Annonce
Erhverv

Corona-bivirkning: Gårdbryggeriet fik pludselig travlt med at tappe på flasker

Lukas Hohwü og Peter Zacho Hansen har haft rigeligt at se til under corona, hvor Ebeltoft Gaardbryggeri har formået at ændre kurs og blive langt stærkere på produktionen af flaskeøl. Foto: Kasper Kudsk Baymler
Da coronaen gjorde sit indtog i Danmark, lukkede størstedelen af det marked, som Ebeltoft Gaardbryggeri leverede til. Det østjyske bryggeri fandt dog en vej via direkte salg til den almene østjyder, som har taget godt mod gårdens mange specialbryg. Ikke mindst øllen 'Wildflower', som er blevet en salgssucces over det seneste år.

EBELTOFT: Duften bliver kraftigere for hvert skridt vi tager op ad trappen. Duften af sommer, sol og længere dage. Duften af bryggeriets mest populære øl til dato, 'Wildflower'. Ejer og brygger Peder Zacho Hansen har for kort tid siden sat gang i endnu et bryg af den populære IPA-øl, som for alvor har sat Ebeltoft Gaardbryggeri på landkortet i de senere år.

Ikke mindst under corona, hvor flasken med den gule sommerblomst og den røde baggrund er blevet en sikker sællert for producenten. Faktisk i sådan en grad, at Peder Zacho Hansen hver anden uge er nødt til at lave et nyt stort bryg af den østjyske variant af en New England.

24 timer tager processen for bryggeren, inden de mange liter skal lagre og to til uger senere kan komme på flaske og blive solgt videre til kunderne.

Annonce
Det tager brygmester Peder Zacho Hansen 24 timer at brygge Wildflower. Herefter skal øllen lagre i 14 dage. Foto: Kasper Kudsk Baymler

Øllet forhandles dels i gårdbryggeriets eget udsalg  og dels ude i butikkerne, hvor det lokale bryggeri for alvor er blevet synligt over det seneste år, mens coronapanemien har haft fat i Danmark og den resterende del af verdenssamfundet.

Fra fad til flaske

Da pandemien meldte sin ankomst i marts sidste, år blev brygger og folkene på Ebeltoft for alvor sat på prøve. Fra den ene dag til den anden lukkede det marked med værtshuse , barer og restauranter ned, som indtil da havde udgjort 80 procent af indkomsten.

Ebeltoft Gaardbryggeri producerede primært fadøl, men pludselig var den del nærmest fra jordens overflade fra den ene dag til den anden.

- Når du ikke kan komme ud, så må du gøre det derhjemme. På en bar i Aarhus vil du kunne købe en øl, der er tappet indenfor de seneste 14 dage, og en frisk tappet 'Wildflower' giver en næsten en umenneskelig oplevelse. Det smager altid af en mere, siger Peder Zacho Hansen med et smil efter han tjekket til dagens produktion af den populære øl.

Ebeltoft Gaardbryggeri

Ebeltoft Gaardbryggeri har hjemme på Skovgårde Bygade nær Jernhatten nord for Ebeltoft. Bryggeriet ligger placeret med udsigt til Kattegat.

Bryggeriet laver håndbrygget frisk øl og fremstiller sodavand på helt naturlige råvarer, som det blev gjort i gamle dage.

Produktionen begyndte tilbage i 2008.

Øl og sodavand kan findes i butikkerne, men kan også købes direkte fra gården, som også i sommermånederne åbner op for aktiviteter, hvis restriktionerne tillader det.

I Aarhus kan man også få fadøl fra bryggeriet hos Nabokiosk, RisRas og Vesterlauget.

Oprindeligt var 80 procent af øllet produceret til fadøl, men under corona har fokus været rettet mod flaskeproduktion.

En af de mest populære øl er Wildflower, som der bliver brygget  hver 14. dag for at følge med efterspørgslen.

Under normale omstændigheder ville bryggeriet have ekspederet hen mod 500 fustager ud til verden i løbet af januar og februar måned. I de første to måneder af 2021 har det helt nye tapperi dog kun lavet 37. Et glimrende eksempel på den stilstand, der har været i den del af produktionen. Ikke mindst fordi virksomhedens helt nye maskine er i stand til at fylde mange fustager på en time, og nærmest ikke har kørt siden det blev installeret i november 2020.

I stedet har det været flaskeproduktionen, som har måtte tage over. For i det øjeblik, at bylivet lukkede ned, måtte bryggeriet finde nye ruter ud til kunderne. Første skridt var at tage kontakt til de enkelte supermarkeder og få dem overbevist om, at hvis de afsatte noget plads, så ville bryggeriet forsøge at opbygge noget specielt i butikken, og ikke mindst sørge for, at der ville blive skiftet ud i sortimentet, så øllet vil have den friskhed, de gerne vil være kendt for.

Det er blevet til rigtigt mange flasker øl i løbet af det seneste år, hvor flaskesalget for alvor har taget fart på Ebeltoft Gaardbryggeri. Foto: Kasper Kudsk Baymler

Samtidig tog Lukas Hohwü for alvor fat på historiefortællingen via de sociale medier. Billeder fra gården, bryggeriet og ikke mindst de naturvenlige omgivelser, som den gamle gård befinder sig i.

Annonce

Direkte fra tapperiet

Fra gårdspladsen kan man se vandet, ligesom der er mulighed for at slå sig ned, med afstand, og nyde en øl, eller tage turen fra gården og rundt om 'Jernhatten', hvorfra man kan se øen Hjelm. Muligheder og små historier, som det er lykkes at få kommunikeret ud til befolkningen, samtidig med, at man er begyndt at sælge over nettet og levere øl på specifikke steder i byer som Aarhus, Silkeborg, Randers og Grenå for at nævne nogle eksempler.

Udsigten fra gårdspladsen, hvor der sælges øl direkte til kunden. Foto: Kasper Kudsk Baymler

- Vi har også forsøgt os med, at folk kunne købe øl lige fra tappevognen, og dermed kunne oplevelsen af, at de hentede det helt frisk. Det kunne ikke blive mere nytappet end det. Det er godt set af vores folk. De har været dygtige til at få os ud i butikkerne og fortælle vores historie til andre. Det har været sådan, at hvis butikker gav os lidt plads, så kunne vi gøre det lidt bedre og hele tiden sørge for, at vi kom ud med frisk øl. Så på en måde har østjyderne været med til at redde os uden de egentlig har været klar over det, siger Peder Zacho Hansen.

- Vi er lykkes med at komme tættere på folk, fordi vi også har delt de historier og billeder, som vi har fået ind via de sociale medier. Vi kan jo se, at vores øl nogle gange er blevet taget direkte ud af bilen og ind i haven, hvor folk har siddet og hygget sig med øl eller vores brus, siger Lukas Hohwü.

Annonce

En populær variant

Udvalget af varianter er stort. Det kan ses i den montre, hvor flaskeøl står på køl og venter på at blive solgt enkeltvis til dem, der vælger at gå en tur før eller efter de har handlet øl på gårdspladsen. Der er dog ingen tvivl om, at det er en speciel øl, der stikker frem. Både i antallet af kasser, men også i udvalget i montren.

Ebeltoft Gaardbryggeri har adresse på Skovgårde Bygade med udsigt til Kattegat. Foto: Ebeltoft Gaardbryggeri

Wildflower er blevet en succeshistorie og er blandt de mest sælgende sammen med pilsneren "Helles" og "Raw Power".

- Det er svært at definere hvorfor den lige er bedre end alle de andre. Det er lidt som når stjernerne på himlen står helt rigtigt af en eller anden grund. På en eller anden måde står alle stjernerne bare rigtigt i denne øl. Den er ukompliceret og meget lettilgængelig. Det var den første New England IPA af sin slags i Danmark, måske i Europa. Det er måske det, som folk omfavner, siger Peder Zacho Hansen.

Wildflower er den mest populære øl fra Ebeltoft Gaardbryggeri. Foto: Kasper Kudsk Baymler

- En frisk Wildflower smager bare af en mere, når den kommer direkte fra køl. Det er også derfor vi har designet kasserne, så de kan stilles direkte ind i køleskabet. På den måde kommer øllen først ud, når den skal drikkes og derved bevarer du bedst friskheden i den, siger Lukas Hohwü.

Annonce

200 kasser på en god dag

På en god dag bliver der snildt solgt 200 kasser øl og sodavand, når der er åbnet op for salg fra gårdspladsen i weekenderne. En aktivitet og opbakning, der har holdt bryggeriet kørende i corona, men også har vist en vej for bryggeriets fremtid, hvor der både kan produceres til fustager og flaskesalg.

- Vi er et fadølsbryggeri, men nu er vi blevet gode til at tappe på flaske. 80 procent af produktionen var jo fadøl, men pludseligt lukkede alle haner på barerne. Og så blev vi jo tvunget til at sadle om. Dengang troede vi, at det ville være ovre i løbet af halvanden måned. Vi vidste jo ikke meget mere end alle andre, og forsøgte at omfavne situationen og tage ud til butikkerne og præsentere dem for ideen. Nu elsker vi flasker. Vi hælder aldrig vores øl op i glas. Vi drikker den fra flasken, siger Peder Zacho Hansen.


Vi er et fadølsbryggeri, men nu er vi blevet gode til at tappe på flaske. 80 procent af produktionen var jo fadøl, men pludseligt lukkede alle haner på barerne. Og så blev vi jo tvunget til at sadle om.

Peder Zacho Hansen


Mosaic IPA er en af de mange varianter, der brygges på gården. Foto: Kasper Kudsk Baymler

Han har en drøm, som han håber igen kan blive til virkelighed.

- Vi vil gerne tilbage til den tid, hvor folk har en kasse øl stående derhjemme, så man lige kan snakke ind over hækken med naboen. Det gør man ikke så meget længere, men vi kunne tænke os, at østjyderne vente tilbage til det, og samtidig gav sig selv mulighed for at gøre det med god craft-øl, siger Peder Zacho Hansen.

- I virkeligheden burde alle i Østjylland jo altid have seks flasker Wildflower til at stå på køl, siger Lukas Hohwü med et smil på læben.


I virkeligheden burde alle i Østjylland jo altid have seks flasker Wildflower til at stå på køl

Lukas Hohwü


Brygger Peder Zacho Hansen kaster et blik over på det digitale maskineri, der fortæller ham hvor langt han er i processen med den nye omgang 'Wildflower'. Han kender turen, for han har taget den mange gange tidligere i løbet af det seneste år, og bedømt på antallet af kasser ude på pladsen, varer det ikke længe før han igen skal i gang med et nyt bryg.

Annonce
AGF For abonnenter

Det var en uskøn AGF-sejr i en skøn kulisse, og den slags fungerer bare i Aarhus

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen jubler over sprudlende AGF: - For mig handler fodbold om andet end at score mål

Byudvikling For abonnenter

Video: Kom med indenfor i de dyreste lejligheder med panoramaudsigt i Nicolinehus på Aarhus Ø

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

AGF

Sejr foran 19.000 tilskuere: AGF nærmer sig top seks efter sejr over AaB

AGF

Kaos under AGF-kamp: Tusinder med billet får besked på at gå i Tivoli i stedet - tilskuere er rasende

AGF For abonnenter

Stort portræt: Yann Bissecks potentiale kender ingen grænser, men han forbereder sig allerede på et liv efter fodbolden

Erhverv

Dansk Erhverv: Lad offentlig-privat samarbejde skabe verdens bedste ældrepleje

Alarm 112

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Aarhus

Gratis parkering: Her kan elbilejere parkere gratis i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Marianne og Peter har parkinson og bokser for livskvalitet: - Først var det en lettelse at få en diagnose - så kom chokket

Alarm 112

Proptrækker var våben: 49-årig mand stak ud efter rival og er sigtet for grov vold

Annonce