Annonce
Aarhus

City-direktør: Nogle scenarier kan være uhyggelige

Der er behov for at tænke helt nyt og anderledes, og jeg har ikke svaret, sagde Claus Bech. Foto: Kim Haugaard
Aarhus har brug for et stærkt, nyt fællesskab om midtbyen, mener Claus Bech.

AARHUS: Nethandel er blevet et varmt og truende emne for butikkerne i Aarhus City, og direktør i Aarhus City Forening, Claus T. Bech, udtrykte bekymring ved generalforsamlingen tirsdag aften i Turbinehallen og erkendte, at han ikke har svar på, hvad der skal gøres.

- Vi vurderer, at Aarhus samlet set har holdt fast i sin position som den absolut væsentligste shopping- og handelsby vest for Storebælt. Byen udvikles og styrkes med nye attraktive butikker, brands og kæder. Men desværre lukker flere og flere butikker i City, og de åbner typisk som cafeer, spisesteder og lignende, sagde Claus Bech, der ret konstant kan tælle cirka 300 medlemmer.

Han oplyste, at foreningen har henvendt sig til Aarhus Kommune om et samarbejde, der skal sikre fokus på detailhandlen, bylivet og tilgængeligheden til byen.

Annonce

Nethandlen øger ikke det samlede forbrug. Hver krone til nethandel går fra de fysiske butikker.

Claus Bech, direktør for Aarhus City Forening.

Det halter

Om nethandlen sagde han:

- Nethandlen øger ikke det samlede forbrug. Hver krone til nethandel går fra de fysiske butikker. Dermed risikerer vi butiksophør og tomme lokaler og i værste fald en bymidte, der sygner hen og bliver uinteressant. Butikkerne skaber nemlig store dele af grundlaget for cafeerne og restauranterne, og hvis udvalget af butikker ikke længere er tilstrækkeligt, forsvinder grundlaget for butikker og store dele af kulturlivet og de liberale erhverv.

- Der er behov for at tænke helt nyt og anderledes, og jeg har ikke svaret, men er optimist, sagde Claus Bech og føjede til, at alle gode kræfter bør samles om et stærkt, nyt fællesskab, sagde han.

Han sagde også, at infrastrukturen og dermed tilgængeligheden halter, og hvor vil vi hen med Aarhus City, detailhandlen og bylivet? Hvor mange fysiske butikker bliver der tilbage, og hvad skal der værre i de tomme butikker, vi måske kommer til at se? Ingen ved det med sikkerhed, men nogle scenarier kan være uhyggelige at se ind i, sagde Claus Bech.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Mange ansatte har forladt sundhedsenhed i Aarhus: Alvorligt påbud rammer efter en svær periode

Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce