Annonce
Aarhus

Corona-udbrud ryster demensplejehjem: Aarhus Kommune er ved at styre en nødløsning på plads

DemensCentrum Aarhus er blevet hjemsted for corona-epidemiens største udbrud i ældreplejen i Aarhus. Aarhus Kommune arbejder på at sikre driften, så plejen af beboerne lever op til standarderne. Foto: Flemming Krogh
Hver femte beboer og ansatte på demensplejehjem i Aarhus Nord er ramt af coronasmitte. Fagforening ønsker klarhed over det forløb, som er endt i det hidtil største corona-udbrud i ældreplejen i Aarhus. Kommunen er ikke bekymret for, at coronasmitten spreder sig til andre plejehjem.

AARHUS: Ordentlig pleje af de 94 beboere.

Det er Aarhus Kommunes topprioritet i kølvandet på et voldsomt udbrud af coronasmitte på demensplejehjemmet DemensCentrum Aarhus.

Corona-udbruddet på plejehjemmet i Aarhus Nord tog fart i løbet af juledagene, og mandag var der fundet smitte hos 41 ansatte og 21 beboere.

Annonce

Niveauet matchede weekendens smittetal, da Aarhus Kommune kaldte situationen kaotisk. Demenschef Tina Grove fortalte, at det var svært at stå inde for den pleje og omsorg, som kommunen grund af mange sygemeldinger blandt faglærte ansatte kunne give beboerne.

Mandag lykkedes det Aarhus Kommune at finde afløsere for en stor del af de sygemeldte ansatte. Det skete ved at hente medarbejdere fra andre funktioner i ældreplejen, trække på den interne kommunale vikarbank og lave aftaler med eksterne vikarbureauer.

- Udbruddet af smitte på demensplejehjemmet udgør en ekstraordinær situation, men vi er godt på vej til at sikre driften. Jeg er ikke bekymret for, at smitten fra demensplejehjemmet vil brede sig til andre plejehjem. Men i øjeblikket er der øget smittespredning i hele landet, og det gælder også i ældreplejen, siger sundhedschef Otto Ohrt i Aarhus Kommunes afdeling for sundhedsstrategi og forebyggelse.

Eksplosion i smitte

Corona-situationen på DemensCentrum Aarhus har udviklet sig lynhurtigt.

Weekenden før jul dukkede det første tilfælde af Covid-19 op, da en symptomfri medarbejder blev testet positiv. Siden fik flere af de 211 ansatte og 94 beboere coronavirus, og i dagene mellem jul og nytår på det nærmeste eksploderede smitten.

Det skete samtidig med, at beboerne søndag 27. december fik den første af to vaccinationer mod coronavirus.

Søren Sørensen er formand for Pårørenderådet ved DemensCentrum Aarhus. Han understreger, at hverdagen på plejehjemmet i høj grad kan fungere som et arnested for spredning af coronasmitte. Foto: Flemming Krogh

Søren Sørensens hustru bor på demensplejehjemmet. Som en af de sidste beboere fik hun lørdag 2. januar konstateret Covid-19.

- Demensplejehjemmet er i endnu højere grad end et almindeligt plejehjem et optimalt sted for smittespredning. Eksempelvis har halvdelen af beboerne brug for personalets hjælp til at spise, og mange får skiftet ble flere gange dagligt. På den led er det ikke overraskende, at det sker, siger Søren Sørensen, der også er formand for Pårørenderådet ved DemensCentrum Aarhus.

Udbruddet af coronasmitte blandt 41 ansatte på samme arbejdssted er det hidtil største i Aarhus Kommunes ældrepleje. Fagforeningen FOA understreger, at årsagerne skal granskes.

- Det er utroligt vigtigt at lære af situationen. Det gælder også i forhold til den gruppe ansatte, der nu sættes ind for at klare plejen og omsorgen på plejehjemmet. De er naturligvis optaget af, at der findes de rigtige værnemidler og optimal opbakning i arbejdet på et plejehjem med høj smitterisiko, understreger fællestillidsrepræsentant Britha Lund Sørensen fra FOA Århus.

Annonce

Klare retningslinjer

Søren Sørensen følger nøje med i corona-situationen på demensplejehjemmet.

Pårørenderådets formand er enig i, at der nu og her skal arbejdes for en mere stabil personale-situation.

-   Personalet er nøglen til et velfungerende plejehjem. Men som pårørende har vi samtidig brug for klare retningslinjer fra kommunen og sundhedsmyndighederne. I sådan en nødsituation står man med en masse spørgsmål, og dem har vi haft svært ved at få svar på, siger Søren Sørensen.

Corona på plejehjem i Aarhus

I weekenden før jul blev der konstateret coronasmitte hos en ansat på DemensCentrum Aarhus.

Siden har en bølge af corona-tilfælde ramt Aarhus Kommunes demensplejehjem. Mandag var der fundet coronasmitte hos 21 af de 94 beboere samt 41 af de 211 ansatte i DemensCentrum Aarhus.

Mandag var der på samtlige Aarhus Kommunes plejehjem 66 beboere konstateret smittede med coronavirus. Der er i alt 2.400 beboere på plejehjemmene.

På kommunens plejehjem er der 2.500 ansatte. Mandag var 103 af dem sygemeldte på grund af coronavirus.

Aktuelt er der udbrud af coronavirus på ni plejehjem i Aarhus Kommune. Det gælder Thorsgården, Vejlbygade, Madsbjerg, DemensCentrum Aarhus, Åbygård, Kongsgården, Jasminvej, Skæring Plejehjem og Kildevang.

I Aarhus Kommune understreger sundhedschefen, at hensynet til de pårørende har spillet en stor rolle i hele processen omkring udbruddet af coronasmitte på DemensCentrum Aarhus.

- Jeg har stor forståelse for, at sådan en situation udløser bekymringer. Men for kommunen er det hele tiden en balancegang, hvor vi i samspil med sundhedsmyndighederne skal være på sikker grund i forbindelse med udmeldinger til pårørende og andre, forklarer Otto Ohrt.

Annonce

Test og smittekæder

Fra tirsdag morgen vil Aarhus Kommune i samarbejde med Falck lave kontinuerlige kviktests af alle ansatte på DemensCentrum Aarhus.

Samtidig er der indført procedurer, så medarbejderne bruger alle tænkelige værnemidler i arbejdet på demensplejehjemmet.


Under alle omstændigheder er det er superærgerligt, at vi får et så voldsomt udbrud af coronasmitte på et tidspunkt, hvor vaccinen langt om længe er en realitet.

Otto Ohrt, Aarhus Kommune


Endelig arbejder sundhedsmyndighederne på at afklare og bryde smittekæder. Der er ikke klarhed over, om smitten på demensplejehjemmet bæres af den særligt smitsomme engelske variant af coronavirus.

- Det er forståeligt, at nogen får tanken. Men det ved vi endnu ikke noget om. Under alle omstændigheder er det er superærgerligt, at vi får et så voldsomt udbrud af coronasmitte på et tidspunkt, hvor vaccinen langt om længe er en realitet, forklarer Otto Ohrt.

DemensCentrum Aarhus har adresse på Graham Bells Vej i Aarhus Nord. I løbet af de seneste uger er hver fjerde ansat blevet smitte med coronavirus, og Aarhus Kommune kæmper for at få bemandingen til at hænge sammen. 21 af de 96 beboere er fundet smittede med coronavirus. Foto: Flemming Krogh

Mandag i Radio4 Morgen medvirkede konstitueret demenschef i Aarhus Kommune, Tine Grove, for at fortælle hvordan plejehjemmet håndterer den kritiske situation:

Annonce
Erhverv For abonnenter

Henrik Lind startede et globalt energieventyr i Smilets By: Nu omsætter flere virksomheder for milliarder

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen svarede nej tre gange i træk, da han blev spurgt om han var tilfreds med sit AGF-hold

Aarhus For abonnenter

Uro om kulegravning af omstridt psykolog: Sagen står til at blive skrinlagt - men er alle sten vendt i Aarhus?

Aarhus

Sorte belægninger, spindelvæv og gamle produktrester: Fastfood-gigant igen politianmeldt

Alarm 112

61-årig kvinde død efter hestevognsulykke på Lille Torv

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Debat

Radikale har en klar plan: Afskaf iværksætterskatten - og styrk dansk økonomi

Kultur

Så lykkedes det endelig at finde en køber: Skovmøllen solgt og udvider åbningstiden

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Aarhus

Politiker slår i bordet: - Træf beslutning om ny jernbane nu. Alt andet er urimeligt over for Solbjerg

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Byudvikling

Så får midtbyen flere idrætsfaciliteter: Den gamle arkitektskole skal tages i brug

Annonce