Annonce
Aarhus

Corona-tal med vokseværk: Tre mulige forklaringer på udviklingen i Aarhus

Søndag stod borgerne i Frydenlund i Aarhus stod i kø fra morgenstunden for at blive coronatestet. Den øgede tekstaktivitet er en af de mulige forklaringer på, at der de eneste døgn er fundet stadig flere Aarhus-borgere smittet med coronavirus. Foto: Helle Arensbak/Ritzau Scanpix
I mange uger var coronasmitten udryddet i Aarhus. Men for knap et par uger siden dukkede den første Aarhus-borger med coronavirus op, og siden er antallet af smittede århusianere per døgn vokset. Ifølge ekspert kan det stigende smittetal have flere forklaringer.
Annonce

AARHUS: Fra nul til 72.

Det er den markante udvikling, som myndighederne i løbet af knap to uger har konstateret i det daglige antal nye Aarhus-borgere smittet med coronavirus.

Midt i uge 32 havde Aarhus været corona-fri i mange uger. Men så kom det første konstaterede tilfælde, og situationen eskalerede hen over weekenden. Mandag 3. august blev det offentliggjort, at der på de to weekenddøgn var fundet coronasmitte hos 50 århusianere.

Myndighederne gør smittetallet op hvert døgn. I løbet af sidste uge er der hvert døgn sket en vækst i antallet af Aarhus-borgere fundet syge med Covid-19, og udviklingen kulminerede lørdag med 79 nye corona-tilfælde i Aarhus.

Ifølge Statens Serum Institut blev der i søndagsdøgnet fundet 72 coronasmittede Aarhus-borgere.

- Der kan være tre forklaringer på stigningen over ugen. Den værste er selvfølgelig, at smitten rent faktisk spreder sig, siger professor og ledende overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospitals Afdeling for Infektionssygdomme.

Annonce

Der testes mere

Tirsdag 4. august fortalte tal fra Statens Serum Institut om 27 nye tilfælde af coronasmitte i Aarhus.

To dage senere var tallet vokset, så der på et døgn blev fundet 68 Aarhus-borgere med Covid-19. Lørdag oplyste Statens Serum Institut om 79 nye coronasmittede århusianere på et døgn.


Test-arbejde er den anden mulige forklaring på den stigning, der døgn for døgn ses i antallet af coronasmittede århusianere. Jo flere tests, des flere sygdomstilfælde finder man.

Lars Østergaard, ledende overlæge


Siden tirsdag i sidste uge har Aarhus Kommune og sundhedsmyndighederne indledt en storoffensiv for at bremse coronasmitten. Der er eksempelvis indført krav om mundbind i busser, opfordret til hjemmearbejde, skruet op for testkapaciteten og lavet smitteopsporing.

- Test-arbejde er den anden mulig forklaring på den stigning, der døgn for døgn ses i antallet af coronasmittede århusianere. Jo flere tests, des flere sygdomstilfælde finder man, forklarer Lars Østergaard.

Annonce

Den svære forsinkelse

En coronatest kan sjældent afsløre helt ny smitte med virus.

Det tager som regel fire dage før, at en podning kan vise Covid-19. Ifølge Lars Østergaard er det en sidste væsentlig forklaring på udviklingen i antallet af coronasmittede indbyggere i Aarhus.

Ledende overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital forklarer, at bekæmpelsen af corona-bølgen i Aarhus ikke får effekt fra den ene dag til den anden. Foto: Axel Schütt

- Der er ganske enkelt en forsinkelse i tallene. Den kan faktisk nå op på seks døgn, idet det også tager et par dage at få svar på en test. Det betyder, at vi på nuværende tidspunkt har svært ved at se udbyttet af de restriktioner og ændrede vaner, som er indført for at dæmme op for coronavirus i Aarhus, forklarer overlægen.

Annonce

Målrettet indsats

Lars Østergaard peger på, at de største stramninger i corona-situationen først kom i fredags.

Det skete, da sundhedsministeren sammen med Folketinget indførte blandt andet krav om mundbind i offentlig transport.

- På nuværende tidspunkt er det umuligt at sige noget entydigt om udviklingen i coronasmitten i Aarhus. Men der er ingen tvivl om, at både borgere og myndigheder stadig har grund til at gøre en målrettet indsats, vurderer Lars Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Se listen: Disse århusianske postnumre er hårdest ramt af coronaen

Østjylland

Adskillige anmeldelser om spøgelsesbilist på motorvejen: 21-årig anholdt i det forkerte spor

Annonce