Annonce
Mærk Aarhus

CleverCoffee kaffebar byder på Smagsrig kaffe med god samvittighed

Foto: Jacob Bonde
CleverCoffees kaffebar serverer omhyggeligt kaffe og fortæller glædeligt om, hvor den kommer fra. Kaffen er nøje udvalgt, nænsomt ristet og giver – på mere end én måde – god smag i munden. Mærk Aarhus er taget hen for at besøge den unikke kaffebar

I Universitetsbyen 14 ligger The Kitchen. Engang var bygningen kommunehospitalets centralkøkken, men nu er den blevet rum for iværksætteri. Bevæger man sig ind ad døren i den røde bygning, mærker man hurtigt en stemning af hygge i et alternativt og kreativt miljø. Der er en summen af mennesker, som ikke støjer – og en ro, som ikke er søvndyssende. Det føles som at træde ind i en skjult perle.

Går man til højre og videre ind i The Kitchen, træder man ind i et råt og inspirerende lokale. Det er en kaffebar, som forvaltes af CleverCoffee. I baren møder vi Anne Mette Klindt Lorenzen, der er projektleder for CleverCoffee. Hun serverer os en kop kaffe og fører os ned til medejer og Head of Coffee, Lindy Nordentoft Brogaard.

- Det er mig, der står for alt arbejdet med kaffen. Hele kaffens rejse. Vi vil hjælpe kaffefarmerne ud af fattigdom og samtidigt give vores kunder en smagsmæssigt stor kaffeoplevelse, fortæller Lindy, der ejer kaffevirksomheden med Lars Frello.

Fra nørderi til forretning

I 2014 startede Lars Frello med at nørde i kaffe. Han drak ikke kaffe, fordi det smagte brændt og bittert – men han fik hurtigt en åbenbaring, da han smagte en god kaffe, der var ristet, så man kunne smage frugtigheden og bær. Derfor købte han en kafferister og åbnede en webshop, hvor han kunne sælge sin friskristede specialkaffe. Og det var netop her, at Lindy Nordentoft Brogaard kom ind i billedet:

- Jeg startede som kunde ved Lars, og jeg var en af de irriterende typer, der ikke gad at tage hjem. Jeg blev hængende og hjalp til. Vi blev enige om, at vi kunne noget sammen og ville skabe en grobund for, at vi kunne leve af det her. Vi er reelt to kaffenørder, hvor hobbyen er stukket lidt af. Jeg har ikke nogen faglig baggrund inden for kaffe. Det udspringer sig af ren nysgerrighed og fascination, siger Lindy.

CleverCoffee startede i en garage, men de to medejere fik stille og roligt virksomheden til at vokse. I dag arbejder ti personer i kaffevirksomheden, og snart kommer der nye til.

Risteriet ligger i Odder, hvor der sælges til privatkunder via en webshop, og et cykelbud kører rundt med kaffe til erhvervskunder. I kaffebaren i The Kitchen kan man nyde den friskristede kaffe i bedste stil, men også andre steder i byen som på Street Food eller hos Lima i Guldsmedegade er CleverCoffee at finde.

Smagfuld kaffe fra hele verden

Vi smager på kaffen. Den er frugtigt og behagelig at få ind i munden. Den er blød og fylder meget. Den er cremet på en måde, som kaffe aldrig har været før.

- Vi har fjernet det her slør af brændt og bittert. Det er en kaffe fra en kaffefarm i Costa Rica, der hedder La Catarata – det betyder vandfald. Den bliver dyrket på en bjergskråning, som vender ind mod et vandfald, som de har på deres kaffefarm. En fuldstændig fantastisk beliggenhed i et frodigt og grønt bjergområde, fortæller Lindy Nordentoft Brogaard.

CleverCoffee har arbejdet med kaffefarmen i Costa Rica i tre sæsoner, men de får leveret kaffe fra alle kaffe-producerende lande i verden.

Det er især smag og de smagsoplevelser, der ligger skjult i kaffe, som fascinerer Lindy.

- Vi vil gerne vise, hvad de her superhelte ude på kaffefarmene har gjort. Vi køber ind i høje kvaliteter og får noget af den bedste kaffe, der dyrkes i verden. Og så er det ellers bare et spørgsmål om at riste og behandle kaffen så nænsomt som muligt.

Projektlederen Anne Mette Klindt Lorenzen supplerer og hjælper os med at forstå, hvad det vil sige at riste kaffe:

- Jeg kendte ikke så meget til kaffe, da jeg startede her, og jeg synes det er helt vildt. Når bønnerne kommer hjem, så er de helt grønlige og ikke ristede. Hvis man forestiller sig et toastbrød, der er helt gennemristet og mørkt – så kan man smage den her brændte smag. Vores bønner er lysristede, ligesom når et brød er lækkert lysristet, så man stadig kan smage hveden eller surdejen i brødet. På samme måde kan man smage det frugtige i kaffen.

Lindy bryder ind:

- Jo mere nænsomt, vi rister kaffen, jo mere får den enkelte kaffe lov til at udtrykke, hvad den har med fra naturens side af. Vi sammenligner smagen med vin – den afhænger af varianter, geografien, jordforhold, højde, kvaliteten i arbejdet omkring det og meget mere.

Bæredygtighed i fokus

Udover smagen, så har CleverCoffee et lige så stort fokus på bæredygtighed. Det handler blandt andet om økonomisk bæredygtighed for kaffefarmerne, som slet ikke er til stede:

- Kaffe handles ligesom olie – jo mere kaffe, jo lavere er prisen. Der skelnes ikke på prisen og levevilkårene. Prisen er historisk lav. Kaffeprisen har ikke ændre sig i 40 år. Så en kaffefarmer får det samme i kroner og øre, som han eller hun gjorde i starten af 70’erne, men den burde være fem gange sig høj. De fastholdes i ekstrem fattigdom. De får en betaling, der er mindre i forhold til, hvad det koster at dyrke kaffen. Derfor lukker og slukker mange kaffefarmere, fortæller Lindy Nordentoft Brogaard.

CleverCoffee arbejder direkte med kaffefarmerne, får skabt dialog og betaler en pris, så farmerne kan leve og forsørge deres forretning.

Det koster en virksomhed 10.000 kroner mere om året at handle med CleverCoffee og dermed bidrage til en bæredygtig fremtid for kaffeindustrien – beregnet på 40.000 kopper kaffe om året.

- Jeg synes personlig ikke, at det er meget for at sikre, at alle har det godt i forsyningskæden, fastslår Lindy.

CleverCoffees kaffebar er som den eneste i Aarhus B Corp Certificerede. Det betyder, at virksomheden lever op til højere standarder både socialt, miljømæssigt og transparenthed.

Også kaffen ristes på miljørigtige kafferistere, og Anne Mette Klindt Lorenzen nævner, at de deler den ud:

- Flere, der sælger kaffe i Aarhus, kommer ud og rister deres egen kaffe hos os. Når vi ikke bruger den, så kan andre altså komme og leje den. På den måde får vi udnyttet den til fulde, så den ikke bare står stille. Vi er selvfølgeligt konkurrenter, men vi har også en slags sammenhold. Vi nørder det samme og er sammen om at forbedre kaffebranchen.

Kaffebaren

Anne Mette henter champagneglas med isterninger og tager en flaske med fra baren med noget orange væske indeni. Det er kombucha, en slags fermenteret te, med kaffe. Den har CleverCoffee lavet i samarbejde med Nordisk Kombucha.

- Det er lidt specielt, men utroligt lækkert og læskende, siger Anne Mette og Lindy supplerer:

- Når vi arbejder med sød og frugtig kaffe, og arbejder det ind i en syrlig drik, så får man en fantastisk balance ind i det.

Kombuchaen kan man købe i kaffebaren, som åbnede den 5. februar 2020 – blot fem uger før nedlukning, men som nu er åben for gæster igen. Stedet er råt, og bygningen er renoveret spartansk, fordi man kun har brugt 25 procent af et normalt renoveringsprojekt:

- Man har holdt fast i en meget af det gamle centralkøkken, og derfor kan man for eksempel se en fordybning nede for enden, hvor der har stået en fryser – i stedet har man lagt noget kunstgræs og noget lys for at gøre det til en del af rummet, siger Lindy og fortsætter:

- Fokuspunktet har været at have åbenhed. Lokalet inde ved siden af er åbent for alle – man kan læse, studere, arbejde eller hvad end, man har lyst til. Vi kommer selv med en iværksætterånd, måske et par skridt foran de nyeste i huset, men vi er med til at binde tingene sammen. Det er samtidigt for os en mulighed for at have et showroom for vores kaffe, så vi kan give den ideelle kaffeoplevelse.

Kaffebaren har åbent fra 9-15 fra mandag til fredag, hvor du kan nyde en kop specialkaffe til en rimelig pris, der faktisk ligger et stykke under den kaffepris, man kan få rundt omkring i byen.

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet