Annonce
Kultur

Civilisationens umenneskelige slagmark

Stærk og pågående. Selv i kinddans med manden med leen ser mennesket sjældent døden komme og hænger lykkeligt uvidende fast i livet. »Mens vi venter« Af Jørgen Haugen Sørensen

Jørgen Haugen Sørensen skildrer hudløst mennesket i dets mest hensynsløse og brutale udtryk.

Glubske køtere med ud­spilede øjne og blottede, ­blodige tænder fortærer hinanden. Potente, fede ­grise sukker med lange tårer af sølv. ­Vulgære kvindetorsoer ligger med vidt spredte ben. Forvredne og fragmenterede kropsdele gentages i evig­hedens cyklus.

Det er, hvad der venter dem, der tør begive sig ind i udstillingen »Tidens Alfabet« i Galleri Profilen.

Billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen optager hele Galleri Profilens aflange lokale ud mod Grønnegade. Ved første øjekast drukner hans små skulpturer næsten i galleriets store, hvide lokale. Men for en kunstner som Haugen Sørensen er det ikke nødvendigt at skabe overdimensionerede skulpturer for at kunne brænde sig fast i beskuerens bevidsthed.

Han skildrer hudløst mennesket i dets mest hensynsløse og brutale udtryk. Det er alles kamp mod alle, hvor kun den stærkeste overlever. Som en nutidig Hieronymus Bosch prædiker han tordnende (og lettere humoristisk) mod den ondskab og egoisme, dyriskhed og liderlighed, der har overmandet os alle. Haugen Sørensens tegninger besidder dog ikke samme format og styrke som skulpturerne, de magter ikke at indtage rummet og forbliver blot flade på væggen.

I udstillingens lille udgave af Jørgen Haugen Sørensens formidable monumentalskulptur »Mens vi venter« danser en nøgen, fed og skaldet mand tæt med døden selv. Manden læner sig ømt ind mod det store, hvide kranie og fletter hengivent sine fingre med dødens lange knoglespidse.

Døden har et solidt greb i mandens tykke bag, og det er tydeligvis Ham, der med hård og fremstrakt skeletfod fører an som dansepartner. Mennesket ser sjældent døden komme og hænger lykkeligt uvidende fast i livet. Trods skulpturens ganske lille format virker den utrolig stærk og pågående.

Billedhugger og hustru Eli Benveniste er med rette blevet henvist til baglokalet, hvor hun udstiller ler og glasskulpturer. Jørgen Haugen Sørensen stjæler simpelthen al opmærksomhed med sit groteske og perverse billedunivers. Eli Benvenistes lerskulpturer på væggene er organiske og levende i bevægelse trods deres statiske form. De mimer fund fra en fortidens eller en fremtidens mose. De er absurde og gådefulde i deres udtryk. Lerskulpturerne afspejler en foruroligende tilstand i tidens evige nu. Hendes glasskulpturer er til gengæld simple og kedelige, og værkerne formår desværre ikke at udfolde titlernes tankevækkende ordklang.

»Tidens Alfabet« Udstilling

####¤

Jørgen Haugen Sørensen og Eli Benveniste. Galleri Profilen. Grønnegade 93, Århus. Åbent tirs-fredag kl. 10-17. Lørdag kl. 10-13. Til 6. marts 2008.

Barsk. De bidske og aggressive køtere afspejler den dyriske adfærd i mennesket selv. »That´s why they call them dogs ll« Af Jørgen Haugen Sørensen.
Annonce
Aarhus For abonnenter

Kollaps flår et blødende sår i Enhedslisten i Aarhus: - Jeg er mega-vred og oplever en åbenlys tillidskrise

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se video: De stenriges legetøj - 45 superbiler rullede ind på torvet

Aarhus For abonnenter

Flere føler sig til grin: Inge og Birgit er begge indkaldt til 'forundersøgelser' - i år 2027

Sport

En drilsk klausul: Derfor var det nødvendigt for Skanderborg Aarhus at skrive ny kontrakt med Danmarks største talent

Debat

Afvist på en bar: Kom igen, når du har crop top på

Aarhus

Ugens corona-tal: Antallet af indlagte halveret, men smitten er steget i forhold til forrige uge

Kultur For abonnenter

Pip pip på Svalegangen: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

AGF

AGF meldt til politiet efter dramatisk ulykke: Træner lå fastklemt og bevidstløs i styrkecenter

AGF

Valby, Brønshøj, Marstal og kikset hooligan-stormløb på Gentofte Stadion: AGF-kampe ude i landet giver særegne oplevelser

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Fuld gevinst til patrulje: Nappede to narkosælgere i ét hug

Annonce