Annonce
Danmark

Christian Eriksens kollaps kommer til at redde menneskeliv

702 personer har meldt sig som hjerteløbere i weekenden. Til sammenligning fik TrygFonden 90 nye hjerteløbere i forrige weekend. Christian Eriksens ulykke har skabt et massivt fokus på hurtig førstehjælp. Foto: Ture Andersen
Efter weekendens dramatiske scener i Parken strømmer det ind med donationer og tilmeldinger hos Hjerteforeningen, TrygFonden og Røde Kors. Det betyder liv og død for de cirka 5000 danskere der årligt oplever hjertestop uden for hospitalerne.

Hjertesag: Mikael Milhøj havde en følelse af afmagt, da han kom hjem fra Parken lørdag aften. Fodboldfesten var blevet afløst af choktilstand, da Christian Eriksen faldt livløs til jorden. Så uvished. Søndag en form for sorg, selvom Mikael ikke kender Christian Eriksen personligt. Men mest af alt afmagt.

- Jeg talte med både venner og familie om det, som også var dybt berørte. Fordi det mindede os om, hvor skrøbeligt livet kan være, siger Mikael Milhøj, der til daglig er chefanalytiker i Danske Bank.

Han følte, at han var nødt til at gøre et eller andet. Så han startede en online-donation for Hjerteforeningen søndag klokken 19.30. Målsætningen var 5000 kroner, men 2,5 timer senere var der allerede samlet 50.000 ind.

Annonce

I skrivende stund, mandag eftermiddag, har donationsbeløbet rundet 110.000 kroner.

- Jeg er fuldkommen rørt og målløs. Flere har skrevet, at indsamlingen gav mening i meningsløsheden. Og det er også sådan, jeg har det, siger Mikael Milhøj.

Han er langtfra den eneste dansker, der har følt trang til "at gøre noget" efter Christian Eriksens genoplivning i Parken.

Trygfonden oplyser, at 702 personer har meldt sig som hjerteløbere i weekenden. Til sammenligning fik de 90 nye hjerteløbere i weekenden forinden.

Efter en almindelig weekend plejer Røde Kors i Danmark at have mellem en og fem henvendelser  liggende fra virksomheder, der gerne vil tilbyde et førstehjælpskursus til deres medarbejdere. Mandag formiddag rundede de 20 henvendelser.

Og Hjerteforeningen har oplevet en stigning på 22 procent i tilmeldinger til deres hjerteredderkursus.

- Jeg har stort set ikke lavet andet end at tale om hjertestop siden i lørdags, siger Anne Kaltoft, der er administrerende direktør i Hjerteforeningen.

- Det er kommet ind i danskernes bevidsthed, at det, at falde om med hjertestop, sker i virkeligheden. Og den opmærksomhed kan gøre, at endnu flere vil blive reddet i fremtiden, siger hun.


Hvis du falder om et sted, som ikke er Parken, så er det rigtig vigtigt, at der er nogle helt almindelige mennesker, som vil hjælpe dig. Og derfor er det så vidunderligt, at der er alt den her opmærksomhed på emnet nu.

Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden.


14 hjertestop om dagen

Christian Eriksen var faktisk "heldig", forklarer Anne Kaltoft. I den forstand at han havde læger, paramedicinere og samaritter omkring sig.

Sådan er det ikke for majoriteten af de i gennemsnit 14 danskere, der hver dag falder om med hjertestop uden for landets hospitaler. Kun 16 procent af de cirka 5000 danskere, der i 2019 oplevede, at hjertet holdt op med at slå, overlevede.

- Mange af dem, der får hjælp, overlever. 60 til 70 procent af dem, som får hjertemassage og stød med hjerterstarter, klarer den, siger Anne Kaltoft.

Desværre er der mange sorte huller i landet, hvor der ikke er hverken hjertestartere eller uddannede hjertemassører i nærheden. Uden for de store byer er der som regel længere til hjælpen. Og derfor er den intense opmærksomhed kærkommen, siger Hjerteforeningens direktør.

- Jo flere danskere der kan træde til og hjælpe, før ambulancen kommer, jo flere menneskeliv redder vi.

Hjerteløbere i Danmark

Total antal hjerteløbere den 14. juni 2021: 113.785

Region Hovedstaden: 45.806 – 40% af det samlede antal

Region Midtjylland: 28.365 – 25% af det samlede antal

Region Syddanmark: 16.743 – 15% af det samlede antal

Region Sjælland: 13.193 – 12% af det samlede antal

Region Nordjylland: 9.678 – 9% af det samlede antal

Annonce

Flere og flere danskere hjælper

Den påstand er evident, for Danmark har faktisk gennemgået en ret vild udvikling. Det lyder måske ikke af meget, at det kun er 16 procent, der overlever et hjertestop uden for hospitalerne. Men det er en firedobling i forhold til for 20 år siden, hvor kun fire procent overlevede.

Danskernes villighed til at hjælpe spiller en stor rolle. I 2001 trådte vidner til i forbindelse med knap hver femte hjertestop på gaden. I dag sker det fire ud af fem gange ifølge tal fra Dansk Hjertestopregister.

- Hvis du falder om et sted, som ikke er Parken, så er det rigtig vigtigt, at der er nogle helt almindelige mennesker, som vil hjælpe dig. Og derfor er det så vidunderligt, at der er alt den her opmærksomhed på emnet nu, siger Grethe Thomas, der er projektchef i TrygFonden med ansvar for hjerterløberne.

En hjerteløber er en frivillig førstehjælper, som kan træde til, i tilfælde af at der sker et hjertestop i det område, man befinder sig i. Når vagtcentralen modtager et opkald om hjertestop, så har de mulighed for at sende en besked til de nærmeste tilmeldte hjerteløbere. Pt. er der 113.785 af slagsen i Danmark, og hele 40 procent af dem befinder sig i Region Hovedstaden.

- Der er simpelthen brug for, at flere lærer at yde førstehjælp. Og at flere lærer at bruge hjertestartere, lyder det fra Grete Thomas.

Mikael Milhøj, som vi hørte fra i starten af artiklen, vil også have genopfrisket sine livredderkundskaber. For alt imens at hans egen indsamling til Hjerteforeningen i Christian Eriksens navn bare er vokset og vokset, er det også gået op for Mikael, at fodboldstjernens uhyggelige episode skete under gunstige forhold.

- Han har fået et hjertestop i en situation, hvor der er så mange kompetente folk i nærheden, som kan yde ham hjælp. Så heldig er rigtig mange mennesker ikke. Derfor er det nok også vigtigt, at man får noget fokus på det og får opdateret sin kunnen inden for området.

Tre ting du selv kan gøre

  1. Tilmeld dig et hjertestarterkursus: det er gratis, det tager kun 30 minutter, og det kan gennemføres både online og fysisk.
  2. Orienter dig om hjertestartere i dit lokalområde: der findes cirka 20.000 hjertestartere i Danmark - tjek på www.hjerterstarter.dk, om din by, idrætsforening  eller lignende mangler en.
  3. Lev sundt: den mest effektive måde at forebygge hjertetilfælde på er ved selv at spise og leve sundt. Christian Eriksen er et særtilfælde - langt de fleste episoder forekommer for folk, der i forvejen har hjerte- eller sundhedsproblemer.
Annonce
Annonce
Aarhus

Slagter Kruse lukker efter 132 år: - Det er vemodigt, men også en lettelse

AGF For abonnenter

Bagkanten: Der er flere plusser end minusser ved AGF's nye formation

Sport

En århusiansk sejlsportstirsdag er i vente: Med lidt held er der en OL-medalje

Aarhus For abonnenter

Trine blev 'hende fra Løvens Hule': Har knoklet benhårdt for at skabe en succes af glimmer og guld

Aarhus For abonnenter

Mark sælger brygudstyr: Sådan kommer du i gang med at brygge øl

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Erhverv

Reformer skal sikre fremtidens Danmark

Alarm 112

Kvinde forsøgte at sælge telefon - men blev mødt af køkkenkniv

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Sport

Århusiansk guldsejler står tirsdag morgen i sin tredje OL-finale med mulighed for medalje: - I sidste ende er det oppe i hovedet

Aarhus For abonnenter

Fra hobby til millioner: Det har kostet Mia og Kenneth blod, sved og tårer at holde fast i succesen

Aarhus

Mandagens coronatal: Nye smittede holder sig under 100

Annonce