Annonce
Aarhus

Corona-lussing kan ikke slå Aarhus-band ud af kurs: Baest har brugt tvungen pause til at skrive ny plade

Der har været lidt mere tid end normalt på grund af coronaen. Det har givet gruppen tid til at finpudse deres sange, ligesom de har kunne sætte deres biler i stand. Her er det hjulene på Fiat Pandaen "Joseph", der får et testspark. Foto: Flemming Krogh
Århusianske Baest er det mest fremadstormende danske metalband i disse dage. Bandet havde udsigt til en længere sommerturne og en stor mulighed i efteråret, da coronaepidemien satte landet ud af kurs. Tilbageslaget har dog ikke stoppet bandets ambitioner. Det har bare givet ekstra brændstof til 2021, hvor de har en ny plade klar og håber på at komme tilbage på de europæiske landeveje.

AARHUS: - Den hedder Joseph.

Stoltheden er ikke til at tage fejl af, da de fem medlemmer vader ud mod bagindgangen til øvelokalerne i Monorama på Tomsagervej i Aabyhøj.

Bilen har samme farve som coveret på den første udgivelse som århusianske Baest sendte på gaden, "Danse Macabre", i 2018, som for alvor var med til at bane vejen for den optur, som gruppen har befundet sig på i de seneste to år.

Annonce

Bandet er blev fyrtårnet for dansk metal. Både hjemme i Danmark, men også i udlandet, hvor horderne af metalfans udmærket kender navnet på gruppen fra Jyllands hovedstad.

En succes, der også har gjort det muligt for guitarist Svend Karlsson at blive ejer af den røde kampvogn, også kendt som Fiat Pandaen "Joseph", hvis bilnøgle sidder i en nøglerem med et billede af den tidligere sovjetiske leder Jospeh Stalin.

Joseph har netop fået nye hjul på denne dag og er fuldt ud klar til at rulle ud i det danske efterår. Lidt ligesom ejeren og hans kumpaner i det århusianske metalband.

Siden coronaens indtog i Danmark i marts måned har Baest tilbragt det meste af deres tid i lokalet på Tomsagervej. Her har de gjort alt, hvad der stod i deres magt for at forberede sig til den dag, at bandet igen kan få lov til at rulle ud af garagen og indtage de europæiske landeveje, som de var godt i gang med erobre, da verden blev ramt af en epidemi.

De nåede lige at spille en totalt udsolgt koncert i Aarhus, hvor de som det første danske metal band nogensinde kunne melde udsolgt i forsalget til en koncert på Voxhall.

Triumfen i hjembyen skulle have været startskuddet til det helt store år for bandet, hvor de først skulle afsted på en større festivalturne i sommer og efterfølgende varme op for et af de helt store navne på den internationale metalscene i Europa.

Muligheder, der forsvandt fra den ene dag til den anden.

Kæmpe lussing

De satte sig dog ikke ned og lod sig overkomme af frustrationerne over at misse en kæmpe chance. Sådan er bandets tilgang til verden ikke. For selvom deres musik lyder ondt, tungt og vildt, så ender medlemmerne for det meste i et grin eller en joke, når de fortæller om det de har gået igennem i det seneste halve år.

- Det var en kæmpe lussing for os. Jeg kan huske, at min første tanke var, at det var det. Dér forsvandt vores skud i bøssen, men bagefter blev det hele lidt mere roligt. Vi var jo nødt til at tage tage tingene stille og roligt. Der var ingen grund til at gøre noget overilet, fortæller Svend Karlsson, da han kaster blikket tilbage til de dage, hvor det danske land begyndte at lukke ned.


Det var en kæmpe lussing for os. Jeg kan huske, at min første tanke var, at det var det. Dér forsvandt vores skud i bøssen, men bagefter blev det hele lidt mere roligt.

Svend Karlsson


Han sidder i øvelokalet i Aabyhøj sammen med de andre medlemmer efter en af ugens to faste øvedage, mandag og fredag. Her har gruppen i løbet af de seneste måneder arbejdet med de sange, der skal udgøre gruppens tredje plade "Necro Sapiens", som forventes at se dagens lys i begyndelsen af 2021.

En plade, der skal være med til at videreføre den positive udvikling, som bandet har været inde i siden det i begyndelsen af 2018 satte sin underskrift på en aftale med et af de allerstørste selskaber indenfor metalmusikken, Century Media.

Det tyske selskab har udgivet nogle af de mest banebrydende plader i genren siden selskabet så dagens lys i 1988.

Annonce

Den tredje plade var planlagt

- Vi havde allerede planlagt, at vi skulle lave plade tre, den store plade, men omstændighederne omkring den og hvornår den skulle skrives, er bare blevet vendt på hovedet af corona, siger gruppens anden guitarist Lasse Revsbech og fortsætter:

- Jeg tror, at bandet Baest og holdet omkring os er gode til at udnytte mulighederne. Det har været frustrerende at få aflyst nogle af de ting, som vi har kæmpet for, men vi har været gode til at sige, at vi er her lige nu. Vi kan ikke gøre meget ved det. Vi arbejder stadig for vores musik og vores gennembrud. Vi mødes herude hver mandag og fredag. Vi holder regelmæssigt møde med vores manager og vi fortsætter egentlig som om intet var hændt, siger guitaristen og tilføjer, at det måske har været godt at få en tvungen pause fra det hele efter en periode på halvandet år, hvor det kun er gået én vej.

- Jeg tror, at pausen har været med til at fastholde jordforbindelsen. Det er på en måde meget fedt, siger han.


Jeg tror, at pausen har været med til at fastholde jordforbindelsen. Det er på en måde meget fedt

Lasse Revsbech


Men det har også været nedtur ikke at skulle spille på 15 festivaler i sommer, kommer det prompte fra den anden ende af lokalet, hvor trommeslager Sebastian Abildsten og bassist Matthias Melchiorsen, også kendt som "Muddi", har slået sig ned i en sort lædersofa.

- Det havde været den perfekte pr til det tredje album, hvis vi havde været på 15 store festivaler og 15 store arenakoncerter, men jeg tror bare, at vi har været gode til at sige, at der ikke var så meget at gøre ved det, siger Muddi.

Fakta

Baest består af følgende musikere:

Simon Olsen - sanger

Lasse Revsbech - guitarist

Svend Karlsson - guitarist

Sebastian Abildsten - trommeslager

Mattias "Muddi" Melchiorsen - bassist

Bandet har udgivet en EP og to fuldlængdealbums

Danse Macabre udkom i 2018 og var den første udgivelse på det store tyske pladeselskab Century Media.

I 2019 udkom "Venenum"

Du kan blive klogere på bandet ved at se dokumentaren "Den Satans Familie", som blev lavet af DR3

- Vi kunne sagtens have brugt mere energi på at ærgre os, for det er virkelig sjovt at spille festivaler og være på tour, men vi har formået at erstatte ærgrelsen med noget andet, siger han.

Annonce

Den hvide tavle blev hurtigt fyldt

Ifølge medlemmerne blev al frustrationen kanaliseret ud som ren inspiration.

Den hvide tavle i øvelokalet blev vasket ren. Alle numrene fra deres set til liveshows blev visket væk og i stedet tog man hul på den kreative proces, som det er at skrive en ny plade.

- Vi har prøvet helt vildt mange ting, fordi vi ikke har skulle forberede os til en turne på samme tid, siger guitarist Svend Karlsson, da har skal fortælle om de ni sange, der er blevet skabt under coronaen.

- Vi har faktisk haft helt vildt meget tid. Det har været mærkeligt, men også ret fedt. Vi har fået nogle erfaringer, som jeg ikke tror, at vi havde fået uden det her. Nu ved vi nogle ting om at skrive et album, som vi ikke har vidst tidligere, fordi vi har haft så meget fart på, siger guitaristen og bliver bakket op af de andre medlemmer.

De bekræfter, at der har været tid og plads til at eksperimentere, men også til at mærke efter om det faktisk giver mening at foretage specifikke valg og fravalg. En luksus, der ikke har været plads til tidligere, hvor der skulle smedes hurtigt for at komme endnu længere ind på et marked, der ikke er åbent for alle og enhver.

Slet ikke i en del af den metalliske del af musikgenren, hvor der er rigtigt mange udøvere af dødsmetal, som Baest leverer.

Annonce

Lyden af to slags kaffe

Gruppen håber, at de seneste erfaringer kan være med til at guide dem i fremtiden, fordi de har prøvet at skulle skrive hurtigere end dobbelttrommen i et blastbeat, men også har haft chancen for at lade processen styre dem.

- Nu har vi prøvet at skrive et album vildt hurtigt, alt for hurtigt, som gik godt. To gange endda. Men vi har også prøvet den helt anden version, så næste gang må vi kunne finde en gylden mellemvej på plade nummer fire, siger Svend Karlsson og tilføjer, at gruppens anden plade "Venenum" fra 2019 nærmest blev lavet på tre uger mellem to turneer.

- Sangene var halvt færdige, da vi indspillede dem. Vi tog alle beslutninger i studiet, og der kom også lige to børn ind i billedet undervejs. Så der var masser af panik. Tre uger efter tog vi afsted på tur igen, siger Lasse Revsbech.

Tiden hjemme i Aarhus har givet plads til at lave meget andet end at planlægge den næste store turne. Det har givet tid til at lave nogle numre, der på den ene side lyder som gruppen, men omvendt har mange andre elementer end man normalt forbinder dem med.

- Vi synes, at det er noget andet end det vi har lavet før. Det kan godt være, at andre vil synes noget andet, men den inkarnerede lytter vil godt kunne høre det. Dem, der er vant til at høre dødsmetal, kan sagtens høre, at der foregår noget andet end på de to første plader. Det er lidt som at smage forskel på forskellige slags kaffe, griner Lasse Revsbech.

Annonce

Blå laserpistoler og lilla riff

Når han og den anden guitarist Svend Karlsson skal beskrive nye riff for hinanden, plejer de at beskrive dem med farver. Den første plade fra 2018 var meget rød, fordi den beskæftigede sig med middelalder og historie, mens den nye er mere lilla og blå, fordi de beskæftiger sig med fremtiden.

Faktisk lyder en af sangene som en laserpistol, og den er jo blå, lyder det med et grin.

- Vi elsker at arbejde omkring en kerne. Jeg tror, at det er godt for en plade, at der tegner sig en rød tråd igennem en proces og et forløb, så man ikke farer vild, men også finder sig selv og sin lyd som band. Sådan affinder vi os med at spille musik og sådan har vi det bedst med at gøre det, siger forsanger Simon Olsen.

Annonce

Isolation i Vojens

I uge 44 tager alle fem medlemmer til Vojens for at færdiggøre det arbejde, de har været i gang med gennem de seneste måneder. Pladen skal indspilles i Lundgaard Studios sammen med Andreas Linnemann, der har drejet på knapper for bandet på de tre første udgivelser i bandets navn. En Ep og to fuldlængdeplader.

https://www.instagram.com/p/CGzVcQRDe8L/?utm_source=ig_web_copy_link

Alt bliver dog ikke som det plejer.

- Denne gang isolerer vi os som gruppe og kører til Vojens, hvor der ikke er mulighed for så mange afstikkere. Tidligere har vi været i Aarhus og har kunne komme til og fra indspilningerne, men nu tager vi derned og bor der i en uge, lyder det fra Lasse Revsbech.

Oprindeligt var tanken, at de senest skulle gå i studiet til december. Nu afleverer de i stedet for pladen til december. Et meget godt billede arbejdsomheden og iveren der er i den århusianske gruppe.

De har svært ved at sidde stille.

Selv i de perioder, hvor det egentlig er tilladt. Her sætter rastløsheden dog hurtigt ind. Derfor er århusianerne også en lidt anden størrelse end det, som pladeselskaberne er vant til.

Baest har altid haft svært ved at stå stille. Bandet er altid i bevægelse og derfor krævede det også et par opfordringer fra fotografen før de stoppede op i gangen i Monorama. Foto: Flemming Krogh

Baest venter ikke på at få besked. De giver besked til deres selskab. Derfor rejser de også ned til hovedkontoret i Berlin til november for at få styr på strategien omkring det, der skal være med til at kickstarte år 2021 for gruppen.

Det år, hvor gruppen gerne skal tilbage på landevejen.

- Vi er altid lidt foran det selskab. De er vant til at sige til andre bands, at nu skal de til at komme i gang, hvor det er modsat med os. Vi kommer altid til dem og siger nu er vi klar. Der skal ske noget, siger Svend Karlsson og tilføjer, at det primært er deres manager Jens Karlsson, storebror til Svend, der er primus motor i kontakten til Tyskland.

Annonce

Kontakten er intakt

Kontakten til fansene er dog bandets. I hele den periode, hvor bandet ikke har kunne være ude, har de gjort deres for at tage folk med ind i deres hverdag i øvelokalerne på Tomsagervej. Små film og reportager har fortalt om, hvad der er sket i det lille lokale, hvordan den hvide tavle er blevet fyldt med blå skrift og tegninger af nogle af de ting, der vil være at finde på den nye plade.

En virtuel merchandisebod er det også blevet til.

Og havde Baest frygtet, at de ville ryge bagud i hukommelsen og blive erstattet af nogle andre, så viste de seneste to shows i Pumpehuset foran et siddende publikum i en baghave af København, at publikum står klar i det øjeblik, at der igen er århusiansk metal på programmet.

Som kompensation for to udsolgte shows i Hovedstaden, som er blevet rykket to gange og nu figurerer på planerne for 2021, så spillede Baest i det vildeste regnvejr.

- Dedikationen blandt vores fans, og metalfans generelt, blev udstillet i lys luge. Det regnede som en sindssyg. Det væltede ned med 35-40 millimeter regn den ene dag, men de sad bare ude på bænkene til klokken 22 om aftenen. Det er meget sigende for de her mennesker. De stiller sig i kø med deres lange hår, jeans og læderjakke, der bliver 25 kilo tungere i regn, og bliver bare stående, siger Svend Karlsson og bliver afløst af sin trommeslager.

- Vi nåede lige at spørge os selv om de havde glemt os? Men folk var stadig vilde med alt, hvad vi foretog os og ville købe alt, griner Sebastian Abildsten.

Fakta

Hvad har Baest lyttet til, mens de skrev plade nummer tre?

Morbid Angel: Domination

Domination har banket os fra sans og samling i årevis, og lært os mange ting, hvoraf en af de vigtigste er; fart kan sagtens kombineres med ørehængende melodi.

Opeth: Blackwater Park

Opeth har altid udfordret dogmer om arrangement og opbygning af sange i dødsmetal nichen, og gør det med bravour. Blackwater Park byder på meget lange sange, der ikke er bange for at dyrke et ensartet udtryk. Dét har været spændende for os at lytte til i denne periode.

Necrot: Mortal

En ny plade, der lyder bedre end mange af de gamle! Det her er dødsmetal uden slinger i valsen - der høvles og growles, og det er en befriende reminder om, at mindre kan gøre det.

Pestilence: Testimony of the Ancients

Hov - må dødsmetal godt lyde at Whitesnake??? “JA det må. I sætter selv rammerne, drenge” siger Pestilence nærmest til os.

Morbid Angel: Gateways to Annihilation

Jojo, man må godt have to plader med samme kunstner på listen.

Denne her er med en anden forsanger, og særligt denne plade leger også med dogmerne omkring rockmusik; det må godt være større og vildere end man tror. Og mærkeligere. Og farligere. Ting, Baest har taget til sig under Covid 19 perioden.

- Men det er måske godt nok, at der går lidt tid endnu til vi skal spille igen. Jeg skal i hvert fald ud og løbe en tur. Der er en grundform, som lige er forsvundet, lyder det fra Svend Karlsson.

Annonce

Kampvognen er klar

Han har dog tid til at komme helt i form.

Baest begynder sin turne i 2021 25. februar, når de spiller på den anden side af Øresund i Malmø.

Om han og kammeraterne klemmer sig ned i Fiat Pandaen "Joseph" og lader alt gearet blive transporteret i en anden bil er ganske usikkert.

Det er dog sikkert, at den røde kampvogn og bandet er klar til at give sig i kast med udfordringerne, når Covid-19 engang slipper sit greb om Europa og resten af verden.

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce