Annonce
Horsens

Corona tvinger Midttrafik i knæ: Beder om 12 millioner kroner hos Horsens Kommune

Midttrafik har mistet op mod 90 procent af sine passagere under coronakrisen, og selskabet mangler nu aktut 420 mio. kroner. Det svarer rundt regnet til halvdelen af de indtægter, der bruges på at holde kollektive trafik i regionen i gang. Arkivfoto: Morten Pape
Det regionale trafikselskab, Midttrafik, bløder voldsomt som følge af manglende passagerer under coronakrisen. Nu går selskabets bestyrelse ud og beder om lån for 420 mio. kroner hos regionens kommuner, og Horsens Kommune bliver bedt om at lægge knap 12 mio. kroner på bordet inden årets udgang.

Horsens: Coronakrisen har sendt det regionale trafikselskab Midttrafik i gulvet, efter passagertallet er faldet med cirka 90 procent, siden Danmark lukkede delvist ned 12. marts.

På et pressemøde dagen forinden havde statsminister Mette Frederiksen direkte opfordret danskerne til så vidt muligt at lade være med at benytte de offentlige transportsmidler for at undgå smittespredning, og effekten af det rammer nu Midttrafik som en økonomisk hammer.

Trafikselskabet står akut og mangler 420 mio. kroner, og derfor har Midttrafiks bestyrelse torsdag besluttet at sende en anmodning ud til kommunerne i regionen, om de har mulighed for at spytte lidt ekstra i kassen. For ellers risikerer selskabet, at det ikke har mulighed for at betale vognmænd og andre for at holde den offentlige trafik i gang.

- Vi er lige nu i en meget alvorlig situation, og vi har derfor akut brug for likviditet. Regionen og kommunerne ejer Midttrafik. Vi er et interessentselskab, og det hæfter ejerne for. Det vil sige, at når Midttrafik kommer i likviditetsproblemer på grund af coronakrisen, så er det ejerne, som i første omgang er nødt til at træde til med kapital, indtil vi forhåbentlig på et tidspunkt kan få kompensation af staten, siger Claus Wistoft, der er formand for Midttrafik.

Mit udgangspunkt er, at vi skal være med til at lave en god løsning for Midttrafik, men jeg håber også, at Christiansborg hurtigt kommer på banen for at løse det her problem.

Peter Sørensen (S), borgmester Horsens Kommune

Vigtigt pengene kommer tilbage

I øjeblikket er KL og Trafikselsskaberne i Danmark ved at forhandle med regeringen om en statslig kompensation for de tabte passagere, men indtil det sker, skal kommunerne altså lægge for. For Horsens Kommune gælder det, at kommunen bliver bedt om at låne cirka 11.975.000 kroner til Midttrafik.

Borgmester Peter Sørensen (S) understreger, at Horsens Kommune endnu ikke har fået en henvendelse fra Midttrafik, men byrådet vil kigge på sagen, når den kommer.

- Vi har en stor interesse i at vores kollektive trafik kører videre. Hvis Midttrafik har brug for et lån, så tager jeg gerne en snak med mine gode kolleger i byrådet om det. I kommunerne har vi ikke uanede midler til det her, så derfor er det også meget vigtigt, at vi får en garanti for, at de penge kommer tilbage. Derfor håber jeg også, at Christiansborg kommer hurtigt på banen med at hjælpe de regionale trafikselskaber, for Midttrafik er ikke de eneste, som har det svært lige nu, siger Peter Sørensen.

Annonce

Godt med hurtig løsning

Lige nu rækker Midttrafiks likviditet til 1. juli, så lånene skal falde hurtigt, hvis trafikselskabet skal fortsætte driften. Til gengæld forventer formanden for Midttrafik, at man nu har fundet en god løsning for selskabets problemer.

- Det er en alvorlig situation, men jeg tror, vi har fundet en god løsning for selskabet fremadrettet nu. Det er klart, at sådan en situation skaber noget utryghed i organisationen, og derfor er vi også interesseret i at få lavet en løsning så hurtigt som muligt, siger Claus Wistoft.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Debat

Odder taber vild konkurrence med et brag

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce