Annonce
Aarhus

Corona påvirker sindet - frygt for flere psykisk syge

Mange kan føle sig ensomme under coronakrisen, og det kan kickstarte en depression, angsttilfælde eller lignende psykiske sygdomme. Foto: Johan Gadegaard/ Scanpix
Coronavirussen kan påvirke sindet med bekymringstanker, frygt og følelse af øget isolation. Det kan potentielt trigge en psykisk sygdom. Flere og flere ringer til rådgivningstelefonerne for at få hjælp.

AARHUS: Coronavirussen kan i høj grad påvirke sindet. Det er Knud Kristensen, som er formand for landsforeningen for psykisk sundhed - Sind – ikke i tvivl om.

- Det er for tidligt at sige, om der er kommet flere psykisk syge med coronavirussen, men det forværrer de allerede syges tilstand. Når det kommer til psykiske sygdomme, er man født mere eller mindre sårbar, hvor episoder i ens liv kan føre til den psykiske sygdom. Her kan coronavirussen og dens mange konsekvenser være en udslagsgivende faktor i forhold til udvikling af psykiske sygdomme som depression eller angst, siger han. Også på Aarhus Universitetshospital er det for tidligt at kunne drage nogle konklusioner i forhold til koblingen mellem coronavirussen og antallet af psykisk syge. Ledende psykolog ved Klinik for Depression og Mani på Aarhus Universitetshospital, Christian Møller Pedersen, siger: - Det er lidt for tidligt at svare på, om der er en kobling mellem virussen og flere tilfælde af depression og angst. Vi behandler de mest syge patienter, så der går noget tid, før disse patienter kommer til os. De skal først gennem deres praktiserende læger, psykologer og andre fagfolk. Men dem, vi behandler her på afdelingen, har indtil videre reageret på coronakrisen, hvor de desværre har fået det værre, siger Christian Møller Pedersen.

Man kan sagtens forestille sig, at der vil komme flere depressioner og angsttilfælde ovenpå denne coronakrise. Den er nemlig årsag til en øget grad af isolation, flere bekymringstanker og en følelse af frihedsberøvelse.

Christian Møller Pedersen, ledende psykolog på Aarhus Universitetshospital

Annonce

Plausibel stigning

Selv om det er for tidligt at vurdere, om der er kommet flere depressive og angstramte danskere ovenpå virussens indtog, kan der måske være noget om snakken. Folk ringer i hvert fald i højere grad ind til Sinds telefonrådgivning. - Vi oplever for tiden et stigende antal henvendelser til vores landsdækkende telefonrådvigning. Der er rigtig mange, som ringer, fordi de er bekymrede for coronavirussen, og hvilke konsekvenser den vil føre til på kort- og lang sigt, forklarer Knud Kristensen. Det genkender de også i Psykiatriens Hus i Aarhus: - Vi har modtaget mange flere opkald end normalt, hvor coronavirussen er det helt store samtaleemne. Mange af personerne oplever bekymringer, frygt for at blive smittet samt en udpræget følelse af ensomhed og isolation, forklarer den daglige leder, Dorthe Mikkelsen.

Og hvis man spørger den ledende psykolog på Aarhus Universitetshospital, Christian Møller Pedersen, , er det ikke utænkeligt, at flere danskere vil få ondt i sjælen den kommende tid. - Man kan sagtens forestille sig, at der vil komme flere depressioner og angsttilfælde ovenpå denne coronakrise. Den er nemlig årsag til en øget grad af isolation, flere bekymringstanker og en følelse af frihedsberøvelse, siger Christian Møller Pedersen. Han finder det helt okay at være bekymret og nervøs i denne situation, da situationen er ny for alle danskere, og de færreste har prøvet noget med så vidtrækkende konsekvenser for hvert individs hverdag, men også for samfundet som helhed.

Annonce

Hjælpen er nær

Som Knud Kristensen tidligere påpegede, kan der være nogle udslagsgivende faktorer i ens liv, som "trigger" en bagvedliggende psykisk sygdom. Det kan derfor være svært at vide, om en depression eller et angstanfald er på vej som følge af coronavirussen. Han har dog nogle gængse råd til at komme gennem denne periode uden alt for depressive tanker med mulige ar på sjælen til følge. - Det gælder om at passe på sig selv, prøve at undgå nyhedstrømmen, hvis man bliver bekymret af den, samt snakke med familie, venner eller vores telefonrådgivning, hvis man føler, der er noget, som trykker. Derudover gælder det også om, at man hjælper og passer på andre, hvis man kan se, at de hænger med mulen, siger han.

Sundhedsstyrelsens råd om mental sundhed under coronavirussen

 1. Prøv at få sovet og hold en normal døgnrytme: Jo mindre søvn du får, jo mere tilbøjelig er du til at bekymre dig og være ængstelig.
 2. Spis sundt og varieret: Så får du bedre energi og overskud til hverdagens udfordringer.
 3. Hold dig fysisk aktiv: Fysisk aktivitet kan være mange ting - for eksempel havearbejde eller gymnastik på stuegulvet. Prioriter at komme ud og røre dig og få frisk luft dagligt - dagslys løfter humøret.
 4. Hold dig mental aktiv: Hold din hjerne i gang ved at lave forskellige slags aktiviteter. Læs, spil et spil, skriv dagbog, hør musik eller lav noget kreativt.
 5. Skab struktur i hverdagen: Lav en plan eller et skema over aktiviteter for dagen eller ugen og indfør rutiner. Hvis du arbejder hjemme, så forsøg at arbejde i samme tidsrum, som du normalt gør.
 6. Husk på, at du gør en forskel: Hold fast i, at du bidrager aktivt til at passe på udsatte borgere og sørger for at Danmark hurtigere kan få epidemien på retur, ved at holde afstand og blive hjemme. Vær opmærksom på, hvor du kan støtte og hjælpe andre i din hverdag.
 7. Hold kontakt med omverden - gør noget sammen på afstand: Ring til familie og venner, tal sammen over video og brug sociale medier.
 8. Accepter at krisen kan være en belastning for dine nære relationer: Den uvante situation kan lægge pres på forholdet til dem, du nu er ekstra meget sammen med. Bær over med dig selv og andre, hvis I nogle gange taber tålmodigheden.
 9. Slap af og tag en pause fra bekymringerne indimellem: Begræns det tidsrum du ser eller læser nyheder i. Udvælg få pålidelige kilder til at få nyheder fra.
 10. Bebrejd ikke dig selv eller andre for at blive smittet med COVID-19: Husk at sygdom skyldes virus, ikke personer. Coronavirus er meget smitsomt.
 11. Pas på dig selv: Prøv at undgå dårlige vaner som uregelmæssig søvn, for meget alkohol eller rygning. Prioriter at gøre gode ting for dig selv. Når du passer bedre på dig selv, kan du bedre passe på andre.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Udeservering eller ej? Blandede holdninger hos århusianske restauratører

AGF For abonnenter

Er Stig Inge Bjørnebye den rigtige for AGF? Det vigtigste lige nu er, at klubben igen har fået en sportschef

Annonce