Annonce
Livsstil

Coach Trine Ebsen: Kom ud af det kollektive mørke

Illustration: Pernille Helmig
Ingen følelser er udelukkende negative eller positive. Det er os selv, der værdisætter og definerer, hvilken betydning livet skal have.

Hele livet lærer vi at fokusere på det positive, og vi lærer at søge lyset frem for mørket. På trods af at vi alle naturligt indeholder både lys og mørke, glæde og sorg, skam og stolthed. Mørket er tabu, og vi har lært at distancere os fra det. Mange flygter, når de møder en uønsket følelse. De tænker, det er forkert at føle det, de gør, og er i tvivl om, hvordan de tackler det, der sker i dem.

Det er en generel tendens, som jeg ser i et samfund, der er blevet kollektiv mørkeræd for at vise bestemte følelser, og hvor ikke alle tør at tale om det, der går dem på.

Reflekter over

  • Rummer og tillader du hele dig, altså alle følelser?
  • Hvad sker der, når du favner og inviterer både lys og mørke ind?
  • Hvad sker der, når du viser verden, hvem du er? Husk det er helt o.k., at alle måske ikke forstår og støtter dig.
  • Hvilke følelser lægger du låg på hos dig selv?
  • Hvad har de negative følelser lært dig?
  • Er der situationer, hvor du lægger låg på det, du føler?
  • Hvilke styrker opnår du ved at rumme hele dig?

Mange viser ofte kun det halve af det, de føler. Med andre ord de ”pæne”, ”gode” og ”korrekte” følelser. Af frygt for at skræmme eller støde andre.

Man glemmer, at de andre ikke godkendte følelser bor i os alle. At dem, vi sidder sammen med ved middagsbordet, indeholder samme mængde følelser, tanker og måske endda bekymrer sig om fremtiden og kærligheden, som du også gør nu.

Når vi lukker ned for de følelser, vi har, eller gør dem forkerte hos os selv, siger vi mellem linjerne, at vi kun anerkender det halve af den, vi er. Det kan have vidtrækkende konsekvenser.

Vi kan blive bange for vores egne følelser og i værste fald blive berøringsangste, når det kommer til de mere dybe, reflekterende og mørke følelser og tanker. Når ingen taler om den anden halvdel af følelserne, de ”ikke pæne følelser”, kan vi føle os forkerte og skamfulde over at have dem.


Når vi lukker ned for de følelser, vi har, eller gør dem forkerte hos os selv, siger vi mellem linjerne, at vi kun anerkender det halve af den, vi er.


Annonce

Et nyt mindset

Mørket er ikke nødvendigvis et dårligt sted at befinde sig. Jeg siger ikke, vi skal bosætte os der. Der er mange vigtige lektier at hente ved at favne og acceptere alle følelser og sider i os selv og andre i stedet for kun de ”pæne”.

For hvad sker der i os, hvis vi udelukkende fokuserer på og sender vores energi efter det positive og de ”anerkendte” følelser? Kan en stræben efter det positive ikke også blive en benægtelse af alt andet, vi også indeholder?

Tal om mørket

Bordherren eller -damen underholder sjældent med sorgen, nederlagene, angsten, tårerne, vreden eller afmagten. Det er ofte de mere tilladte ”trygge” emner, der kommer frem, som succesoplevelser, vores fremtidsplaner, snakken om de andre og deres fejltagelser, glæden, begejstring og håbet.

Men ingen er nogensinde kun glad, ingen kommer igennem livet uden traumer i små eller store mængder, for intet liv eksisterer uden udfordringer, kontraster, modpoler, lys og mørke.

Ingen følelser er udelukkende negative eller positive. Det er os selv, der værdisætter og definerer, hvilken betydning livet skal have.

En negativ følelse kan minde os om noget vigtigt, som vi må lave om på for at opnå mere indre ro. Mørket kan lære os noget unikt. Det kan udvikle og minde os om taknemmelighed. Det kan gør os klogere og hjælpe os til et nyt mindset, der giver os indsigt og mere frihed indeni. Vi skal turde være i vores følelser, hvis vi vil være os selv tro og leve som hele mennesker.

Når du kender og anerkender de, som du er, med alt dit lys og mørke, står du stærkt i din kerne, og du er sværere at vælte. Du oplever mere rummelighed, mod og selvaccept. Du stoler mere på dig selv og er ikke bange for dine eller andres følelser. Du ved, hvem du er, og du kan se alt, du har oplevet som en styrke, og det er nemmere for dig at tage beslutninger, der er sande for dig.

Trine Ebsen

Trine Ebsen er certificeret coach og foredrags­holder.

Kommende forfatter til bogen
”Kvinder der tør”.

Selvstændig siden 2001.

Bor i skoven.

Læs mere på www.trineebsen.dk

Vi kan sagtens søge mod lyset uden at være bange for vores mørke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Inges køkken: Bagt fetapasta

AGF

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

Annonce