Annonce
Aarhus

Corona stækker lufthavnens vækstplaner: Må udskyde drømmen om passager nummer 1,5 million

Coronakrisen betyder, at det vil tage længere tid end planlagt for Aarhus Lufthavn at opfylde målet om en tredobling af passagertallet. Foto: Jens Thaysen
Aarhus Lufthavn investerer mange millioner kroner i ud- og ombygninger, men erkender at corona udskyder målet om 1,5 millioner gæster om året.
Annonce

TIRSTRUP: Det gik bedre end længe i Aarhus Lufthavn. Med 500.000 rejsende gik lufthavnen ud af 2019 med det højeste antal passagerer siden 2012.

Fem måneder inde i 2020 går det værre end nogensinde.

Coronakrisen og lukningen af grænserne betød et dyk i passagertallet på mere end 60 procent i marts. Og i april og maj stod lufthavnen i den groteske situation, at der så godt som ingen passagerer var.

Først tirsdag 2. juni kom der så småt gang i aktiviteterne med SAS’ genoptagelse af flyvningen på ruten til København.

Udsigten til bare nogenlunde normale tilstande i lufthavnen er ganske usikker. Derfor har bestyrelse og ledelse erkendt, at det kommer til at tage længere tid end planlagt at nå den ambitiøse målsætning om 1,5 millioner passagerer om året.

Den manglende grænseåbning er en katastrofe og betyder, at vi ikke kan få gang i flytrafikken til udlandet før efter sommer

Peer H. Kristensen, direktør Aarhus Lufthavn

Annonce

Tilfreds med underskud

Det får bestyrelsen til også at regne med underskud de kommende år.

Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt i anledning af det netop godkendte regnskab for 2019.

Underskud har Aarhus Lufthavn haft i mange år, men slet ikke af samme størrelsesorden som de 36 millioner kroner, der blinker med rødt i 2019-regnskabet.

Ikke desto mindre betragter bestyrelsen regnskabet som tilfredsstillende.

For underskuddet skyldes især massive investeringer i lufthavnen. Med henblik på at nå målet om en tredobling af passagertallet.

Annonce

Strategi kræver investeringer

- Det er intet overraskende i tallene, og de følger den forretningsplan, som bestyrelsen har vedtaget. Vi har iværksat en offensiv strategi for at tiltrække nye ruter til lufthavnen. Det kræver store investeringer, og vi påbegyndte sidste år en storstilet modernisering, der skal løfte lufthavnen op i en international liga, siger lufthavnens administrerende direktør, Peer H. Kristensen.

100 millioner kroner er der afsat til den omfattende ud- og ombygning.

Corona har bragt luftfarten i en historisk vanskelig situation. Alligevel tør I investere så stort et beløb?

- Et lille land som Danmark har brug for luftfart. Det er grunden til, at staten holder hånden under SAS. Vi ved ganske vist ikke, hvad der sker med Norwegian, men vi er 100 procent afhængige af at få flyselskaber tilbage, siger Peer H. Kristensen.

Annonce

Ikke noget valg

Han mener ikke, at lufthavnen har noget valg.

- Kommer vi op på 700-800.000 passagerer om året, får vi overskud på driften. Men lufthavnen er ikke stor nok til at håndtere så mange passagerer. Desuden har vi ikke spisesteder og andre faciliteter, vi kan tjene penge på. Så hvis ikke vi investerer, bliver vi ved med at lave underskud, siger Peer H. Kristensen.

Han havde håbet på en noget større åbning af grænserne, end tilfældet var, og frygter negative konsekvenser i lang tid.

Derfor glæder han sig over egenkapitalen på 200 millioner kroner, der kan dække underskuddet i de kommende år.

Annonce

Katastrofal grænseåbning

- Den aktuelle begrænsning for udvikling af flyruter til og fra Danmark vil få langvarige konsekvenser for flybranchen. Den manglende grænseåbning er en katastrofe og betyder, at vi ikke kan få gang i flytrafikken til udlandet før efter sommer. Det er en langsom dolk i hjertet på vores voksende chartermarked, ligesom det kan blive svært at fastholde udenlandske flyselskabers aktiviteter i Danmark, siger Peer H. Kristensen.

Aarhus Lufthavns gode egenkapital skyldes, at ejerkredsen i marts 2019 blev udvidet med erhvervsmanden Jens Stausholm.

Gennem sit firma, Staus A/S, indskød han 30 millioner kroner i lufthavnen. Dens tre andre ejere er Aarhus, Syddjurs og Norddjurs kommuner, der ved Jens Stausholms indtræden investerede tilsammen 100 millioner kroner i lufthavnen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Wellness-center brød igen og igen coronaregler: Til sidst kom politiet forbi med bøder

Annonce