Annonce
Livsstil

Coach: Leg detektiv med dine mål

Illustration: Pernille Helmig

Det nye år er skudt i gang. Der ligger stadig små rester af konfetti i hjørnerne, og overraskende mange bordbombe-banditter er gemt i lampeskærme og potteplanter.

Tømmermændene har lagt sig, og du har lovet dig selv igen, at rødvin, champagne og cognac sammen er en dårlig idé.

Du småspiser stadig af de saltstænger, du har gemt i skabet, og som var i overskud fra nytårsaften.

Det er lige her omkring, at stilheden plejer at melde sig, inden hverdagen for alvor når op i det vanlige høje tempo. Det er også nu, du plejer at filosofere lidt ekstra over livet, tiden og alle dine nye og gamle drømme.

Igen tager du dig selv i at have dårlig samvittighed over de drømme, der heller ikke blev til noget i 2019. Du tænker, at nu er det nu, men når også at fundere over, hvad der mon skal til, for at du i det nye år endelig lykkes med det, som du så inderligt ønsker dig.

Vi har alle prøvet at lave nytårsforsæt, der ikke holdt. Måske har du endda prøvet at lave det samme forsæt mere end én gang? Hvornår tager vi os egentlig tiden til at finde ud af, om de mål, vi har sat os for, også er det, vi dybest inde ønsker os, og tør tro på det, vi drømmer om?

Når jeg lytter til mine klienter og andre skønne menneskers fortællinger, lytter jeg også til den “musik”, der spiller i baggrunden på “den film”, de viser mig. Der ligger ofte meget gemt bag vores ord og historier - også adfærd, følelser og andet, som vi ikke altid selv kan høre og er opmærksom på.

Når vi har et mål eller et ønske, fokuserer vi tit på mere konkrete og håndgribelige ting såsom job, lønforhøjelse, det nye trægulv, en dejlig kæreste, et sommerhus, efteruddannelsen og så videre. Det er ting, vi let kan se og forholde os til, frem for ønsker som mere frihed, indre ro og selvkærlighed, der for nogle kan virke mere diffust.

Ingen mål er mere rigtige end andre. Det vigtigste er at finde ud af, hvad der ligger bag dine mål. Jo mere specifik og nørdet, du er med dine mål, jo højere succesrate, vil du opleve.

En af de største grunde til, vi ikke når i mål med det, vi snakker og drømmer om, er, at vi ikke har defineret, hvordan dette mål vil føles, når vi opnår det. Vi har ikke tænkt over hvorfor, hvordan og hvornår.

Måske er der også noget andet, der har fyldt og taget pladsen i dit liv, og som står i vejen for målet. Overvej, hvad du skal skrue op for, ned for eller smide ud, for at skabe plads og de rette omstændigheder for dine mål.

Du skal have kigget på dit hvorfor, hvordan og hvornår.

Hvorfor ønsker du dig dette mål, hvordan har du tænkt dig at nå det, og hvornår skal det ske. Vigtigt er det også at mærke efter, hvad dit mål vil give dig. Du skal mærke følelsen bag.

Dit mål kan både være noget, du ønsker dig mere af, noget, du ønsker at stoppe med, eller en vane, du vil af med, og meget andet. Fælles for alle mål er, at der ofte findes en dybere grund til, at det netop er det, vi søger. Det er tid til at lege detektiv med dine mål.

Jeg vil gerne invitere dig til en lidt utraditionel øvelse. Jeg vil have til at reflektere over følelsen bag dit mål.

Når du når i mål med det, du drømmer om, hvordan føles det så?

Er det mere glæde, lethed eller noget helt andet?

Måske du ønsker at føle mere stolthed over det, du gør, og den, du er. Føle mere indre ro, mod, mere frihed, eller måske du har besluttet dig for at være tro mod dig selv i det nye år og være meget mere selvkærlig.

PS. Ønsker du at øve dig i mere selvkærlighed, har jeg lavet en gratis udfordring til selvkærlighed, som du kan downloade på www.trineebsen.dk.

Annonce

Sådan kommer du tættere på dine mål i år

Skriv dit mål ned og reflektér over:

Hvad forhindrer dig lige nu i at have opnået dit mål.

  • Hvilken følelse vil det give dig, når du når dit mål, når alle mulige forhindringer er skubbet af vejen, og du endelig kan fejre?
  • Hvad skal du skrue ned og op for for at få mere af denne følelse i dit liv?
  • Hvilke følelser ønsker du mere af i 2020?
  • Hvad skal du nedprioritere for at få mere af disse følelser?
  • Hvilke lavpraktiske ting kan du gøre for at komme tættere på dit mål?
  • Hvad kan du gøre anderledes end du plejer? Hvis du før gik til venstre, kan du prøve at gå til højre.
  • Hvem kan inspirere, støtte og holde dig fast i den retning, du gerne vil i livet?
  • Tænk over hvorfor, hvordan og hvornår.
  • Hvordan investerer du bedst i dig selv i dit nye år?
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det bliver ved og ved…

I den nyeste spareplan i Aarhus på socialområdet fortsætter den nedadgående spiral med fornyet styrke. Høringsmaterialet slår fast, at der er gennemført mindst 20 procent besparelser over de seneste 10 år. Samtidig er det også en kendsgerning, at der på området for voksne med handicap eksempelvis er kommet 10-20 procent flere borgere med behov for støtte og hjælp. Det hænger ikke sammen! Lad os antage, at der kom 10 procent flere opgaver i borgmesterens afdeling, 10 procent flere børn og unge, 10 procent flere ældre osv. Ville svaret fra byrådet så være, at løsningen var at lave en besparelse på 20 procent? Næppe! Det vil det selvfølgelig ikke, fordi de opgaverne er vigtige – de mennesker, der skal modtage ydelserne fra kommunen, er vigtige. Anderledes ser det ud på det sociale område. Logikken er simpelthen en anden, ikke særlig logisk, men alligevel. Siden 2009 har der været den ene besparelse efter den anden, hvad enten det har været Aarhus Kommunes egne besparelser, eller det har været kommunerne i Midtjylland, der sammen har besluttet dem. Vi overdriver ikke, når vi siger, at det er mindst 20 procent, der er besparet i de forgangne 10 år. Det betyder selvfølgelig noget. Det betyder dårligere livskvalitet for de mennesker, der kunne have fået en ordentlig hjælp. Det betyder et langt dårligere arbejdsmiljø for de socialpædagoger, der skal levere et fagligt kvalificeret stykke arbejde. Man kan bare se på sygefraværets stigning i det seneste år. Jeg er desværre ikke overrasket. Det betyder også, at den store gennemstrømning af medarbejdere vil fortsætte og tage til, fordi det helt enkelt er umulige arbejdsvilkår, byrådet tilbyder sine medarbejdere. Manglende tilbud, kvalitet, evne til at leve op til krav fra socialtilsyn og andre, der vurderer kvaliteten på området. Så det ville klæde byrådet at behandle det sociale område som alle andre. Nemlig, at flere opgaver ikke udløser sparekrav, tværtimod. Byrådet er byråd for ALLE borgere i Aarhus! Det ville klæde byrådet at leve op til denne forpligtigelse.

Byudvikling

Politikere til 450 debatlystne århusianere til borgermøde: Aarhus vokser, om vi vil det eller ej

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Danmark For abonnenter

Liste med banditter i habitter vokser til nye højder: - Flere handler groft uforsvarligt, end nogen havde forestillet sig

Østjylland

Se kampflyene over Aarhus: F16-fly i formation markerede jubilæum

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];