Annonce
Kultur

Corona-kultur: 3 pudsige påhit

Sådan kan Pandemiens Træ ende med at se ud. Foto: Museum Ovartaci
Overraskende oplevelser. Klassisk minikoncert, corona-træ og galleri i postbox.

Aarhus: Coronaen har ikke lagt en dæmper på kreativiteten i det århusianske kulturliv. Her er tre oplevelser ud over det sædvanlige.

1. Et træ med savn, sorger, kedsomhed og måske glæder

Du kan være med til at skabe kunst med udgangspunkt i pandemien med covid19. Under overskriften "Kunst er noget vi skaber sammen", sætter Museum Ovartaci i januar og februar fokus på, hvordan pandemien påvirker os.

"Pandemiens Træ" er et installationsværk, som vi alle kan være med til at skabe trods lukning af samfundet og forsamlingsforbud.

- Vi reagerer alle på pandemiens påvirkninger, men hvordan påvirker Covid19 dig i din hverdag? spørger Ovartaci Museets leder Mia Lejsted.

Museet inviterer os alle til at reflektere over pandemiens påvirkninger, for eksempel om: Hvilke forhold i dit liv er anderledes? Forhindrer pandemien dig i at gøre ting, du gerne vil eller plejer at gøre? Hvad finder du glæde ved under pandemien? Har du været ramt af sygdommen, og hvordan har det påvirket dig? Hvordan påvirkes du af at søge at undgå smitten?

Sådan gør du

Alle kan deltage, og det gør du ved at skrive, tegne, male, brodere eller på anden vis udtrykke dine refleksioner over pandemiens påvirkninger på et ubrugt mundbind. Det færdige mundbind indleveres sammen med en deltagerblanket i museets postkasse, eller sendes med posten.

Bidragene registreres og placeres som blade på et træ i museets udstilling. I processen forvandles mundbindene fra værnemiddel til kommunikationsmiddel og giver os mulighed for at dele vores oplevelser og historier om pandemien med hinanden.

Museum Ovartaci

Museum Ovartaci er et af Europas førende kunst- og kulturhistoriske museer, når det gælder arbejdet med at synliggøre sociale og sundhedsmæssige forhold. Museets formål er blandt andet at sætte fokus på, at kunst og kreativitet har stor betydning for det menneskelige sind og det hele menneske.

Forslag til "Pandemiens træ" afleveres hos eller sendes til Museum Ovartaci, Katrinebjergvej 81, 8200 Aarhus N

- Mundbindenes placering som blade på det nøgne træ udgør et visuelt vidnesbyrd om pandemiens påvirkninger som et fælles grundvilkår. Værket bliver historien om covid19-pandemiens indvirkning på vores liv, siger museets leder Mia Lejsted.

Tilblivelsesprocessen kan følges på Facebook og Instagram i grupperne Pandemiens Træ.

2. Rift om minikoncerter med symfonikere

Birgitte Bærentzen giver den første koncert på violin. Her er hun, da studiet blevet prøvet af. Foto: Jes Vang

Folk er vilde med at få en koncert med en musiker fra Aarhus Symfoniorkester. Foreløbig bliver der 184 koncerter. Og de er gratis.

Det er såkaldte Kontakt-koncerter, hvor en person kan bede orkesteret om at spille en koncert for en anden person som tak. Kun giver og modtager overværer koncerten, der foregår på skærm via Zoom.

De to deltagere har kontakt med musikeren, der sidder i et rum, som Symfoniorkestret har indrettet til lejligheden som en dagligstue.

- Så kan de spørge ind til det, musikeren spiller eller hvorfor musikken bliver udført som den gør, siger Thorkild Andreasen, der er administrator for Aarhus Symfoniorkester.

Første på mandag

- De næste tre uger er fyldt med 36 koncerter om ugen, og den første er på mandag med Birgitte Bærentzen, der spiller violin. De fleste dage er der otte koncerter med to forskellige solister, siger Thorkild Andreasen, der er glad for, at orkestrets musikere på den måde kommer ud til folk i en periode, hvor der ikke kan laves koncerter på grund af restriktionerne over for corona.

- Musikeren bestemmer, hvad der skal spilles, og det er ikke en ønskekoncert. Hver koncert tager cirka 20 minutter, og en musiker kan give fire koncerter om dagen.

I enkelte tilfælde spiller to musikere sammen, for eksempel på tirsdag, hvor Eugen Hye-Knudsen og Christian Chivu spiller henholdsvis cello og violin sammen.

Meget taknemmelige

- Folk er meget taknemmelige over, at de på den måde kan få en koncert gratis, og vi har fået hjertelige og hjertevarme kommentarer, siger Thorkild Andreasen, der kan konstatere, at ikke kun orkestrets sædvanlige lyttere er med i rækken over de kommende gæster på skærmen.

Koncerterne

184 koncerter med én musiker ad gangen bliver spillet i den kommende tid for en giver og en modtager. Giveren har ønsket at forære den anden en koncert. Musikeren bestemmer, hvad der skal spilles. De to gæster følger med derhjemme på Zoom.

Første koncert er på mandag. Følg med på Aarhus Symfoniorkesters hjemmeside, om der bliver flere koncerter, hvis restriktionerne fortsætter.

- Der er også nye med, og vi gør alt, vi kan, for at lave det så hyggeligt som muligt i det øvelokale, vi har indrettet som studie.

- Hvis de skrappe restriktioner fortsætter, åbner vi for flere koncerter i takt med udmeldingerne fra Statsministeriet, siger Jes Vang, pressechef i Symfoniorkestret.

3. Aarhus-kunstudstilling i en postboks i København

Her er udstillingsstedet: En postboks, som man selv låser op for at opleve kunsten. Foto: Kunsthal Aarhus

Det her er virkelig et skørt påfund: Kunsthal Aarhus har fået en lille filial i København.

Den er virkelig lille, og man skal vist have en kunstnerisk udviklet hjerne for at kunne finde på så skør en idé.

Udstillingen er så lille, at den holder til i en postboks på Vesterbrogade i hovedstaden.

Hvis du vil se den, skal du henvende dig i en kiosk, Mælkebøtten, på Vesterbrogade 198 på Frederiksberg.

Mod at aflevere identifikation i kiosken får gæster udleveret nøgler til boksen med adresse og forklaring. Den følger man, går til nummer Vesterbrogade 208, låser hoveddøren op og går til brevboks 171. Deri er udstillingen.

Det er et Brev Box Center. Derfor hedder udstillingsstedet Kunsthal Aarhus BBC. Boksen med kunst er 11 cm højt, 23 cm bredt og 38 cm dybt.

Hele 2021 er der en udstilling med en ny kunstner hver måned og åbent dagligt kl. 9-21. Hver udstilling åbner den første og slutter sidste dag i måneden.

Første udstiller

Første udstiller er kunstneren Mira Winding, 28 år. Dernæst følger Maiken Stæhr i februar og Sophie Nys i marts.

- Vi imødekommer de mennesker i hovedstadsområdet, der er forhindret i at besøge Kunsthal Aarhus. De får en "Kunsthal Aarhus 1-til-1 oplevelse" i København. Det er en covid19-venlig oplevelse, siger kunstfaglig direktør Jacob Fabricius.

Udstillingen

Vesterbrogade 208, Frederiksberg. Kunsthal Aarhus' udstilling i en postboks. Nøglen udleveres i kiosken Vesterbrogade 198, Frederiksberg. Ny udstiller hver måned hele 2021.

Projektet er udviklet af ham og kunstner Pernille Kapper Williams.

Windings udstilling er en serie af fotografier og hedder "All my boyfriends are soldiers" og viser fotografier af skulpturer fotograferet i offentlige rum og på museer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

En kviktest og en drink for 149 kroner: Nyt privat testcenter åbnet ved åen i Aarhus

Alarm 112

26-årig idømt fængsel for vidnetrusler: Fandt betjent på Facebook og truede med at slå hans søn ihjel

Aarhus For abonnenter

Knæskallen gik i seks stykker: - Jeg mistede min udødelighed i cykelstyrtet

Alarm 112

Mand i varevogn skaber frygt i Åbyhøj: Ville have drenge til at hoppe ind i bilen og vise vej til Kvickly

Annonce