Annonce
Østjylland

Kristoffers stress og angst blacklistede ham fra jobmarkedet: Så fandt han en særlig familie, der gav ham en chance

Hos AM Handel & Service er Kristoffer blandt andet med til at servicere og reparere skibe - som Savannah, der i øjeblikket er i Grenaa Havn, og hvor Kristoffer har gennemført gennemgribende renovering af skibets el-systemer. Foto: Søren Ladefoged.
Efter en stresssygemelding endte Kristoffer Boss-Sørensen uden for arbejdsmarkedet, og vejen tilbage var lang og tung, indtil en særlig Grenaa-virksomhed tog ham ind. Virksomheden har erfaring med at give syge, svage og tidligere straffede en ny chance og er en vigtig spiller i kampen mod langtidsledighed i Norddjurs.

Grenaa: "Beklager, vi er gået med en anden kandidat." Den melding fulgte Kristoffer Boss-Sørensen konstant, da han forgæves forsøgte at vende tilbage til arbejdsmarkedet efter halvandets års sygemelding med stress.

Alle hans ansøgninger fik ham til samtale, men når han blev spurgt ind til hullet i cv'et på halvandet år og svarede ærligt: "Jeg har været sygemeldt med stress - men jeg er oven på igen," mærkede han altid stemningen vende - med et nedslående afslag til følge.

- De synes jo, det så godt ud til samtalen. Topkarakterer, erfaring og efteruddannelse, jeg havde det alt sammen. Jeg forklarede dem, at jeg var klar til at komme tilbage, men alle steder fandt de så en anden, siger han og fortsætter:

Annonce

- Det er jo frustrerende. I starten siger man: 'Det var ærgerligt', men på et tidspunkt begynder du at kigge indad: 'Hvad er der galt med mig?' Det får man det ikke bedre af. Hvert afslag piller dig ned, og jeg synes, det var dårlige undskyldninger, fortæller Kristoffer Boss-Sørensen.

Angstanfald på handletur

Inden Kristoffer Boss-Sørensen fik stress, havde han fundet sit rette element på entreprenørmekanikeruddannelsen efter en svær folkeskoletid. Han gik ud med et gennemsnit på 12 og en svendeprøve på samme niveau og blev ansat lige ud af skolen på sit lærested, hvor han i tre år arbejdede en vis legemsdel ud af bukserne. Så ramlede korthuset.

- Jeg havde halvanden time til og fra arbejde og var der fra klokken 5 om morgenen, spiste aftensmad dernede og kørte så hjem, hvor min kone og jeg var i gang med at renovere hus. Så kom hun og sagde, der var et barn på vej. Så kunne jeg ikke mere, siger han og fortsætter:

- Jeg fik et angstanfald, da vi var nede i Rema 1000. Inde blandt de handlende fik jeg koldsved og klamme hænder. Så jeg løb ud i bilen, hvor jeg sad med åndenød. Mine kone sad ved siden af: 'Hvad sker der? Vi to tager op til lægen i morgen'.

Kristoffer Boss-Sørensen fik diagnosen stress og blev sygemeldt, og det blev en hård periode for familien samtidig med et nyfødt barn og et renoveringsprojekt. Han fik sig en puster på tre måneder, inden han vendte tilbage på fuld tid - men det var alt for tidligt.

Kristoffer røg ned med stress igen, og da han 13 måneder senere drog ud for at komme i gang igen, kom afslagene.

Annonce

Papir definerer ikke folk

Nederlagene fik Kristoffer Boss-Sørensen til at blive mere indadvendt og tvivlende på egne evner, og efter et halvt år var udsigterne til at komme tilbage igen lange. Så kom der en håndsrækning fra en gammel kammerat, der ville tage ham ind i sin og farens virksomhed, servicevirksomheden AM Handel & Service på Grenaa havn.

Først blev det til en tre måneder lang praktik, og så blev Kristoffer fastansat og arbejder i dag på fuld tid. Siden virksomhedens opstart i 2011 har de haft gode erfaringer med at tage folk ind i arbejde, som samfundet eller andre arbejdspladser har dømt ude. I mange tilfælde er det endt med fast job som i Kristoffers tilfælde - enten i deres egen virksomhed eller hos andre efterfølgende, forklarer direktør Viggo Meyer.

- Jeg har selv været psykisk nede med nakken, og derfor vil jeg gerne give folk en chance til. Men det er ikke noget, jeg tænker over, eller aktivt opsøger. Kommunen er kommet med nogle forskellige folk, fordi de har kunnet se, at vi har været gode til at vække nogle, der har haft det svært.

For Viggo Meyer er ligeglad med fortid, om den involverer sygemelding eller en tur ud over lovens kanter. Så længe man accepterer hans spilleregler, arbejder hårdt og er ordentlig, så får man en chance til.

- Papir definerer ikke folk - om det er et eksamensbevis eller en straffeattest. Hernede er vi ordentlige ved hinanden, og så er der absolut forbud mod alkohol. Det er det. Der skal være plads til alle, og alle har fortjent en chance til, for alle har på et tidspunkt dummet sig, siger han.

Annonce

Et uvurderligt samarbejde

Hanne Odgaard er virksomhedskonsulent i Jobcenter Norddjurs og meget glad for samarbejdet med AM Handel & Service.

- Samarbejdet er uvurderligt. Vi kan ikke få folk i arbejde, hvis vi ikke har folk som AM Handel & Service, siger hun.

Virksomheden er en vigtig brik i at få ledige tilbage i job, forklarer hun, for jo længere tid, man har været væk fra arbejdsmarkedet, jo sværere er det at komme tilbage.

Der skal være plads til alle, og alle har fortjent en chance til, for alle har på et tidspunkt dummet sig.

Viggo Meyer, direktør

- Derfor er det godt som i Kristoffers tilfælde, at han fik muligheden for at komme ind et sted, hvor han kunne lande og få fodfæste igen, siger hun.

Tal fra jobcenteret viser, at der over de sidste to år er sket et fald i antallet af langtidsledige i Norddjurs Kommune på omkring 22 procent, og det tilskriver virksomhedskonsulenten blandt andet det samarbejde, jobcentret har med kommunens små og mellemstore virksomheder som netop AM Handel & Service.

Dog er der stadig stor mangel på faglært arbejdskraft - både i Norddjurs og over hele landet. Arbejderbevægelsens Fagråd lavede i foråret en rapport, der viser, at Danmark i 2030 vil mangle 99.000 faglærte, mens der er et overskud på 59.000 ufaglærte. Her kan en virksomhed som AM Handel & Service og deres tilgang til at give folk en chance til blive en væsentlig brik i at løfte ufaglærtes faglighed, forklarer Hanne Odgaard.

- De har rum og plads til dem, der måske ikke har den uddannelse eller de kompetencer, der skal til. Så kan vi køre opkvalificering og udvikling hos dem, og det er bedre at gøre på en arbejdsplads i den virkelige verden end udelukkende i et samtaleforløb på jobcenteret, siger hun og fortsætter:

- Når de nu søger en automekaniker, som vi ikke har nogle ledige af, så prøver de selv at byde ind med, hvor de kan flytte nogle arbejdsopgaver hen på nogle andre ufaglærte hænder og frigive faglærtes tid til at arbejde med deres kompetenceområder. Det er AM Handel & Service gode til.

Annonce

- Jeg har det som blommen i et æg

Viggo Meyer tror, at nøglen til deres succes med at få folk aktiveret er at få dem til at se, at de har noget at bidrage med. Samtidig sætter han en ære i et godt og uformelt arbejdsmiljø, og det, tror han, er med til at gøre en forskel.

AM Handel & Service er totalleverandør inden for motorer, hydraulik og reparation af maskineri og skibe og har i alt omkring 15 ansatte, og det er som at være en del af familie dernede, fortæller Christoffer Boss-Sørensen. Foto: Søren Ladefoged.

-  Selvom vi selvfølgelig skal arbejde, så skal vi have det godt. Her er ikke langt fra top til bund, og ingen går med slips. Det er det, der gør, folk kan lide at være her, tror jeg.

Efter tre år hos AM Handel & Service føler Kristoffer Boss-Sørensen sig også mere tilpas i sit arbejde, end han nogensinde har gjort - netop fordi, det er en arbejdsplads, der ikke bare gav ham en chance, da andre ikke ville, men som også tog varmt imod ham.

-  Vi er en familie hernede, og folk er så hjertevarme. Man giver sig tid til at snakke med hinanden og være der for hinanden. Jeg har det som blommen i et æg hernede og er så glad for mit arbejde, og så har min familie også kunnet mærke, jeg har fået selvtilliden tilbage, siger han.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Analyse: De gamle og de handicappede blev lovet flere penge - den ene part må nøjes med en slatten redningskrans

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Alarm 112

Travl nat for brandvæsenet: Flere containerbrande i Gellerup

Erhverv

Generationsskifte i sjette gear: Bilfamilie bygger nyt bilhus ud til Grenåvej

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Østjylland For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Favrskov

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Annonce