Annonce
Aarhus

Corona-smitten tog Aarhus som gidsel i dagevis: Kulsorte bekymringer, pressede nødplaner og spirende optimisme

I denne uge har en række kultursteder og kultur-begivenheder været truet af en corona-nedlukning på grund af høje smittetal i Vor Frue Sogn. Lukningen af sognet i Aarhus Midtby var fredag på vej til at blive en realitet, da sundhedsmyndighederne besluttede at slække på de kriterier, som fremkalder lukningskravet. Fotos; Bo Amstrup, Kim Haugaard, Morten Pape
Fredag var en nedlukning af Aarhus Midtby næsten virkelighed. Men så lempede sundhedsmyndighederne kriterierne med øjeblikkelig virkning, og faren er drevet over for nu. Avisen har talt om forløbet med museumsdirektøren, folketingsmedlemmet, erhvervsformanden og kommunens chef for krisestaben. De er ikke enige om alt.

AARHUS: "Incidensgrænserne for automatisk nedlukning hæves".

Den lettere kryptiske meddelelse fra Sundhedsstyrelsen sendte fredag sidst på formiddagen en bølge af lettelse gennem Aarhus Midtby.

Midtbyen stod overfor en corona-nedlukning, der allerede fra lørdag ville ramme kultursteder som Aros, Musikhuset og koncerter i forbindelse med Aarhus Jazz Festival.

Annonce

Men i sidste øjeblik valgte sundhedsmyndighederne at ændre kriterierne for automatisk nedlukning, så Aarhus klarer frisag i denne omgang.

Det skaber glæde hos Lise Uhre Pless, der som forvaltningschef og chef for krisestaben i Aarhus Kommune har knoklet med at lave nødplaner og håndtere virkningerne af en forventet nedlukning. Det skete i samarbejde med personale hjemkaldt fra sommerferie.

- Vi er naturligvis glade for, at vi med de nye grænser ikke skal lukke Vor Frue Sogn ned. Men derudover kommer vi fortsat til at følge situationen tæt, understreger Lise Uhre Pless.

I hvert fald den indendørs del af Aarhus Jazz Festival var tæt på at blive afblæst, hvis ikke lukningsgrænsen for smitten i sognene var blevet hævet. Foto: Flemming Krogh

En høj pris

I begyndelsen af juli var der roligt omkring corona-spredningen i Aarhus.

Torsdag 1. juli fortalte seruminstituttets daglige tal om 33 nye smittetilfælde i Aarhus, men siden er smittetallene gået først i trav og siden galop.

Tallene toppede i tirsdags med 181 nye smittetilfælde i Aarhus Kommune. Væksten skyldes især smittespredning i midtbyen, og situationen blev så tilspidset, at først Vor Frue Sogn og siden Aarhus Domsogn nærmede sig myndighedernes grænse for en nedlukning.

KØN – Gender Museum Denmark bor i Aarhus Domsogn.

I løbet af ugen har museumsdirektør Julie Rokkjær Birch brugt tid på at forberede en dispensationsansøgning, der måske kunne holde museets døre åbne ved en nedlukning.

- Lige nu er jeg bare jublende glad for, at vi undgår en nedlukning. Men på publikums vegne er jeg samtidig rigtigt ked af, at kulturlivet risikerer at betale så høj en pris ved en nedlukning. Jeg under restaurationsbranchen det bedste efter en vanskelig corona-tid. Men der er et skisma i, at barer under en sognenedlukning kan være åbne til kl. 02.00 , mens museer må lukke, forklarer Julie Rokkjær Birch.

I denne uge har museumsdirektør Julie Rokkjær Birch fra KØN - Gender Museum Denmark knoklet for at undgå en corona-lukning af museet. Hun er frustreret over, at kulturlivet betaler en høj pris ved nedlukninger på grund af coronasmitte. Foto: Axel Schütt
Annonce

Lav modellen om

Torsdag stod det klart, at Vor Frue Sogn med blandt andet Musikhuset Aarhus, Aros og Ridehuset var snublende nær en nedlukning. Den ville blive effektueret lørdag.

Men fredag formiddag ændrede Sundhedsstyrelsen på kriterierne for en nedlukning. Det betyder, at kultur- og foreningslivet i Aarhus Midtby indtil videre undgår at betale prisen for den udbredte coronasmitte blandt unge mellem 20 og 29 år.


Men det står klart, at vi har brug for en revision af modellen for automatiske nedlukninger. Den ligestiller sogne i store byer med sogne i landkommuner, og det holder bare ikke.

Marc Perera Christensen, Erhverv Aarhus


Erhverv Aarhus har udtrykt store bekymringer for konsekvenserne af en nedlukning i Aarhus Midtby. Det gælder ikke mindst i forhold til den turistsæson, der lige nu buldrer afsted.

Musikhuset Aarhus er et af de kultursteder, som de seneste dage har været i fare for at corona-lukke. Aarhus Kommune har dog arbejdet med en nødplan, der under en nedlukning kunne sikre en fortsat åbning af Musikhuset, Aros og andre kultursteder i Aarhus Midtby. Foto: Flemming Krogh

Direktør Marc Perera Christensen fra Erhverv Aarhus er tilfreds med, at myndighederne fredag formiddag ændrede kriterierne for en nedlukning.

- Men det står klart, at vi har brug for en revision af modellen for automatiske nedlukninger. Den ligestiller sogne i store byer med sogne i landkommuner, og det holder bare ikke. Desuden mangler der logik, når Aros under en nedlukning må lukke, mens Den Gamle By fortsat kan holde åbent. Det der ikke kan forstås, kan ikke forsvares, siger Marc Perera Christensen.

Annonce

Erfaringer fra virkeligheden

Camilla Fabricius fra Aarhus er folketingsmedlem og socialdemokratisk næstformand i Folketingets sundhedsudvalg.

Hun ser justeringerne af kriterierne for sogne- og kommune-nedlukninger som et udtryk for en velfungerende balance mellem sundhedsmyndigheder, kommuner og den brede befolkning.

- Det er er en rigtig fornuftig model. Myndighederne opstiller regler, og borgerne byder ind med erfaringer fra virkeligheden. Det betyder også, at der kan tages højde for forskelle mellem eksempelvis storby- og landsogne samt de helt konkrete forhold i forbindelse med en smittespredning i et lokalområde, forklarer Camilla Fabricius.

Folketingsmedlem Camilla Fabricius (S) fra Aarhus er næstformand i Folketingets sundhedsudvalg. Hun er tilfreds med fredagens justering af nedlukningskriterierne for sogne og kommuner. Ifølge Camilla Fabricius er de udtryk for et godt samspil mellem sundhedsmyndigheder, kommune og borgere. Foto: Asger Ladefoged

Den lokale folketingspolitiker forstår, at der kan være undren over nogle af bestemmelserne omkring nedlukninger. Det gælder eksempelvis omkring værtshusene, der på trods af corona-lukkede kultursteder nu må servere øl for gæsterne til klokken 2 om natten.

- Det er udtryk for en politisk prioritering, hvor Folketingets partier har fundet en balance i forhold til at tøjle smittetrykket. Jeg kan kun opfordre til, at borgere søger kontakt med deres lokale politikere og lufter deres undren, understreger Camilla Fabricius.

Annonce

Det lille knæk

Fredag fortalte Statens Serum Institut om et døgn med 147 nye corona-tilfælde i Aarhus.

Dermed falder smittetallet tilbage på niveauet fra i mandags, og det skaber en flig af optimisme i Aarhus Kommune.

- De seneste dage har vi set et lille knæk på kurven i den rigtige retning. Vi håber, at vi nu har set toppen af smittespredningen. Samtidigt glæder vi os over, at vi nu har fået vaccineret en stor andel af befolkningen, så vi på den baggrund får færre alvorlige sygdomsforløb og indlæggelser – hvilket også er vurderingen fra Statens Serum Institut i forhold til at hæve incidensgrænserne, fortæller Lise Uhre Pless.

Sådan undgik Aarhus Midtby en nedlukning

Folketinget har lavet en model, der automatisk sikrer nedlukninger af kommuner og sogne ved hastig spredning af coronasmitte.

I løbet af ugen har to sogne i Aarhus Midtby nærmet sig de kritiske grænser. Det gælder Vor Frue Sogn og Aarhus Domsogn. Forventningen var, at Vor Frue Sogn ved offentliggørelsen af fredagens smittetal ville gå i nedlukning.

Men fredag sidst på formiddagen ændrede Sundhedsstyrelsen kriterierne med øjeblikkelig virkning. Det skete med afsæt i en indstilling fra Folketingets Epidemikommission.

Ændringerne betyder, at  grænsen for den testjusterede incidens i kommuner hæves fra 300 til 500 smittede per 100.000 indbyggere. På samme måde hæves grænsen for incidens på sogneniveau fra 600 til 1000 smittede per 100.000 indbyggere.

Fredag var incidenstallet i Vor Frue Sogn på 699. I Aarhus Domsogn ramte insidenstallet 562.

De øvrige grænser for minimumsantal smittede og positivprocent fastholdes. Det betyder en sognenedlukning ved en positivprocenten er på 3 procent eller mere samt 20 eller flere smittetilfælde i alt de sidste syv dage.

Nedlukning af et sogn skal ophæves af kommunen, når sognet en uge i træk har været under niveau for ét af ovenstående tre parametre. Det vil sige, at sognet enten har haft en incidens under 1.000 i en uge, har haft 20 eller færre nye smittetilfælde på en uge, eller at positivprocenten er under 3,0 procent i en uge i træk.

Aarhus Kommune opfordrer vedvarende borgere i sognet til at blive testet ved den mindste mistanke om smitte. Det gælder i særdeleshed unge, som deltog i storskærmsarrangementer eller folkerige festligheder under EM i fodbold.

Ifølge Aarhus Kommuner er der masser af ledig kapacitet i testcentrene i Scandinavian Center Aarhus, Nobelparken og i Aarhus Universitets søauditorie på Bartholins Allé.

Centrene ligger i umiddelbar nærhed af Vor Frue Sogn.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

Debat

Det er tid til at sikre sundhed og foreningssport i Aarhus: Kære politikere, I risikerer, at lokale ildsjæle brænder ud

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Støtteparti indkalder statsminister til hasteforespørgsel: Sundhedsvæsen har brug for redningspakke

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Gamle varebiler lever livet dyrt: Staten kradser miljøbøder ind i Aarhus for kvart million hver måned

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce