Annonce
Aarhus

Corona-smitten fortsætter spredningen: Endnu et sogn tvangsnedlukket

Corona-smitten har nu tvangsnedlukket Gellerup Sogn. Foto: Flemming Krogh
Efter i flere dage at have kredset faretruende omkring de kritiske grænseværdier for corona-smitte, nåede data for Gellerup Sogn lørdag over grænsen og er dermed tvangsnedlukket. Det seneste døgn er der i alt konstateret 42 nye smittetilfælde i Aarhus, og smittespredningen fastholder den stigning, som er sket i løbet af ugen.

AARHUS: Coronaen har stadig alt for godt fat i dele af Aarhus.

Fredag ramte Ravnsbjerg Sogn panden mod muren og blev tvangsnedlukket - lørdag skete det så ikke overraskende for Gellerup Sogn.

Nedlukningen er en konsekvens af Folketingets aftale for genåbning af Danmark. Ifølge aftalen er en kommune forpligtet til at foretage nedlukning, når smitten på tre parametre har nået et bestemt niveau i et sogn.

Annonce

Data fra Statens Serum Institut viser, at incidensen - altså antal smittede per 100.000 indbyggere - i Gellerup Sogn er på 439, antallet af nye smittede er 41 og positivprocenten er på 2,9. Sundhedsmyndighedernes kritiske grænse er på henholdsvis 400, 20 og 2. Dermed er Gellerup Sogn tvangsnedlukket.

Det betyder, at følgende er lukket i sognet:

 • Alle grundskoler.
 • Alle SFO’er og klubtilbud.
 • Alle ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner.
 • Alle lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kultur-aktiviteter.
 • Alle lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids-, og foreningsaktiviteter indendørs.
 • Bibliotekstilbud – herunder tilbud om click & collect.

Aarhus Kommune har allerede i samarbejde med regionen og Styrelsen for Patientsikkerhed og de kommunale institutioner samt boligforeninger og forskellige foreninger i området iværksat en særlig indsats i Gellerup.

Budskabet spredes

Styrelsen for Patientsikkerhed er blandt andet med ”de blå veste” rundt for at ringe på og informere alle beboerne.

Herudover har kommunen holdt møder med alle boligforeningerne, de boligsociale medarbejdere, frivillige foreninger, trossamfund osv. i lokalområderne for at få budskabet med opfordring til test spredt så langt ud som muligt.

Gode råd til indbyggerne i Gellerup Sogn

Sundhedsmyndighederne har denne opfordring til beboere i sognet:

 • Se så få som muligt.
 • Offentlige medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, arbejder hjemmefra.
 • Private arbejdsgivere lader medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gøre dette.
 • Passe små børn hjemme, hvis forældrene har mulighed for det og i dagtilbud at opdele i faste, mindre grupper mv.
 • Befolkningen i området lader sig teste

Region Midtjylland har desuden åbnet et mobil lyntestcenter i Blixens, der har åbent lørdag-tirsdag fra klokken 9-16.

Annonce

Rammer skævt

Folketingets aftale for genåbning af Danmark er skruet sammen på en sådan måde, at de fysiske rammer i sognet er lukket. Derimod må indbyggerne i sognet gerne deltage i undervisning og aktiviteter uden for sognet.

Det betyder, at elever der bor i blandt andet Solbjerg, Galten og Stavtrup, men som går på Viby Gymnasium, der ligger i Ravnsbjerg Sogn, ikke kan modtage undervisning på gymnasiet, der er tvangsnedlukket, mens skoleelever fra Gellerup Sogn, der går i skole uden for eget sogn, godt må møde op til undervisning.

- Det er de, skoler der er i sognet, der lukker. Alt andet lukker ikke. Så børn, der gå i skole uden for sognet, kan stadig modtage undervisning, har stadsdirektør Niels Højberg, der står i spidsen for kommunens corona-beredskab tidligere forklaret til Århus Stiftstidende.

Annonce

Politikere kræver ændringer

Netop den problematik har i forbindelse med nedlukning af sogne andre stedet i landet fået flere folketingspolitikere til at kræve en ændring af reglerne, når Folketingets partier skal forhandle om dem i næste uge.

Et politisk flertal bestående af De Konservative, Dansk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti og De Radikale vil ifølge DR Nyheder have den ændret.

Til Ritzau siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen:

- Man må prøve at se på, om man ikke kan lave andre og flere kriterier, som eksempelvis den norske trafiklys-model, der er mere fleksibel. I den model, vi har her i landet, er der kun én hammer, og den er stor. Det er et problem, siger han.

Enhedslisten er også klar til at rette op, siger coronaordfører Peder Hvelplund.

- Vi skal have en form for automatisk nedlukning, men det skal være mere fleksibelt og differentieret, siger han til Ritzau.

De Konservative vil også lægge op til, at der bliver ændret markant i ordningen.

- Vi går til forhandlingerne med en model, hvor man sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed sætter sig ned og vurderer, hvor smitten præcist er i et sogn, og så får sat massivt ind der, hvor det er hensigtsmæssigt. Nu har vi kørt med den automatiske model i en uge, og vi kan se, at den er alt for rigid. Så det er en ommer, siger Per Larsen.

Først når sognet en uge i træk har været under niveau for ét af tre parametre åbner det igen. Det vil sige, at sognet enten har haft en incidens under 400 i en uge, har haft 20 eller færre nye smittetilfælde på en uge, eller at positivprocenter er under 2 procent i en uge i træk.

Annonce

Smittetal i bevægelse

Statens Serum Institut oplyser lørdag, at der i løbet af de seneste døgn er fundet 42 nye corona-tilfælde i Aarhus Kommune.

Antallet af nye smittede flugter omtrent med udviklingen i løbet af denne uge, hvor den daglige vækst i antallet af coronasmittede Aarhus-borgere ser ud til at bide sig fast på et lidt højere niveau end i ugen før.

Det samme gør sig gældende i kommunerne omkring Aarhus.

Fra fredag til lørdag har sundhedsmyndighederne konstateret den største smittestigning i Favrskov Kommune, hvor der er dukket 9 nye corona-tilfælde op. I Skanderborg Kommune fortæller tallene fra seruminstituttet om 7 nyfundne indbyggere med coronavirus.

I Norddjurs er der i det seneste døgn fundet 4 nye corona-tilfælde, mens Odder Kommune har fået yderligere 3 smittede.

Det seneste døgn er der ingen fund af nye corona-tilfælde i Syddjurs Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce