Annonce
Aarhus

Chikane: Politi måtte beskytte ungdomspolitikere mod topløse demonstranter

Demonstranter - nogle af dem topløse - blokerede Dansk Folkepartis stand ved Aarhus Pride. Professor Rune Stubager peger på en mulig årsag: To gange har DF stemt imod lovforslag, der forbedrer homoseksuelles rettigheder. Privatfoto

Dansk Folkepartis Ungdom blev endnu en gang chikaneret under Aarhus Pride. Professor finder forklaringen i moderpartiets holdninger.

AARHUS: Dansk Folkepartis ungdomsafdeling kan bare ikke være i fred under Aarhus Pride, der blev afviklet i weekenden.

Igen i år blev ungdomsafdelingens stand blokeret af demonstranter, der råbte slagord som "DF ud af priden" og "Gays mod ghettoplaner".

Tidligere år var det Socialistisk Ungdomsfront Aarhus, der stod bag demonstrationen.

Og ifølge Jakob Søgaard Clausen, folketingskandidat for DF, der deltog i priden, var det også i år Socialistisk Ungdomsfront, der blokerede Dansk Folkepartis ungdoms stand.

DF's ungdomsafdeling er - i øvrigt i lighed med SF, Socialdemokratiet, Enhedslisten og Alternativet - partner i Aarhus Pride. Partnere kan få en stand på pladsen ved Ridehuset, hvor de kan udbrede deres budskab.

- Det er voldsomt, og det er ubehageligt at blive blokeret og demonstreret mod. Men jeg mener også, at det er et voldsomt overgreb på vores demokrati og ytringsfrihed, siger Jacob Søgaard Clausen.

Blokaden blev først brudt, da politiet greb ind.

Igen i år måtte Østjyllands Politi beskytte Dansk Folkepartis ungdomsafdeling under Aarhus Pride.

DF sagde nej til adoption

Vi har spurgt Rune Stubager, professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet, hvorfor Dansk Folkeparti ikke kan få fred under Aarhus Pride, når andre partier kan.

Rune Stubager finder et muligt svar hos ungdomsafdelingens moderparti, der i Folketinget har stemt imod et lovforslag, der gav homoseksuelle lov til at blive viet i kirker.

Et lovforslag om homoseksuelles ret til at adoptere blev også vedtaget uden Dansk Folkepartis stemmer.

Desuden har Dansk Folkeparti en historie med medlemmer af partiet, der har udtalt sig stærkt nedsættende om homoseksuelle.

Senest Anni Grimm, der er Dansk Folkepartis gruppeformand i byrådet i Vejen. For knapt et år siden kaldte hun i et læserbrev i JydskeVestkysten, homoseksuelle "unormale" og "afvigere".

Annonce

Hænger ikke sammen

- Man kan sige, at nogle kan have svært ved at forstå, hvordan enderne hænger sammen. At den måde, Dansk Folkeparti stemmer på i Folketinget, ikke hænger sammen med den fejring af seksuelle minoriteter, som en pride jo i sit udgangspunkt er, siger Rune Stubager.

Men han forstår godt, at Dansk Folkeparti er interesseret i at være til stede under Aarhus Pride.

- I visse dele af det muslimske miljø har man det vanskeligt med homoseksuelle. Hvis det fører til, at nogle homoseksuelle bliver skeptiske overfor muslimer, er det et punkt, hvor de kan forenes med DF, siger Rune Stubager.

Han fortæller, at ved det sidste valg i Holland fik den islamkritiske politiker, Geert Wilders, støtte fra nogle homoseksuelle.

- Netop fordi han er islamkritisk, siger Rune Stubager.

Annonce

Moderpartiet bremser

Så der er stemmer i at deltage i en pride?

- Jeg siger ikke, at der er tale om en kynisk kalkuleret strategi, men hvis det virker at deltage, hvorfor ikke gøre det, siger Rune Stubager.

Problemet er bare, at nogle homoseksuelle formentlig godt kan huske, at Dansk Folkeparti er modstander af deres ret til at adoptere og blive gift i kirken.

- Derfor bremser moderpartiet i nogen grad strategien. Dansk Folkepartis ungdom bliver nødt til at tage afstand fra moderpartiets tidligere og nuværende adfærd, hvis de skal have held med at appellere til seksuelle minoriteter, siger Rune Stubager.

Jakob Søgaard Clausen erkender, at Dansk Folkeparti har stemt imod at give homoseksuelle rettigheder som adoption og kirkelig vielse.

- Men verden ændrer sig, og det gør vi i Dansk Folkeparti også. Der har på det seneste været flere eksempler på, at vi har kæmpet for LGBT+ rettigheder. Senest har vi arbejdet på at få transkønnede fjernet fra listen over psykiske sygdomme, siger Jakob Søgaard Clausen.

Århus Stiftstidende har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Socialistisk Ungdomsfront.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Påkørt betjent opereret i hjernen: Han er stadig i livskritisk tilstand

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Annonce