Annonce
Aarhus

Corona-epidemien er barsk for udsatte kvinder: Reden Aarhus styrker arbejdet for at hjælpe bedst muligt

De mest sårbare og udsatte kvinder i Aarhus har det svært under corona-epidemien. Det mærkes i Reden Aarhus, som er klar med to nye værktøjer i bestræbelserne på bedst muligt at nå og hjælpe kvinderne. Arkivfoto: Morten Stricker
I Reden Aarhus ser personalet, at mange af byens mest udsatte kvinder lider under manglende kontakt til fællesskaber og aktiviteter. Med hjælp fra en række aktører har Reden nu skabt en ny sundhedsklinik, der skal gøre en forskel. Samtidig sendes der en autocamper på gaden, hvor personale skal opsøge kvinder og yde støtte i en svær tid.

AARHUS: Corona-epidemien er en barsk affære for de mest udsatte kvinder i Aarhus.

Det mærker personalet hos Reden Aarhus, der er et socialt være- og rådgivningssted for kvinder. Medarbejderne oplever, at corona-situationen afskærer mange brugere fra de fællesskaber og aktiviteter, som er vigtige for at håndtere dagligdagen og deres livssituation.

Derfor har Covid-19 ikke givet Reden Aarhus færre opgaver – tværtimod

Annonce

- Det er vigtigt, at vi hele tiden tilpasser vores indsatser til den virkelighed. vi møder. Og det er kun blevet endnu mere tydeligt, at der ikke er lighed i sundhed - og at en pandemi kun gør udsatte endnu mere isolerede og angste. For hvor skal en hjemløs gå hen, hvis smitten kommer nær? Hvem skal hjælpe den ensomme, der isolerer sig i sin bolig, mens et kaotisk misbrug fortsætter, spørger Anders Sørensen, leder af Reden Aarhus.

Ny sundhedsklinik

Reden Aarhus er et anonymt være- og rådgivningssted for socialt udsatte kvinder, primært fra misbrugs- og prostitutionsområdet.

Udfordringerne hos kvinderne er mange. De kan være kombinationer af eksempelvis psykisk sårbarhed, hjemløshed, manglende netværk, et kaotisk misbrug, sygdom, vold og prostitution.


De udsatte i Danmark er blevet mere udsatte. Det vil vi gerne gøre noget ved, med blandt andet indsatser som disse, men også blot ved at være tilgængelige. Alle skal have nogen at henvende sig til og få hjælp hos i en tid som denne.

Anders Sørensen, Reden Aarhus


Corona-situationen skærper behovet for hjælp til brugerne. På den baggrund har Reden Aarhus åbnet Den Frivillige Sundhedsklinik for byens udsatte kvinder.

Etableringen af sundhedsklinikken skyldes, at kvinderne tit ikke får kontaktet egen læge med fysiske eller psykiske problemer. For nogen af kvinderne er det endda sådan, at de slet ikke er tilknyttet en læge.

Derfor skal Den Frivillige Sundhedsklinik hjælpe kvinderne med deres basale livsbehov her og nu, og give dem adgang til den nødvendige hjælp og videre brobygning i nogle trygge rammer.

Annonce

Et bredt samarbejde

I Den Frivillige Sundhedsklinik kan kvinderne på ugentlig basis få adgang til lægehjælp og rådgivning i Redens lokaler i Sjællandsgade.

Klinikken drives af frivillige læger og sygeplejerskestuderende, og den har til formål at give Redens kvinder mulighed for at få dækket deres mest basale sundhedsbehov, både under og efter corona-krisen.

Historien bag Reden Aarhus

Historien bag Reden Aarhus begyndte i 1995, da socialpædagogstuderende Else Kristensen kontaktede KFUKs Sociale Arbejde for at påpege behovet for et værested for kvinder i prostitution og misbrug.

I forvejen drev KFUKs Sociale Arbejde væresteder i København og Odense. Organisationen  var straks med på ideen, og der blev lavet et opsøgende gadearbejde for at afdække behovet. I oktober 1996 kunne Reden Aarhus for første gang åbne dørene i Sjællandsgade 6. 

Ved etableringen blev der ansat en leder og tilknyttet ca. 10 frivillige. Men i efteråret 1999 blev der konstateret råd og svamp i huset, og i januar 2000 lukkede man på grund af sundhedsfaren. Med udgangspunkt i Kirkens Korshær i Nørregade blev der udført gadearbejde, mens huset blev renoveret.

I august 2000 åbnede den nye Reden. Fra juni 2010 blev Reden genhuset i lokaler i Spanien 61A, da der skulle bygges et nyt hus i Sjællandsgade til Reden. Huset stod færdigt i foråret 2013, hvor Reden flyttede tilbage.

I dag har Reden Aarhus 13 medarbejdere, et vikarkorps og cirka 25 fag- og ordinære frivillige tilknyttet. Økonomien under Reden Aarhus hviler på en driftsaftale med Aarhus Kommune, tilskud fra Satspuljen og indtægter fra projekter, Redens Venner, fonde, legater og private donationer.

Sundhedsklinikken er oprettet med støtte og opbakning fra lokale aktører. Det gælder blandt andre Middelfart Sparekasse i Aarhus samt lokale frivillige læger og sygeplejerskestuderende fra VIA Universe College i Aarhus.

Klinikken har ligeledes en samarbejdsaftale med Region Midtjylland. Den sikrer, at alt praktisk omkring prøver og svar foregår som en på en hver anden lægeklinik.

Annonce

Autocamper i aktion

Samtidig med etableringen af Den Frivillige Sundhedsklinik har Reden Aarhus også styrket den opsøgende indsats i forhold til målgruppen.

Idéen er at møde kvinderne i deres miljø . Værktøjet bliver en udvidet opsøgende mobilenhed - en rullende autocamper - der på fire hjul kan tilbyde alle Redens indsatser, støtte og hjælp til udsatte kvinder i en usikker tid - ude hvor de opholder sig.

Reden Aarhus bor i Sjællandsgade. Faciliteterne rumme nu også en sundhedsklinik, som det sociale være- og rådgivningssted driver i samarbejde med frivillige kræfter. Foto: Kim Haugaard

Ifølge Reden Aarhus er arbejdet med udsatte kvinder stadig mere mere komplekst. Det er lig med nye udfordringer, som også kalder på anderledes indsatser.

- De udsatte i Danmark er blevet mere udsatte. Det vil vi gerne gøre noget ved med blandt andet indsatser som disse, men også blot ved at være tilgængelige. Alle skal have nogen at henvende sig til og få hjælp hos i en tid som denne, understreger Anders Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce