Annonce
Aarhus

Christian er rask igen efter corona: - Det føltes som at have løbet et halvmaraton hver dag

Christian Pfundheller har været smittet med Covid-19, men er nu rask igen. Foto: Axel Schütt
Efter en skiferie i Østrig blev Christian Pfundheller syg af coronavirus. Han isolerede sig derhjemme, men endte alligevel med at smitte sin familie, hvor to af dem har en kronisk sygdom.

AARHUS: 50-årige Christian Pfundheller var ligesom mange af de tidlige coronasmittede danskere på skiferie i Østrig i starten af marts. På ferien mærkede han ingen sygdomstegn, men da han kom hjem, var den gal.

Christian havde en let hoste og blev sendt hjem fra arbejde med beskeden om først at vende tilbage, når han havde en test, der erklærede ham rask. Han ringede derfor til lægen.

- Tirsdag ringene jeg til lægen og forklarede, at jeg havde lidt hoste. Jeg fik at vide, at jeg skulle tage min temperatur. Den viste sig at være 38 grader, så jeg skulle testes ude i drive-in ude ved Skejby. Dagen efter fik jeg resultatet, at jeg var testet positiv for corona, siger Christian Pfundheller.

Annonce

Hvad skal man gøre, hvis man får Covid-19?

Hvis man bliver syg, skal man ifølge Sundhedsstyrelsen:

  • Blive hjemme og ikke gå på arbejde
  • Begrænse smitten ved at have så lidt fysisk kontakt med folk som muligt
  • Have fokus på god hygiejne ved blandt andet at gøre rent og vaske sine hænder grundigt
  • Ikke ringe til lægen ved milde symptomer, der skal man bare følge rådene ovenfor

De typiske symptomer ved mild sygdom inkluderer:

  • Ondt i halsen
  • Generel sygdomsfølelse
  • Muskelsmerter
  • Evt. tør hoste og feber

De mere alvorlige symptomer inkluderer:

  • Betydende og tiltagende vejrtrækningsbesvær
  • Høj feber

Hvis man oplever alvorlige symptomer, eller hvis symptomerne forværres over dage, skal man ringe til egen læge eller lægevagten. Det er vigtigt ikke at møde fysisk op ved lægen, da man skal begrænse smitte. Derfra tager lægen stilling til, hvad der skal gøres.

Hvis man har symptomer, men er i tvivl, om man er ”rigtigt” syg, anbefaler Sundhedstyrelsen, at man betragter sig selv som syg.

Man skal blive hjemme i isolation, indtil man har haft 48 timer uden symptomer. Derefter anses man for at være smittefri. Når man er hjemme, skal man som smittet have så lidt kontakt med personer i husstanden som muligt. Derfor undlad fysisk kontakt, f.eks. kys og kram, og hold så vidt muligt 1-2 meters afstand. Undgå så vidt muligt at sove sammen og at tilbringe længere tid i samme rum.

Man skal desuden hellere blive hjemme en dag for meget end en dag for lidt og arrangere hjemmearbejde, hvis man er i tvivl. Dette gælder både for konstateret coronasmittede og alle andre med sygdomstegn.

Isolation i eget hjem

Christian blev nødt til at gå i isolation derhjemme, da både hans kone og en af hans døtre har en kronisk sygdom. Han prøvede derfor så vidt muligt at undgå kontakt med familien, der alle var i hjemmekarantæne på grund af smittefare.

- Jeg gik i isolation i hjemmet ved at være på gæsteværelset. Der blev jeg spærret inde, og så boede familien i resten af huset. Det var jo ikke en rigtig karantæne, men det var i håb om at gøre minimalt påvirkning på familien.

- Min kone stillede mad foran døren med handsker på og gik væk igen, så jeg kunne tage den ind. Jeg fik også mit eget badeværelse, så vi kunne undgå hinanden. Sådan kørte det i 14 dage, siger Christian Pfundheller.

Smitten spredte sig i familien

Lige lidt hjalp isolationen dog, da de andre i familien begyndte at vise corona-symptomer som hoste og ondt i brystet, ligesom Christian, der havde haft en ret hård første uge.

- Jeg var rigtig øm i kroppen. Det føltes lidt som at have løbet et halvmaraton hver dag. Sådan var det hele den første uge. Den tørre hoste og trykken i brystet fortsatte endnu længere.

- De andre i familien begyndte at have nogle af de samme symptomer som mig. De var dog heldigvis mildere end mine. Men jeg tror ikke helt, de undgik sygdommen. De havde i hvert fald nogle af de samme problemer som mig, siger Christian Pfundheller.

Som at være i fængsel

Udover selve sygdommen var isolationen også hård for Christian. Han var to uger på gæsteværelset alene uden meget kontakt til resten af familien.

- Det var svært at holde mig i gang. Jeg løber normalt tre gange om ugen, og jeg kunne bare sidde på værelset. Jeg lavede lidt morgengymnastik, men det var ikke meget.

- Noget af det sværeste var, at jeg kunne høre, at familien sidde og spise sammen på den anden side af døren, mens jeg fik skubbet en skål mad ind, som i et fængsel. Det var da lidt kedeligt. Jeg kunne dog altid ringe efter en kop kaffe, så helt slemt var det heller ikke, siger Christian Pfundheller.

På toppen igen

Efter to ugers sygdom er Christian ved at være på toppen igen. Han er begyndt at løbe igen og kan være sammen med sin familie uden at skulle tænke over smitte. Hele coronakarantænen har også bragt familien tættere sammen, selvom Christian var fanget på sit værelse. Nu hygger de sig alle sammen, da de alle stadig er hjemme fra skole og arbejde.

- Det har faktisk været rart at have mere tid til familien. Vi har spillet spil og set tv sammen. Det har været afstressende, da Christina og jeg har meget travlt på arbejdet normalt.

- Nu har vi mere tid med familien, der er ingen transport frem og tilbage og børnene har mere tid. Så der er faktisk kommet noget godt ud af en umiddelbart dårlig situation, siger Christian Pfundheller.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tog på Odderbanen springer stationer over – og det bliver de ved med et stykke tid endnu

Annonce