Annonce
Danmark

Cheminova-grund langt mere forurenet end forventet

Den gamle fabriksgrund ligger syd for den nuværende, og det er i dag et indhegnet område. Illustration: Region Midtjylland
Undersøgelser viser, at den gamle fabriksgrund ved Cheminova er lige så forurenet som depotet ved Høfde 42

Rønland: Forureningen af den gamle fabriksgrund på Cheminova er langt værre end først antaget. Faktisk er forureningen på højde med det, man har kendt fra depotet ved Høfde 42.

Det viser undersøgelser, som regionen har foretaget på fabriksgrunden, som i dag tilhører FMC Cheminova. Den gamle fabriksgrund ligger langs med statsvejen syd for den nuværende fabriksgrund.

Omkring 15 tons pesticider og seks tons kviksølv. Så meget forurening er gemt i den sandede jord på den cirka 50.000 kvadratmeter store bræmme syd for Cheminovas nuværende fabrik på Harboøre Tange.

- Vi havde forventet en del forurening på Cheminovas gamle fabriksgrund. Men nu ved vi med sikkerhed, at vi faktisk har at gøre med en større generationsforurening på lige fod med giftdepotet på Høfde 42. Vi har netop ønsket at få grunden undersøgt, så vi kunne få et realistisk bud på forureningens omfang og risiko, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S) i en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.

Den nye undersøgelse viser, at forureningen på den gamle Cheminova-grund er spredt ud over det meste af området.

- Vi har vidst, at der er nogle meget forurenede steder på Cheminovas gamle fabriksgrund. Men vi havde ikke forventet at finde så kraftig og udbredt forurening i overfladejorden på hele grunden. Undersøgelsen viser kviksølv og pesticider selv i de øverste jordlag, men heldigvis er grunden hegnet ind, for der bør ikke være offentlig adgang med de forureningsmængder, konstaterer biolog Morten Bondgaard, der er kontorchef for Jordforurening i Region Midtjylland.

Nogle steder på grunden er forureningen særlig kraftig, blandt andet fordi der var affaldspladser på fabrikken. Et enkelt sted er der for eksempel målt 4000 mg kviksølv per kilo jord. Grænseværdien for forurening er 3 mg per kilo.

I dag sørger FMC Site Rønland (tidligere Cheminova) - på frivillig basis – for at pumpe og rense forurenet grundvand fra den gamle fabriksgrund for at forhindre, at forureningen spreder sig til miljøet.

- Det er et helt nødvendigt arbejde, som FMC laver. Forureningen på den gamle fabriksgrund udgør en risiko for både Nissum Fjord og Knopper Enge, men det bliver i dag holdt skak af FMC's indsats, forklarer Morten Bondgaard.

En oprensning af den gamle Cheminova-grund vil i omfang, type og økonomi være sammenlignelig med Høfde 42. Her er det vurderet, at en oprensning vil koste 250-600 millioner kroner. Prisen afhænger af, om al forurening eller kun de mest forurenede områder skal fjernes.

To firmaer er netop nu i gang med renseforsøg med forurenet sand fra Høfde 42. Foreløbig viser det ene forsøg, at det er muligt at fjerne pesticider og næsten al kviksølv med en opvarmningsteknik.

- Nu har vi altså to generationsforureninger af samme type på Cheminovas gamle fabriksgrund og på Høfde 42. Jeg håber, at det kan give stordriftsfordele, når der skal renses op med økonomisk hjælp fra staten. Vi forventer, at de nye metoder er bedre og billigere. Og når vi har to så ens forureninger så tæt på hinanden, kan vi forhåbentlig få endnu mere for pengene, siger formand for Udvalget for Regional Udvikling Jørgen Nørby (V).

På grunden begyndte Cheminova i 1953 sin produktion af midler til blandt andet insektbekæmpelse. I 1961 var al produktion flyttet til den nuværende fabriksgrund på Rønland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Cigaretpriser: Forhåbentlig er prisstigning et stærkere våben end skrækbilleder

En kulsort rygerlunge. Rådne tænder. Eller en person, der hoster blod op. Det er billeder, som siden starten af 2012 har prydet cigaretpakker, og som altså i mere end syv år har skullet få folk til at holde op med at ryge, for - som billederne så tydeligt viser - det er nemlig dødsensfarligt. Men der er ikke kommet færre rygere de senere år. Og desværre er endnu flere unge begyndt at ryge. Faktum må altså være, at folk er fuldstændig ligeglade med skrækbilleder og skræmmekampagner; de ryger, hvis de har lyst til at ryge. Og faktum er altså også, at folk selv må bestemme, om de vil ryge eller ej. Om ganske få måneder bliver det dyrere at være ryger i Danmark. Fra 1. april 2020 stiger en pakke cigaretter til 55 kroner, og fra 1. januar 2022 stiger den igen til 60 kroner. Det er en del af finansloven, hvor det er blevet politisk bestemt. Men hvorfor ikke endnu dyrere, når nu det er så usundt at ryge? Det simple og hurtige svar er, at rygerne også er vælgere, og ikke ret mange - hvis nogen - politikere ønsker at blive for meget uvenner med vælgerne. Derfor en mindre prisstigning, så de rygende vælgere kun bliver lidt sure og måske glemmer det igen efter et stykke tid. En mindre prisstigning er bedre end ingen prisstigning, når det skal ses med sundhedsbriller på. Og en mindre prisstigning er et skridt på vejen mod færre rygere, og selv om skridtet ikke umiddelbart ser særligt stort ud, så er det trods alt et skridt i den rigtige retning. Næste skridt tages i 2022, hvor prisen stiger til 60 kroner for en pakke cigaretter. Om det så er nok til at skræmme de unge rygere væk vides ikke, det må tiden vise. For det er primært de unge og de kommende rygere, der skal skræmmes fra at ryge. For de ældre rygere - og dem, der har råd - betyder så lille en prisstigning formentlig ikke noget. De ryger, fordi de har lyst, og fordi, de har råd til det. Men vi skal - igen med sundhedsbrillerne på - have stoppet de yngre rygere, så de ikke bliver en del af den statistik fra Sundhedsstyrelsen, der fortæller os, at der årligt dør 13.600, hvor rygning kan angives som årsag. Skrækbilleder og skræmmekampagner virker ikke, men forhåbentlig kan en prisstigning vise sig mere effektiv.

Aarhus

Gaslugt fra restaurant: Politi og brandvæsen rykket talstærkt ud til Jægergårdsgade

Aarhus

Så skete det igen: Kvinde snydt af falsk bank-sms

Annonce