Annonce
Udland

Chiles præsident beder befolkningen om tilgivelse efter uro

Pedro Ugarte/Ritzau Scanpix
I et forsøg på at imødekomme demonstranter fremlægger Chiles præsident en række økonomiske tiltag.

Chiles præsident, Sebastian Piñera, giver befolkningen en undskyldning efter flere dages voldsomme protester i det sydamerikanske land.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters natten til onsdag dansk tid.

Piñera annoncerer samtidig en række tiltag i et forsøg på at imødekomme demonstranternes ønsker.

Blandt tiltagene er en garanti om at hæve mindstelønnen, en højere statsbetalt pension og en stabilisering af prisen på elektricitet.

Derudover vil han introducere en sundhedsforsikring på medicin, skriver nyhedsbureauet AFP. Chile har nogle af de højeste medicinpriser i Sydamerika.

Præsidenten siger, at han håber på at kunne vende de voldsomme protester, der siden weekenden har kostet 15 mennesker livet, til en "mulighed" for Chile. Det skriver Reuters.

Han vil "tage konkrete og hurtige skridt" for at løse problemerne med ulighed i landet, som har fået tusindvis til at gå på gaden de seneste dage.

Demonstranterne har råbt op for at få økonomiske reformer - og nogle har desuden krævet præsidentens afgang.

Piñera beder natten til onsdag også om tilgivelse på vegne af sin egen og tidligere regeringer.

- Det er sandt, at problemerne har hobet sig op i mange årtier, og at skiftende regeringer ikke har anerkendt problemets omfang, siger han.

- Jeg anerkender og beklager de manglende visioner.

Præsidenten er blevet kritiseret stærkt for tidligere på ugen at have sagt, at Chile var "i krig" med henvisning til de voldsomme protester i landet.

Siden urolighederne for alvor eskalerede i fredags, er i alt 2600 personer blevet anholdt. Det skriver AFP.

Som reaktion på urolighederne har præsidenten erklæret undtagelsestilstand flere steder i landet.

Chiles militær har desuden flere nætter i træk indført udgangsforbud.

Tiltagene er blevet mødt med stærke reaktioner i Chile. For lignende tiltag er ikke set siden slutningen af Augusto Pinochets militærregime i 1990.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Læserbrev

Læserbrev: Socialdemokratiet vil gerne være med

Socialdemokratiet ønsker naturligvis at være med til at præge udviklingen i Odder Kommune. Derfor er vi også næsten hvert år med i budgetforlig. Desværre ikke i år. Det, der skiller, er især grønthøstermetoden forklædt som "hverdagseffektiviseringer", manglende satsning på grøn og bæredygtig udvikling og detailstyring på fagområderne. Med detaljerede retningslinjer og puljer udstråler budgetforliget desværre mistillid til medarbejderne. Det er New Public Management og djøfisering, når det er værst. Hverdagseffektiviseringerne, puljerne og flere eksempler på beslutninger, der ikke føres ud i livet, tegner et billede af en kommune, der er ved at gå i stå. Politikere, der ikke tager ansvar for udviklingsretningen. Og ikke tager ansvar for at rette økonomien op i tide. Ved sidste års budgetlægning blev det vedtaget, at der skulle udarbejdes et udviklingskatalog over mulige smarte investeringer/besparelser. Det er ikke udarbejdet. Ved 2. behandling af budgettet argumenterede borgmesteren for, at der ikke er afsat nye penge til energibesparende foranstaltninger, fordi penge i sidste års budget ikke er brugt. Eksempler blandt flere på manglende tempo og vilje til at udføre byrådets beslutninger. Det hjælper ikke at give forvaltningen skylden, ansvaret ligger entydigt hos borgmesteren. Manglerne i forhold til grøn og bæredygtig udvikling har fået mindre opmærksomhed. Lone Jakobi trak forskellen op således: "Sølle halvanden millioner kroner har I fundet til grøn og bæredygtig omstilling i Odder Kommune - over fire år! (...) Men derfra, da finder I ingenting. Som i absolut ingenting. Og I stopper endda det vigtige arbejde med energirenoveringer." Til sammenligning har Socialdemokratiet i sit budgetforslag fundet otte millioner kroner. Socialdemokratiet vil gerne tilbage til samarbejde over midten. Men det forudsætter, at borgmesteren leverer på byrådets beslutninger og herunder ikke mindst det omstillingskatalog, som også hans forligspartnere har bestilt. Der er brug for seriøs prioritering og handling, hvis vi skal rette op på både økonomi og kernevelfærd og samtidig bidrage til en grøn og bæredygtig udvikling.

AGF

Målfest, sejr og ny optimisme: Her er hele dækningen af AGF-Sønderjyske

Annonce