Annonce
Livsstil

Coachen: Sådan kan du være introvert i en social verden

Ilustration: Mikkel Damsgård

Kender du det med at være til fødselsdag? Smilende har du leget social sommerfugl og hilst på alle. Men al snakken og musikken er blevet til en summende støj, og du er efter få timer træt i hele systemet. Du sniger dig ud i køkkenet for at kæle med hunden eller får gemt dig på toilettet i håbet om lidt alenetid. Du er i det bedste selskab, og alligevel føler du dig pludselig drænet. Hvornår er det socialt tilladt at tage hjem? tænker du. Den dårlige samvittighed melder sig. Det er ikke personligt, du vil bare gerne hjem. Og det skal være nu.

Genkender du noget af dette, er du måske introvert. Mange går rundt med et ukorrekt billede af, hvad det betyder at være enten introvert eller ekstrovert. Ingen introverte eller ekstroverte er ens, så det er ”farligt” at generalisere.

Vi har lært, at ekstroverte lader op, når de er sociale, og introverte lader op, når de er alene. Det er dog ikke så sort og hvidt. Mange befinde sig et sted mellem de to poler kaldet ambivert eller gennemsnitlig. Ambivert vil sige, at du både kan få energi af at være sammen med andre og ved at være alene. Faktisk er det her, langt de fleste befinder sig. Særligt for personer af denne type er, at de ikke er lige så styret af bestemte præferencer i modsætning til de to yderpoler - introvert eller ekstrovert. De fleste mennesker vil kunne genkende træk fra begge sider.

En vigtig pointe er, at vi alle sammen bare gerne vil have lov at være den, vi er. Uden at dømme os selv eller blive dømt forkert og anderledes af andre. Det er ikke sundt for os at undertrykke den, vi i virkeligheden er.

Som introvert kan man opleve, at andre mere ekstroverte mennesker prøver at ændre en eller antyder, at der er noget galt. Men der er ikke noget rigtigt eller forkert, når det kommer til personlighedstræk. Vi er alle forskellige. Heldigvis.

I stedet for kan både introverte og ekstroverte stræbe efter at forstå hinandens forskelligheder og ligheder bedre. Op til halvdelen af verdens befolkning består af introverte. De bliver ofte misforstået, og der er mange stereotyper og myter omkring dem. Heldigvis er der nu mere videnskab, der retfærdiggør og forklarer introvertes adfærd, vaner og behov.

Vidste du for eksempel, at introverte er mere overvejende, når det kommer til, hvilke risici de tager. Dette skyldes en forskel i dopamin-aktivitet mellem introverte og ekstrovertes hjerner. Dopamin er en neurotransmitter, der er forbundet med spænding, risiko og nye eventyr. Både de introverte og ekstroverte har den samme mængde af det, men introvertes hjerner er mindre aktive i det område, der genererer dopamin.

Introverte er dybe tænkere. Kemi i hjernen gør, at introverte i højere grad reflekterer dybt og ofte er mere fokuserede og nærværende. Det er også kemi (acetylcholin), der medvirker til, at de foretrækker rolige og stille steder frem for larmende og overfyldte.

Forskning viser, at introvertes træk er delvist nedarvede. Cirka 50 procent afgøres af gener, mens cirka 50 procent afgøres af miljøet. Endelig spiller kultur, familieværdier, partner, job og egen personlig udvikling også ind.

Mange introverte tillærer sig en mere ekstrovert måde at være i verden på for ikke at skille sig for meget ud i mængden. På den måde kan de stadig føle sig accepteret. De vil gerne stadig inviteres og inkluderes, men også have lov til at sige pænt nej tak eller tage hjem, når energien er brugt op.

Jeg hørte engang en klog kvinde sige, at vores verden er skabt af ekstroverte a-mennesker, og måske er der noget om snakken. For havde introverte taget mere taletid, havde de nok ikke valgt overfyldte institutioner, larmende skolegårde, network events og kontorfællesskaber.

En af misforståelserne om introverte er, at de alle er generte, stille, tilbageholdende og ikke interesserede i andre mennesker. At de for eksempel ikke kan være ledere, stå på en scene og holde foredrag. At de ikke kan være ambitiøse i deres business, sige deres mening eller gå til koncerter. Alt dette afhænger af, hvor de er i deres bevidsthed, hvem de er sammen med, hvor selektive og private de er, og vigtigst af alt om de får prioriteret at få ladet op.

Har det været en travl uge, vil de fleste introverte hellere blive hjemme og læse en bog end gå til en stor fest. Men der er masser af introverte, der elsker at komme ud. De har bare et andet barometer for, hvornår det ikke er sjovt mere.

Om du er ekstrovert eller introvert er irrelevant. Det vigtigste er, at du ved, det er ok at tage hensyn til den, du er og at den måde, der er rigtig for dig. Det er ok, at andre ikke forstår dine behov, selv om jeg håber, at de, der holder af dig, vil respektere dig og det, der nærer dig, og er rigtigt for dig. Der er kun din egen måde at være dig selv tro på.

Annonce

Typiske træk hos en introvert

Du kan blive set som sky, genert eller arrogant, fordi du tit er i din egen verden.

Du henter din energi ved at være alene, at gå ture og have tid til fordybelse.

Du nyder naturen og en god bog.

Mange holder af at være sammen med dyr.

At være omgivet af mange mennesker dræner din energi.

Du tiltrækkes af job, der involverer uafhængighed.

Du er meget uafhængig og er ikke bange for at være alene.

Du har få, men loyale venskaber.

Du er meget selektiv.

Du nyder dybe samtaler og er ikke fan af smalltalk.

Du kan føle dig overstimuleret i social sammenhæng.

Du reflekterer meget og har ofte et stort indre liv.

Gode råd, hvis du er introvert

 • Stop med at bede om lov til at være, den du er.
 • Find din egen balance i, hvor meget du ønsker at være social og være alene.
 • Din balance er vigtig og skal respekteres.
 • Din tid alene er vigtig, og du er vigtig.
 • Lær andre, hvordan de skal behandle dig.
 • Det er dit ansvar at sige fra og sætte grænser.
 • Du er ikke mærkelig. Du er ok, som du er.
 • Drop dårlig samvittighed.
 • Stop med gå på kompromis med dig selv.
 • Nyd tiden med skønne ekstroverte i den dosis, der passer til dig.
 • Respektér andres behov, selv om dine er anderledes.

Gode råd til dig, der har en introvert i dit liv

Undlad at tænke og føle det negativt, hvis du møder et nej tak til samvær. Det handler ikke om, at han eller hun ikke vil være sammen med dig.

Undlad at sige eller tænke: “Hvorfor kan du ikke blive lidt længere”, “Du er også bare så kedelig”, “Kan du ikke bare være som alle andre?”.

Nyd den tid, du får med en introvert. Hvis de har valgt at bruge tiden med dig, er du noget specielt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Byrådet skal gøre det meget nemmere at være bilist i Aarhus

På mange punkter er jeg enig med Ole Christiansen (der skrev læserbrevet ”Byrådet må gøre det mere besværligt at være bilist i midtbyen” lørdag 15. februar, red.): Biler, der holder stille, forurener meget – men det gør de selvsamme biler også, når de holder i kø, og det sker hver morgen, og ligeså om eftermiddagen, fordi vores infrastruktur ikke er god nok på vores indfaldsveje og i den indre by. Jeg prøvede det selv forleden dag ved Nørreport-krydset. Jeg var så uheldig, at der skulle passere tre letbanetog, og det tog tre minutter og 25 sekunder. Det var over grænsen på tre minutter, som man mener, er maks.-grænsen for, hvor lang tid man må have sin bil til at gå i tomgang. Den grænse kunne nemt sættes ned til et minut, undtagen hvis man holder for rødt lys eller venter på letbanen. Vedr. CO2-forurening er jeg enig med Ole Christiansen i, at det skal vi gøre noget ved, men det løser sig selv, når vores bilpark kommer over på el. Vores dieselbusser skal fra 2027 være udskiftet til elbusser. Og kommunens egen bilpark kommer også over på el. Om road-pricing er en god ide, er jeg ikke sikker på, men derimod skal vi have lavet store parkeringsanlæg ved vores indfaldsveje, hvorfra der skal køre shuttle-busser ind til indre by. Det ville få mange biler ud af byen. Og så skal vi gøre det gratis for pensionister at køre med bus mellem kl. 9.00 og kl. 15.00 og igen efter kl. 18.00 og til midnat, det vil også få rigtig mange biler ud af byen og give ledige p-pladser. At vi skal gøre det besværligt at være bilist, er jeg ikke enig i, det er en forkert vej at gå, nej, vi skal have vores infrastruktur til at fungere, meget bedre end den gør i dag. Bl.a. med intelligent lysregulering, det vil kunne spare mange stop og meget tid. Vi skal også lave et passende antal parkeringspladser, når vi bygger nyt, også i midtbyen. Vi mangler parkeringspladser i Aarhus, og der skal ved enhver given lejlighed skabes flere parkeringspladser, også til elbiler. Hvis man tror, at bilen er på vej ud som transportmiddel, skal man formentlig revidere sin opfattelse. Privatbilen er kommet for at blive. Men vi skal derimod tænke ny tanker, og det skal vi, i særdeleshed når vi taler kollektiv trafik. Vi skal have el-busser og BRT-busser, vi skal stoppe med flere letbanetog, de er alt for dyre og kan ikke håndteres i indre by. Vi skal gøre det attraktivt at bruge kollektiv trafik, men det kræver, at der er busser til rådighed i hele kommunen. At nedlægge busruter, som man gør i øjeblikket, er det samme som at sige: ”I bliver nødt til at tage jeres private bil for at komme på arbejde eller komme ind til byen. Busruten er desværre nedlagt”. Og de mange busruter, der er nedlagt, er for at finansiere letbanen – det er en forkert vej at gå. Vi skal også opfordre alle til at stoppe deres bil, når de holder stille, det gælder også taxier, lastbiler, entreprenørmaskiner med flere, der vil kunne spares meget CO2-udslip i indre by, ja, i hele Danmark, ved at slukke bilmotorerne.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Annonce