Annonce
Aarhus

Corona-nedlukning under pres: Der afleveres flere og flere børn i vuggestuer, børnehaver og skolernes nødpasning

Der møder mange børn op i vuggestuer og børnehaver i Aarhus. Ja, faktisk er der en tendens til, at antallet stiger for hver uge. Myndighedernes anbefaling lyder, at forældre om muligt skal holde børnene hjemme. Foto: Morten Stricker
Forældre opfordres til at holde børnene hjemme fra dagtilbuddene. Men i sidste uge benyttede 13.510 af de 18.500 børn i vuggestuer og børnehaver i Aarhus muligheden for pasning, og det er flere end tidligere på måneden. I de nedlukkede skoler er antallet af elever i nødpasning mere end fordoblet i løbet af januar.

AARHUS: Der er masser af børn i vuggestuer. børnehaver og skolernes nødpasning i Aarhus.

Regeringen, Undervisningsministeriet og Aarhus Kommune har opfordret forældre med børn i dagtilbud til om muligt at holde de små hjemme under den aktuelle corona-nedlukning.

Men i sidste uge mødte 73 procent af børnene i Aarhus Kommunes dagtilbud op for at blive passet, og i løbet af januar er antallet af fremmødte børn steget en anelse.

På samme måde er fremmødet i skolernes nødpasning vokset og vokset hen over januar. Der er en markant vækst, idet antallet af skolebørn i nødpasning er mere end fordoblet på få uger.

- I forbindelse med nedlukningen for fysisk fremmøde på skolerne har Aarhus Kommune en stor bekymring for, at elever efterlades isolerede, fagligt udfordrede og i dårlig trivsel. Derfor opfatter jeg det som positivt, at mange benytter skolernes nødpasning, siger børn- og ungerådmand Thomas Medom (SF) fra Aarhus Kommune.

Annonce

Flere i nødpasning

Den første åbningsdag efter nytår var der 651 børn i nødpasning i Aarhus Kommunes skoler.

Men i løbet af januar er fremmødet steget støt, så der mandag 25. januar dukkede 1.493 børn op for at få nødpasning. Det er 13,6 procent af de 11.000 elever, der som elever i folkeskolernes nulte til fjerde klasse har mulighed for at benytte nødpasning.

Formand Cecilie Harriets fra forældreorganisationen "Skole og Forældre Aarhus" er ikke overrasket over, at antallet af skolebørn i nødpasning er vokset voldsomt i løbet af januar. Hun ser flere forklaringer. Pressefoto: Skole og Forældre

Desuden nødpasser skolerne cirka 100 elever i femte til 10. klasse, som har fået stillet et skoletilbud til rådighed grundet særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov.

Endelig er der 450 elever, som dagligt benytter et af Aarhus Kommunes specialtilbud. Specialskolerne indgår ikke i den nedlukning, der er besluttet for skoleområdet.

Annonce

Voksende forventninger

I forældreorganisationen ’Skole og Forældre Aarhus’ overrasker det stigende fremmøde i skolernes nødpasning ikke.

Formand Cecilie Harriets vurderer, at antallet af børn i nødpasning var meget lavt i de første dage i januar.

Nødpasning på skolerne

I forbindelse med den aktuelle corona-nedlukning er skolerne lukket for fysisk fremmøde. Der er nødpasning af børn, men børn og forældre skal leve op til bestemte betingelser for at opnå tilbud om den særlige pasning.

For at være berettiget til nødpasning kræver det, at begge forældre, der bor sammen med børnene/barnet opfylder et eller flere af følgende kriterier:

Børn indskrevet i børnehaveklassen og 1.-4. klasse, hvis forældre er i beskæftigelse eller selvstændige erhvervsdrivende og enten ikke er hjemsendt eller varetager beskæftigelsen eller erhvervet hjemmefra. 

Det gælder for eksempel, hvor forældrene skal møde på arbejde, enten fordi de varetager kritiske funktioner eller er ansat på en arbejdsplads, der ikke har hjemsendt medarbejderne, eller fordi de arbejder hjemmefra, fx med undervisning, digital produktion eller administration.

Børn og unge, der har særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov, herunder begrundet i forhold i hjemmet (gælder 0.-10. klasse).

Sådan har antallet af børn i nødpasning i Aarhus Kommune udviklet sig:  4. jan. 651, 5. jan. 810, 6. jan. 917, 7. jan. 984, 8. jan. 1.016, 11. jan. 1.057, 12. jan. 1.130, 13. jan. 1.149, 14. jan. 1.180, 15. jan. 1.192, 18. jan. 1.341, 19. jan. 1.423, 25. jan. 1.593.

I tallet indgår der cirka 100 elever i femte til 10. klasse, som under corona-nedlukningen har fået stillet et skoletilbud til rådighed grundet særlige sociale, pædagogiske eller behandlingsmæssige behov

- En del børn har fagligt og socialt brug for støtte, og i denne nedlukning er Aarhus Kommune og skolerne heldigvis blevet bedre til at få fat i dem. Dertil kommer, at også forældre med hjemmearbejde denne gang har mulighed for at få nødpasset deres børn. Nogle forældre har mulighed for at indrette sig fleksibelt, mens det for andre er svært af forene hjemmearbejde med skolehjælp til små skolebørn. Generelt er arbejdsgivernes forventninger til ansatte på hjemmearbejde måske også voksende, forklarer Cecilie Harrits.

Formanden forudser, at antallet af børn i skolernes nødpasning vil stige yderligere ved en forlængelse af nedlukningen.

Annonce

Den svære anbefaling

I vuggestuer og børnehave i Aarhus tog personalet i løbet af sidste uge mod 13.510 børn - eller 73 procent af børnene.

Det er 500 flere end i forrige uge, men omfanget af afleverede børn når dog ikke helt op på niveauet fra den samme uge i 2020. Dengang var der ingen corona-restriktioner, og 84 procent af børnene mødte op i dagtilbuddene.


Budskabet om at holde børnene hjemme er en anbefaling. Den er vanskelig at være i, når du skal tilrettelægge en hverdag med både børn og arbejde. Samtidig har regeringen besluttet, at forældrebetalingen for dagtilbud skal fortsætte - uanset fremmøde eller ej.

Thomas Medom, børn- og ungerådmand


Under den igangværende corona-nedlukning har rådmand Thomas Medom tidligere opfordret forældre til om muligt at holde børnene hjemme fra dagtilbud. Men han forstår godt, at mange mødre og fædre står i en svær situation i balancen mellem at passe et arbejde og passe børn.

- Budskabet om at holde børnene hjemme er en anbefaling. Den er vanskelig at være i, når du skal tilrettelægge en hverdag med både børn og arbejde. Samtidig har regeringen besluttet, at forældrebetalingen for dagtilbud skal fortsætte - uanset fremmøde eller ej. Sådan et element skal man se på, hvis der ønskes et fald i fremmødet i dagtilbuddene, vurderer rådmanden.

Thomas Medom understreger, at han grundlæggende har tillid til sundhedsmyndighedernes vurderinger af situationen i dagtilbuddene.

Det er en klar anbefaling, at forældre om muligt skal holde børnene hjemme fra dagtilbud under den aktuelle corona-nedlukning. Men ifølge børn- og ungerådmand Thomas Medom (SF) kan anbefalingen være svær at håndtere for forældrene, som presses fra flere sider. Foto: Hans Chr. Gabelgaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Ny finansdirektør i Atea

AGF

Årets pokalfinale skal spilles i Aarhus

Annonce