Annonce
Aarhus

Corona-professoren: - Vi skal være bedre rustet, når den næste mikrobe rammer os

Professor Lars Østergaard. Foto: Jens Thaysen
Lars Østergaard ser tilbage på et år i coronaens tegn, og frem til et 2021, hvor der bliver tid til andet end kampen mod pandemien.

Østjylland: Lars Østergaard er ledende overlæge og professor på Aarhus Universitetshospital, og i den rolle blev 2020 for ham et helt usædvanligt år. Han har blandt andet været en af de mange eksperter, der har hjulpet med at forklare et utal af aspekter omkring covid-19 og pandemien.

Hvad var din største personlige oplevelse i 2020?

Den suverænt største personlige oplevelse i år har været, at familien nu omfatter endnu en generation. Det er utroligt livsbekræftende. En meget dejlig dreng.

Hvad ville du gerne have været foruden?

Det må klart være coronaen. Det er trist at se, hvor hårdt en nyt virus kan ramme. Det gælder både for den, som bliver alvorligt akut syg, men også for de mange som nu har senfølger i form af nedsat fysisk formåen og problemer med at koncentrere sig eller huske. Herudover kommer alle konsekvenserne for hele samfundet, som jo omfatter enorme menneskelige afsavn og konsekvenser for den enkelte.

Hvordan påvirkede coronaen dit liv, og hvordan tacklede du det?

Coronaen har påvirket mit liv på alle måder. Forberedelserne i afdelingen startede for mig allerede lige efter nytår, så det er nu næsten blevet til et helt år med arbejdsuger på 75-80 timer.

Indimellem har jeg været træt, men jeg har ikke på noget tidspunkt følt mig stresset, eller følt at opgaverne ikke kunne løftes.

Det skyldes ene og alene, at der har været så mange fantastisk engagerede og dygtige kolleger og medarbejdere, som har stået sammen og bakket op om at få taget hånd om covid-19-udfordringen og alt det andet, som jo stadig skulle laves - også selvom coronaen var kommet.

Der har også været rigtig mange gode oplevelser undervejs - for eksempel har min genbo bagt boller til mig, og jeg har fået så ekstremt mange venlige og søde hilsener fra folk, jeg ikke kendte, og så har jeg fået genoptaget kontakten til gamle venner, som jeg ikke har talt med i over 25 år.

Herudover har jeg prøvet at få så meget frisk luft, motion og god mad som muligt, for ligesom stewardessen, der fortæller, at man skal huske at sætte ilt-masken på sig, selv før man sætter den på sine børn, for ellers kan man ikke hjælpe dem, så tænker jeg, at man som leder i pressede situationer også må prøve at være så meget i balance og overskud som muligt.

Mit år

Corona-pandemien gjorde 2020 til et år, som har budt på forandringer for os alle - for nogle meget store og indgribende forandringer. Ord som smittetryk, hjemsendelser og isolation blev føjet til vores daglige ordforråd, og mange glæder sig til, at vi kan se frem til et 2021 med mere normale tilstande.

Det gælder også for 12 kendte øst- og midtjyder, som vi i serien "Mit år" har stillet 10 spørgsmål om, hvordan 2020 var for dem, og hvilke forhåbninger de har til det nye år. 

 Hvordan synes du, regering og folketing klarede opgaven?

Jeg har fået det meget ærefulde hverv af Folketinget at være sundhedsperson i en ekspertgruppe, som skal undersøge, hvad der skete politisk før nedlukningen og omkring oplukningen af samfundet. Rapporten er planlagt til at komme til januar, så det spørgsmål vil jeg gerne vente med at svare på til den tid.

Hvad tager du med af positive erfaringer fra året, der gik?

At hvis man virkelig står sammen som et team om at få løst en vigtig udfordring, så kan man opnå fantastiske resultater på ekstremt kort tid, som for eksempel at udvikle ny medicin, vacciner, test-centre og helt nye måder at mødes på.

Lars Østergaard glæder sig til, at få mere tid sammen med familien på den anden side af corona. Foto: Jens Thaysen

Hvad glæder du dig til i det kommende år?

At få vaccinen, og at mange forhåbentlig vil tage den, så vi kan få coronaen væk og igen få et mere "normalt" liv.

Hvad er dit vigtigste projekt for det kommende år?

Jeg skal have samlet op på en masse med hensyn til min familie og venner.

Og så vil jeg gerne, at vi får videreført alle de erfaringer, som vi nu har gjort inden for behandling, forskning og udvikling, så vi kommer til at stå langt bedre rustet, næste gang der kommer en ny mikrobe, der kan vælte samfundet.

Og det skal gerne være en fælles forenet århusiansk indsats med både hospital, universitet og erhvervsliv. For det vi kan i Aarhus har helt klart international særklasse, og nogen skal jo gå forrest, og det kan ligeså godt være os.

I en helt anden boldgade, så skrev jeg for nogle år siden en bog, som fik "én stjerne" i anmeldelsen i Århus Stiftstidende. Hvis jeg får tid, skulle jeg måske prøve at se, om jeg kunne få "to stjerner", hvis jeg skrev en ny. Jeg tror i hvert fald, jeg har covid-oplevelser nok til at fylde flere bind.

Hvor stor en rolle kommer coronaen til at spille i din planlægning for det kommende år?

Jeg tror, der bliver pres på med hensyn til behandling, test og vaccination indtil maj. Men hvis vaccinen er lige så effektiv og sikker, som det ser ud til lige nu, og hvis mange nok har taget imod den, så vil jeg ånde lettet op i maj, se en AGF-kamp på stadion, tage på en lang sommerferie og møde op i Bøgeskoven i Skanderborg i starten af august til musik og fest.

Hvordan tror du, Bidens valgsejr kommer til at påvirke verden?

Godt spørgsmål - forhåbentlig mere grøn og fredfyldt. Den kommende præsident Biden virker til at være knap så konfliktsøgende, og det lyder også til, at han gerne vil arbejde for en verden, der miljømæssigt bliver mere sikker for vores børn og børnebørn.

Hvor vil du gerne rejse hen, når coronaen er slået ned?

På besøg hos min datter i Utrecht, Holland. Synes det har været hårdt at være så fysisk adskilt fra hinanden, så det vil jeg gerne få gjort noget ved.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Restaurantejer, sognepræst, selvstændig og butiksindehaver gør status på året der gik

AGF

David Nielsen efter sejr som kulmination på utrolig uge: - Nogle troede, at hængelåsen var røget af for os

Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Annonce