hospitaler. Men det burde være muligt at mindske problemet gennem oplysning til rygerne om alternativer.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntrede i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen sejlede til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Midttrafik skal fjerne billetsnyderiet

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce