Annonce
Aarhus

Corona-smitten spreder sig fortsat: Det går den forkerte vej i tvangsnedlukkede sogne

Der bliver testet flittige i Gellerup og Ravnsbjerg og mange af testene er positive. Arkivfoto: Flemming Krogh

AARHUS: Fredag blev Ravnsbjerg Sogn tvangsnedlukket som følge af spredningen af corona-smitten og lørdag faldt hammeren så over Gellerup Sogn.

De to århusianske sogne tvangsnedlukning skete som en konsekvens af Folketingets aftale for genåbning af Danmark. Ifølge aftalen er en kommune forpligtet til at foretage nedlukning, når smitten på tre parametre har nået et bestemt niveau i et sogn.

Dermed er grundskole, SFO’er og klubtilbud og ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner i de to sogne lukket. Det samme er lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kultur-aktiviteter, lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids-, og foreningsaktiviteter indendørs samt bibliotekstilbud – herunder tilbud om click & collect.

Annonce

Aftalen siger desuden at et sogn først kan genåbne, når et sogn i syv på hinanden følgende dage har ligget under grænseværdierne for nedlukning på mindst et af de tre parametre. Det vil sige, at Ravnsbjerg og Gellerup først genåbner, når incidensen - altså antal smittede per 100.000 indbyggere - er under 400, antal nye smittede i den forløbne uger er under 20 eller positivprocenten er mindre end 2.

Lang vej mod genåbning

Den dårlige nyhed er her, at tallene i begge sogne på alle tre parametre kun er steget siden nedlukningen.

Søndag er incidensen i Gellerup på 568, der er registreret 53 nye smittede den seneste uge og positivprocenten er på 3,7.

I Ravnsbjerg ser tallene sådan her ud: Incidens på 467, 42 nye smittede og en positivprocent er på 3,8.

Dermed er der intet i dagens opdatering fra Statens Serum Institut, der peger i retning af, at de to sogne snart kan genåbne.

Gode råd til indbyggerne i tvangsnedlukkede sogne

Sundhedsmyndighederne har denne opfordring til beboere i sognet:

  • Se så få som muligt.
  • Offentlige medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, arbejder hjemmefra.
  • Private arbejdsgivere lader medarbejdere, der har mulighed for at varetage deres arbejde uden fysisk fremmøde på arbejdspladsen, gøre dette.
  • Passe små børn hjemme, hvis forældrene har mulighed for det og i dagtilbud at opdele i faste, mindre grupper mv.
  • Befolkningen i området lader sig teste

Et politisk flertal bestående af De Konservative, Dansk Folkeparti, Venstre, Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti og De Radikale har dog givet udtryk for, at reglerne i aftalen om genåbning er for rigide og partierne har krævet en ændring af reglerne, når Folketingets partier skal forhandle om dem i næste uge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce