Annonce
Kultur

Chefredaktør om snyd ved Byens Bedste: - Den slags slår vi hårdt ned på

Byens Bedste-konkurrencen handler om at hylde alt det gode i Aarhus, og derfor slås der hårdt ned på snyd, forklarer juryformand Peter Kramer og chefredaktør Jan Schouby. Fotos: Kim Haugaard
Byens Bedste er en festlig konkurrence, der skaber liv i byen, og derfor slås der hårdt ned på dem, der forsøger at snyde, forklarer chefredaktør Jan Schouby.
Annonce

AARHUS: Afstemningen til Byens Bedste er i fuld gang og århusianerne lægger flittigt vejen forbi stiften.dk/byensbedste for at stemme på deres favoritter.

Som nomineret er det helt ok at opfordre århusianerne til at stemme på dem, men det er strengt forbudt at købe sig til stemmer, forklarer chefredaktør ved Århus Stiftstidende, Jan Schouby.

- Det er svært, når det er en konkurrence, der betyder så meget, som Byens Bedste eksempelvis gør. Folk vil så gerne vinde, og så er der altid nogen, der tager reglerne lige til kanten. Men når vi opdager det, så slår vi også hårdt til. Og det kan i sidste ende betyde, at man bliver udelukket fra konkurrencen.

Han understreger dog også, at konkurrencen langt hen af vejen forløber i god ro og orden uden forsøg på snyd.

Samme opfattelse har Peter Kramer, journalist og formand for Byens Bedste-juryen. Han påpeger også, at det generelt er rigtig svært at snyde.

- Systemet er eksempelvis indrettet sådan, at man kun kan stemme én gang per IP-adresse. Derudover sidder juryen på 25 procent af stemmerne, og det har i sig selv stor betydning for resultatet, siger han.

Byens Bedste 2019

  • Det er 13. gang, at Århus Stiftstidende afholder Byens Bedste
  • Århusianerne har tippet deres favoritter, hvorefter en jury har udvalgt de nominerede i de 14 forskellige kategorier
  • Du kan stemme på din favorit i hver kategori frem til 1. november på stiften.dk/byensbedste
  • Århusianernes stemmer tæller 75 procent, mens juryens stemmer tæller 25 procent
  • Vinderne afsløres i Musikhuset 7. november og på stiften.dk samme aften

Annonce

Gratis gaver går ikke

Af og til sker det, at en nomineret forsøger at lokke sig til flere stemmer, ved at udlodde gratis gaver eller en rabat, siger Jan Schouby.

- For nogle år siden havde vi en bodega, der gav gratis shots, hvis man kunne vise, at man havde stemt på den. Og der var også en gang en restaurant, der lovede de spisende gæster en gave, hvis man stemte på dem.

I det sidste tilfælde var avisen faktisk nødt til at skride drastisk til værks.

- De mente bestemt ikke, at de gav gratis gaver væk til gengæld for stemmer. Så vi var nødt til at have en form for spion til at spise på restauranten, og her viste det sig, at tjenerne efter maden kom hen til bordet med en iPad og bad folk om at stemme på sig - til gengæld fik de en gave.

Men den går altså ikke, og restauranten blev smidt ud af konkurrencen.

- Heldigvis er det sådan en situation, som vi kun har oplevet få gange, siger Jan Schouby.

Annonce

Hype er helt ok

Bliver avisen eller juryen gjort opmærksom på, at der er nominerede, der forsøger at købe sig til stemmer ved eksempelvis at udlodde gratis gaver eller give rabat, bliver den pågældende virksomhed straks bedt om at stoppe.

- Og med en venlig tilrettevisning falder det som hovedregel på plads, siger Peter Kramer.

Reagerer virksomheden ikke, ser juryen dog ikke anden mulighed end at udelukkede virksomheden fra konkurrencen.

- Byens Bedste er et festligt tiltag, der skal sikre liv i byen. Det er fint med en masse ståhej omkring konkurrencen, men der er ganske få regler, og de skal overholdes, siger Peter Kramer.

Det betyder dog ikke, at man som nomineret slet ikke må gøre opmærksom på sig selv:

- Man må meget gerne lave hype omkring konkurrencen og bede folk om at stemme på sig selv. Man kan som nomineret butik eksempelvis også godt lave et tilbud i anledning af, at man er nomineret, men tilbuddet skal gælde for alle. Man må ikke gøre tilbuddet afhængig af en stemme, siger Jan Schouby.

Byens Bedste er en konkurrence, der skal give liv til byen og hylde alt det gode, der sker i Aarhus, forklarer juryens formand, Peter Kramer. Derfor tolererer juryen heller ikke snyd med stemmer. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Trusler, verbale overfald og spytklatter:  Konflikter mellem pårørende og ansatte på udskældte plejehjem

Annonce