Annonce
Aarhus

Chefkratlusker fra Aarhus er Danmarks bedste naturvejleder

<p>Morten DD, som han kaldes i daglig tale, kan formidle naturen, så den går i mellemgulvet på lytteren og publikum. Foto: Naturhistorisk Museum Aarhus</p>

Morten D.D. Hansen fra Naturhistorisk Museum Aarhus er en formidler i verdensklasse. For eksempel med udtalelsen »Jeg vil slå ihjel for en hvepsevåge.«

Danmarks bedste naturformidler er fra Naturhistorisk Museum i Aarhus. Morten D.D. Hansen er egentlig museumsinspektør samme sted, men han er mest kendt som chefkratluskeren, der forstår at fortælle en naturhistorie på den naturlige måde, så vi alle er med.

Annonce

Det sker ofte som kilde i Århus Stiftstidende, i radioen eller på tv. For han er en populær mand, der om nogen forstår at vejlede og formidle. Han blev kåret som Danmarks bedste naturformidler, for første gang titlen blev delt ud, på Naturmødet i Hirtshals i kategorien formidling for voksne.

Hvis man interesserer sig bare en lille smule for natur, ved man, hvem Morten DD er. Selv hvis man synes, at naturen er ligegyldig, så er der stadig en ret god chance for, at man har set Morten DD med smittende entusiasme og med enden i vejret i fuld gang med at undersøge en kokasse for møgbiller på TV 2s Natholdet eller på de sociale medier.

For det er dét, som Morten DD kan. Han kan formidle natur, så man kan mærke det helt ned i mellemgulvet. Når man hører ham, er naturen ikke ligegyldig. Det er direkte formidling i øjenhøjde via utallige naturture, foredrag, undervisning, via youtubekanalen »DDR derude« og naturligvis via en lang række one-linere, der næsten tigger om at blive delt og liket på de sociale medier.

Der er ikke mange, der som Morten DD kan formidle naturens og livets forunderlighed. Få kan som Morten få sætningen »Jeg vil slå ihjel for en hvepsevåge« til at give mening; fordi man pludselig forstår naturens storhed og delikate balance efter ganske få øjeblikke med naturvejlederen, der selv foretrækker ordet »kratlusker«.

»Vi er naturligvis utrolig stolte af, at Morten DD har fået denne flotte æresbevisning,« siger museumsdirektør Bo Skaarup.

»Morten er en urkraft, når det kommer til at formidle naturen; for høj og lav, børn og voksne. Han kan med sin stærke faglighed sætte fingeren på de centrale budskaber i de mest følsomme politiske debatter, og han kan få de mest ugidelige elever til at stoppe op, høre efter og forstå. Det er en gave at have - naturligvis for Naturhistorisk Museum i Aarhus men nok især for den danske natur, som vi sammen kæmper for at bevare og forbedre forholdene for.«

Morten DD er også glad for hæderen, som der følger 12.500 kroner med.

»Det vigtigste for mig er at gøre en forskel for dansk natur,« siger Morten DD.

»Men hvis folk skal tage naturen alvorligt, så skal de forstå den og kende til den. Ingen gider at passe på noget, som de ikke kender til. Og derfor er den gode formidling, der når så mange så mulig, vigtig for mig. Derfor er jeg virkelig glad for, at nomineringen er gjort af helt almindelige mennesker. For det er dem, jeg helst vil nå og rykke i deres naturopfattelse.«

Fakta om Naturmødet

Naturmødet i Hirtshals åbnede for, at alle kunne nominere alle landets naturformidlere; blandt naturvejledere, biologilærere, pædagoger, grønne guider og TV-værter.
Resultatet blev 134 indstillinger i to kategorier; Danmarks bedste naturformidler for voksne og for børn. Herefter udvalgte et dommerpanel tre nominerede til hver kategori.
Dommerkommitéen bestod af Peter Baloo Laurents (formand for Naturvejlederforeningen i Danmark), Steffen Dahl (HR-medarbejder, Sparekassen Vendsyssel), Jørgen Jørgensen (formand for Det grønne Råd i Hjørring), Brian Ravnborg (Medlem af Biologiforbundets Hovedbestyrelse, pædagogisk konsulent ved UCN) og Karin Krogstrup (medlem af Naturmødets styregruppe, biolog og naturvejleder).

Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Skanderborg-fløj præsenteret i Aalborg

Leder For abonnenter

Selvfølgelig skal de møde til tiden, men...

En del af børn og unges opdragelse er at lære at møde til aftalt tid. Det handler ikke kun om skolen, men også når man laver aftaler med andre. Vi skal kunne stole på hinanden. Derfor skal unge lære at møde til tiden. Også når de er nået i gymnasiet. At de ikke altid gør det, er en kendt sag. Men der kan være gode forklaringer på, at en elev ikke er til stede, når klokken ringer ind til en times undervisning. Ved dagens begyndelse kan bus eller tog være forsinket, og hvis eleven er taget hjemmefra i passende tid til at nå frem til første time, har det ingen mening, at han eller hun skal have fravær for for sent fremmøde, hvis forklaringen ligger i, at den offentlige transport ikke fungerer som lovet. Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kommer eleverne i møde, når hun har besluttet at afskaffe den bekendtgørelse om fravær, som den tidligere regering indførte i oktober sidste år. Hun vil lade landets gymnasier og deres lærere vurdere, hvornår en elev skal noteres for fravær. Hun mener, at lærerne fuldt ud er i stand til at vurdere, hvornår der er tale om en elev, som kommer for sent sammen med 300 andre, fordi busserne er forsinkede, og hvornår det handler om elev, der er sløv i optrækket. For de findes også. Der er sikkert også dem, der regner på, om de kan holde sig inden for grænsen for advarsler og lignende og tager sig en ekstra fridag på den konto. For slet ikke at tale om dem, der kan finde på at gå hjem før skoledagen slutter eller dem, der ikke sørger for at være i klassen, når frikvarteret slutter. Her skal gymnasiet og lærerne selvfølgelig gribe ind. Sløvhed, slendrian og ligegyldighed skal ikke tolereres. Men den sunde fornuft skal råde, når en elev, der kommer for sent, har en forklaring, som lyder plausibel. Systemet med at notere fravær bør heller ikke afskaffes, for det giver skolen en mulighed for at gribe ind, hvis en elev har brug for støtte i det faglige eller på trivsel i skolen. Så skal der sættes ind på andre måder, og ikke alle elever er lige åbenmundede om deres eventuelle problemer.

Annonce