AARHUS: Det er ikke alle mennesker forundt at træde ind på scenen midt i en historisk begivenhed.
Men der er sket for sygeplejerske Cecilie Haar Nielsen og de andre ansatte på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.
Under corona-krisen er infektionsafdelingens personale blevet en vigtig del af historieskrivningen i Danmark, og den sandhed begynder i stigende grad at fæstne sig hos Cecilie Haar Nielsen fra Aarhus.
- Som 80-årig vil jeg tænke tilbage på det her med stolthed. Det er en tid, hvor jeg som sygeplejerske har mulighed for mere end nogensinde at gøre en forskel og sammen med kollegerne hjælpe med at redde liv. I denne uge blev der udskrevet en patient efter tre en halv uges indlæggelse med Covid-19, og vedkommende var helt frisk og simpelthen så taknemmelig. Det er fantastisk og en enorm drivkraft på de lidt tungere dage, siger Cecilie Haar Nielsen.
Det er selvfølgelig godt, at smitten ser ud til at være bremset. Men som sygeplejerske føles det faktisk som et antiklimaks, når jeg de seneste uger har brugt enhver energi på at være parat til en voldsom bølge af patienter.
Cecilie Haar Nielsen, sygeplejerske
En tom fornemmelse
Århus Stiftstidendes læsere kender efterhånden Cecilie Haar Nielsen.
Sygeplejersken er ansat på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på hospitalet i Skejby, og hun har sagt ja til jævnligt at fortælle avisens læsere om sine oplevelser.
I denne uge kan Cecilie Haar Nielsen se tilbage på en rolig påske. Påsken var ellers udset til det tidspunkt, hvor corona-epidemien ville kulminere. Men sådan gik det ikke.
Hos Cecilie Haar Nielsen efterlader de aktuelle fald i antallet af indlagte patienter med Covid-19 en mærkelig følelse.
- Det er selvfølgelig godt, at smitten ser ud til at være bremset. Men som sygeplejerske føles det faktisk som et antiklimaks, når jeg de seneste uger har brugt enhver energi på at være parat til en voldsom bølge af patienter. Jeg står tilbage med en underlig tom fornemmelse, forklarer hun.
Overrumplende epidemi
Cecilie Haar Nielsen arbejder på tredje år på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme.
Afdelingen er i bund og grund designet til at håndtere patienter med særligt farlige og smitsomme sygdomme. Derfor har personalet også de uddannelser og værktøjer, som skal bruges til opgaven.
Men på trods af alverdens forberedelser er Cecilie Haar Nielsen overrasket over at stå midt i en corona-epidemi.
- Det indrømmer jeg blankt. Vi er fagligt klædt godt på, og beredskabet har bevist sit værd. Men på det mentale plan er det overrumplende at stå midt i noget, der minder om en film om en epidemi. Det havde jeg ikke set komme, fortæller Cecilie Haar Nielsen.
Cecilie Haar Nielsen
Den 32-årige sygeplejerske har sagt ja til løbende at orientere Århus Stiftstidendes læsere om sine oplevelser på sengeafdelingen. I sine beretninger under corona-krisen fortæller Cecilie Haar Nielsen udelukkende på egen vegne.
Cecilie Haar Nielsen er sammen med en storesøster og en lillebror vokset op i Kolt. Den 32-årige sygeplejerske bor nu sammen med sin kæreste i Aarhus.
I fritiden holder Cecilie Haar Nielsen af at være sammen med venner og familie. Hun går til koncerter og prøver at være kulturel. Det bliver også til lidt fysisk træning.
Den kloge sygeplejerske
Corona-epidemien udfordrer Cecilie Haar Nielsens faglighed.
De seneste uger har sygeplejersken kæmpet for at blive klogere på coronavirus samt Covid-19, og på det faglige plan er hun fascineret af at stå midt i en udfordrende situation.
- Epidemien er naturligvis skræmmende. Men i forløbet er der kommet rigtigt mange faglige udfordringer, som har været udviklende og gjort mig klogere som sygeplejerske, understreger hun.
Aktuelt ser det ud til, at coronasmitten vil være på et lavt blus i det danske samfund i mange uger endnu.
Cecilie Haar Nielsen får ingen problemer med at holde dampen oppe.
- Det skyldes også, at vi på afdelingen har et fantastisk sammenhold og støtter hinanden. Det er meget afgørende, når vi ser ind i en lang periode med Covid-19 patienter og en fortsat usikkerhed om epidemiens forløb, pointerer hun.