Annonce
Aarhus

Claus Dalby på den grønne gren: - Jeg har et andet liv i dag

- Vi ramte en guldåre med forlaget. I de gode år var vi ti medarbejdere, og vi omsatte for 25-30 millioner kroner. Vi er eksemplet på, at man godt kan tjene penge på bøger, men i dag er det rigtig svært, konstaterer Claus Dalby om Forlaget Klematis. I dag udgiver forlaget kun hans egne have- og kogebøger. Foto: Axel Schütt
Forlaget Klematis blev en løsning, da Claus Dalby skulle skaffe sin spanske kæreste et job i Danmark. Siden blev forlaget en stor succes, som parret har levet godt af. Men nu drosler de ned. Tiden er ikke til hobbybøger. Tiden er til sociale medier.
Annonce

RISSKOV: - Nå, der er du, smiler Claus Dalby til Deres udsendte, efter at jeg i flere minutter forvildet har løbet rundt mellem bed efter bed af svulmende frodighed for at finde ham. Dalby-haven er stor, overordentlig smuk, helt igennem labyrintisk og minder ikke det mindste om den vildnis-biotop, som jeg kalder have derhjemme.

Haven i sig selv er ikke en forretning, hævder Claus, for han inviterer kun sjældent betalende gæster indenfor, men man kan nok godt kalde haven for et grundlag for forretning. I hvert fald er det dén, der danner basis for det arbejdsliv, som han selv, hans mand Jaume Ferrer samt tre ansatte gartnere udfolder her.

Der står stadig Forlaget Klematis ved indgangsportalen til patriciervillaen i Risskov, og forlaget lever skam. Men er hensygnende. Claus og Jaume har for et par år siden besluttet at drosle ned for det, der ellers har været en mægtig succes i fagbogs- og hobbyverdenen. Fremover udgiver de kun Claus’ egne have- og kogebøger, der endnu sælger godt – som nogle få af den slags.

- Indenfor hobbyverdenen kan man jo i dag finde alt på internettet, så hvorfor købe en bog, ræsonnerer 57-årige Claus Dalby, der begyndte sit arbejdsliv som tryllekunstner. Han drog land og rige rundt og krummer i dag tæer over, at han på sin bil havde fået påtegnet et "kendt fra tv", men det var han – kendt fra tv. Blandt meget andet.

Annonce

Flere store karrierer

Valby-knægten, der ellers ville have været kok, begyndte allerede som barn at interessere sig for hobbies og kunsthåndværk, elskede at gå i Illums Bolighus og Panduro Hobby og forlod hurtigt den slagne arbejdsvej, da han med tæft fik banet en sti som landevejsrejsende i underholdning.

Han nåede at skrive henved 20 bøger om trylleri, vittigheder, gåder og den slags, før han for knap 35 år siden mødte Jaume Ferrer på Mallorca. De to indså ret hurtigt, at de skulle slå følge, og der måtte findes en måde til at give Jaume opholdstilladelse i Danmark.

- Det kunne man få, hvis man drev selvstændig virksomhed, og så fik jeg den tanke, at vi kunne udgive mine bøger. Dermed havde vi et forlag, og Jaume havde et job, fortæller Claus, der i 1987 fik udleveret 1000 ISBN-numre – den unikke internationale kode for hvert bogværk – og derfor lige så godt kunne blive ved med at udgive bøger.

Claus Dalby i selskab med sin og Jaume Ferrers fireårige kongepuddel Nero. Foto: Axel Schütt

I dag er det mere end 20 år siden, Claus Dalby sidst optrådte med trylleri, og selvom han nød at deltage i parkunderholdning i Botanisk Have og stå på scenen i Tivoli Friheden, savner han ikke at stå på en palle i Føtex eller at skulle overkomme 55-60 job på en måned.

- Jeg har haft flere store karrierer, men nu er jeg faktisk tilbage, hvor jeg begyndte – på landevejen - for i dag kører jeg rundt i landet med mine foredrag; det er vigtigt at komme ud at møde sine læsere og følgere, mener han og tilføjer vittigt om sin evne til at tale længe og uden ophold:

- Der var en ven, der sagde til mig, at "jeg har ikke talt med dig i tre dage, for jeg ville ikke afbryde dig".

Annonce

Ramte en guldåre

En solid talestrøm, en bunke gode ideer og en tæft for, hvad der gør sig på købers marked nu og her, har sendt Claus og hans Jaume fra en mindre bindingsværksgård i Midtjylland til en stor patriciervilla i Risskov. Det mange millioner kroner dyre hus købte de kontant ti år efter, at de havde oprettet Forlaget Klematis.

- Vi ramte en guldåre med forlaget. Held opstår, når flid og mulighed krydser hinanden. I de gode år var vi ti medarbejdere, og vi omsatte for 25-30 millioner kroner. Vi er eksemplet på, at man godt kan tjene penge på bøger, men i dag er det rigtig svært, konstaterer Claus om Klematis, der i årevis udgav en strøm af fag- og hobbybøger. Mere end 3000 blev det til, inden Dalby og Ferrer besluttede at mindske aktiviteten.

- Hobbybøger var en kæmpestor niche i 20 år. Og jeg vidste, hvad vi skulle gå efter, for jeg havde som tryllekunstner været ude at optræde på mange biblioteker og fået gode samtaler med bibliotekarerne, der fortalte, hvilke emner lånerne spurgte efter, husker Claus, der også udgav en lang række efterspurgte fotografiske børnebøger – om at gå til tandlæge, gå til ridning, få en lillesøster og den slags - fordi "jeg vidste, at børnebibliotekerne havde huller i bogbestanden".

- For 30 år siden trykte vi 3000 eksemplarer af en børnebog; i dag trykker man 300-500. Bogen kan noget særligt, men det kan iPad‘en altså også, hvis man som forældre har samværet med barnet om det, man læser. De trykte børnebøger opfattes i dag af mange som elitære, og de børnebøger, som stadig sælger, er dem, som bedsteforældrene var glade for – bøger af Ole Lund Kirkegaard, Astrid Lindgren og den slags, mener Claus, der var først fremme med bøger om blandt andet pileflet, thaimad og drivhuset som et værerum. Han har været god til at snuse det nye op, inden ret mange andre fik samme fært.

Annonce

Fik en have-kæreste

- Jeg har nok en tæft uden at være bevidst om det, men jeg tænker altid, at når noget interesserer mig, interesserer det sikkert også andre, siger han, der desuden har holdt sig for øje, at alle udgivelser bør behandles professionelt.

- Når det gælder et forlag, skal man sørge for at have en god redaktør, en ordentlig grafiker og en dygtig korrekturlæser. Man skal undersøge markedet og ikke være bange for at "kill your darlings". Jeg har ikke udgivet noget blot, fordi jeg følte for det. Jeg har udgivet det, som jeg mente, der var behov for. Og jeg har aldrig gjort min timeløn op, siger Claus, der har været den udadvendte idémand på Klematis, mens Jaume i alle årene har haft en fast hånd på administrationen og stadig har det.

- Forlaget blev hurtigt en succes, fordi folk efterspurgte vores bøger, og det er den eneste måde, man kan få bøgerne ud til boghandlerne på, smiler Claus, der i forlagsårene vendte blikket fra sin egen hobby, trylleri, til en ny hobby, havekunst, da han mødte Anne Just, der drev "Haven i Hune". Hun smittede ham med sin begejstring, de blev "have-kærester", og han begyndte omgående – til nogen forundring for Jaume – at omdanne Risskov-græsplænen til en engelskinspireret blomsterhave.


Jeg har aldrig været drevet af pengene eller af det, der lige nu var smart og moderne.

Claus Dalby


- Alt, hvad jeg har beskæftiget mig med, har været noget, jeg har brændt for. Jeg har aldrig været drevet af pengene eller af det, der lige nu var smart og moderne. Først bagefter har jeg tænkt på, at vi kunne udvikle en forretning ud af min interesse, siger han, der også kastede sig over de sociale medier for år tilbage, fascineret, som han var, af alle de muligheder, der her bød sig.

Annonce

Taler sprog defekt

- Det er fantastisk, hvad den moderne teknik gør muligt, og hvor hurtigt ting kan lade sig gøre i dag. I gamle dage kunne vi vente i ugevis på at modtage prøvetryk af bøger med kurer, husker Claus, der senere oprettede profiler på både Facebook og Instagram og begyndte at blogge på egen hjemmeside.

- Vores bedstemors referenceramme var ofte ugebladene, men nu er det de sociale medier, konstaterer han, der i dag på Instagram har 210.000 følgere over hele verden - ”damerne”, som han kærligt kalder dem, fordi hovedparten er kvinder i alderen 55+. Han sender live fra sin have flere gange hver uge og gør det som regel på engelsk, så alle kan følge med.

Claus Dalby overlader ikke havearbejdet til sine ansatte gartnere alene. Han er selv i fuld gang hver eneste dag i haven, og han ved præcis, hvilke tre havebøger han skal skrive de kommende år. Foto: Axel Schütt

- Jeg taler tre-fire sprog defekt, som professor Tribini sagde på Dyrehavsbakken, griner Claus Dalby.

Han overvejede på et tidspunkt at finpudse sit udenlandske, men blev det frarådet, for hans helt særegne udgave af engelsk er en del af hans stil og brand ligesom alt det andet, han går og gør i sin have, der – som han siger – "har været omtalt i mange af de største havemagasiner i verden".

Annonce

Klematis var en æra

I dag er haven hans arbejde. Hans sprukne hænder og de sorte negle vidner om, at han ikke overlader arbejdet til ansatte gartnere alene. Jaume, derimod, foretrækker at bevæge sig ud i havearbejdet med en vandslange i hånden og i selskab med kongepuddelhunden Nero. Han deler ikke ganske sin mands altopslugende interesse for tilplantning, lugning og beskæring.

- Jaume og jeg lever på et sundt økonomisk fundament, og jeg føler ikke længere noget behov for at fortsætte som forlægger, konstaterer Claus Dalby. Foto: Axel Schütt

Men enige er de to om, at haven fremover skal danne grundlaget for deres virke. Forlaget Klematis lever et stille liv og skal nu kun bruges til Claus’ egne bøger, som stadig sælger godt. Og Claus ved præcis, hvad han skal lave de kommende tre år: Bøger om krukke-køkkenhave, dahliaer og drivhuse. Det glæder han sig til.

- Jeg er på den grønne gren, for jeg har et andet liv i dag. Jaume og jeg lever på et sundt økonomisk fundament, og jeg føler ikke længere noget behov for at fortsætte som forlægger. Det var en æra og en sjov tid med Klematis, men den er forbi nu. Det gør ikke noget, for tiden er også spændende i dag. Jeg bliver ved med at arbejde, til jeg er 105 år, og så holder jeg måske et års pause, inden jeg fortsætter, smiler Claus og viser beredvilligt vej igennem haven mod udgangsporten. Frodighed på frodighed på frodighed vælter frem bag de snorlige, labyrintiske buksbomhække. Lige til at fare vild i.

Fem anbefalinger

"Jeg læser ikke så mange bøger, og jeg er ikke en af dem, der altid har en bog liggende på natbordet. Når jeg læser, er det altid fagbøger", siger Claus Dalby, der til gengæld lytter til mange lydbøger og podcasts og gerne anbefaler:

"Hushjælp søges" – en DR-radiomontage om en direktørfrue i Hellerup.

"Kvinden med den tunge kuffert" – podcast om en kvinde, der ikke er den, hun giver sig ud for at være.

"Det de taler om" – sladder-podcast med stor underholdningsværdi.

Nu afdøde Christian Stentofts radiomontager på DR.

Og så synes Claus Dalby desuden, at man skal gå i haven og lytte til fuglene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Frosten stoppede igen letbanen: Trods varsler fra DMI fik kulden frit spil

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

AGF For abonnenter

Kommentar: Sportschefen er smuttet, men det betyder ikke, at AGF skal trække håndbremsen

Annonce