Annonce
Aarhus

Corona udløser største tomgang for østjyske butikker i otte år: Så mange butikker står tomme

Som en stilfærdig protest mod dyre lejemål har ukendte personer sat klistermærker på flere tomme butikslejemål i Aarhus. Priserne er steget markant siden 2015, men dog faldet det seneste år, viser tal fra Ejendomstorvet.dk. Foto: Henrik Havbæk Madsen
120 ledige butikker og spisesteder i Aarhus Kommune, viser friske tal fra ejendomstorvet.dk. Flere mæglere melder dog om øget aktivitet.
Annonce

AARHUS: Ikke siden 2012 har Aarhus og det øvrige Østjylland haft så høj en andel af udbudte butikslokaler og lokaler til spisesteder, ifølge erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk.

Samtidig er lejepriserne nu under pres i kølvandet af coronakrisen, og det skaber let optimisme for at flere butikker kan lejes ud, ifølge to lokale erhvervsmæglere.

Ved indgangen til tredje kvartal lå udbuddet af ledige butikslokaler i Østjylland på 6,4 procent af det samlede antal butiksarealer. Det er en stigning på 0,7 procentpoint fra andet kvartal og samtidig det højeste niveau, Ejendomstorvet.dk har registreret siden oktober 2012.

Portalen er ejet af landets ejendomsmæglere ligesom ”søsterportalen” Boligsiden.dk.

Annonce

120 ledige lokaler i Aarhus

I  Østjylland er 279 lokaler og erhvervsejendomme lige nu udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk, flest i Aarhus Kommune med 120, dernæst Randers med 61 samt Silkeborg med 33, Horsens med 25 og Norddjurs med 18.

Lejeniveauet var særligt i Aarhus kommet måske for højt op.

- Lejeniveauet var særligt i Aarhus kommet måske for højt op, når man kan konstatere, at en stor del af indbyggerne er studerende uden den samme købekraft som resten af befolkningen. Det har fået flere butikker og kæder til at revurdere situationen, og for nogle var coronakrisen måske dråben, der fik bægeret til at flyde over, siger Frank Heskjær, chef for detailhandel hos EDC Erhverv Poul Erik Bech og med base i Aarhus.

Annonce

Matas samler butikker

Han peger på at for eksempel Matas planlægger at sammenlægge flere mindre butikker og åbne én stor flagskibsbutik i Aarhus midtby, ligesom H&M har lukket flere østjyske butikker.

- Andre kigger efter mindre og billigere lokaler, fortæller siger Frank Heskjær.

Frank Heskjær, EDC Erhverv. Pressefoto

Tal fra Ejendomstorvet.dk underbygger tesen om, at lejeniveauet bremser op i Østjylland. Ved indgangen til august var den gennemsnitlige leje for udbudte butikslokaler på 1.193 kroner per kvadratmeter. Dét er dog 42 procent højere end i 2015, men samtidig seks procent lavere end for et år siden.

- Vi kan se, at lejeniveauet på de bedste beliggenheder i Aarhus har taget et naturligt dyk, da tomgangen har været stigende. At der er flere tomme butikker, er med til at gøre udlejningsmarkedet mere gennemsigtigt, og flere potentielle lejere er begyndt at se nye muligheder i gaderne, da de i nogle tilfælde kan få en mere optimal butik til den samme eller ligefrem lavere leje, siger Jesper Poder Olsen, erhvervsmægler hos Colliers International i Aarhus.

Annonce

Kæder skærer ned i Aarhus

Nogle af de større kæder vælger at skære ned på antallet af butikker i Aarhus, mens de i højere grad fastholder butikker i byer som Horsens og Silkeborg, hvor de typisk har ét lejemål.

Begge mæglere fortæller dog, at der i takt med det øgede udbud af lokaler også har været livlig aktivitet det seneste par måneder.

- Der er hele tiden butiksejere, som går på pension eller stopper af andre grunde, og der er hele tiden nye folk, som etablerer sig, og ekspansive kæder, som jagter lokaler. Men under nedlukningen åbnede hverken iværksættere eller kæder jo nye steder. Derfor er der et efterslæb. På Store Torv i Aarhus har vi gennemført udlejninger til tre kæder, der gerne ville ind i Aarhus, og til en tøjbutik, som søgte nye lokaler, siger Frank Heskjær fra EDC Erhverv Poul Erik Bech.

Også Colliers International har haft travlt over sommeren.

Jesper Poder Olsen, Colliers. Pressefoto

- Vi har udlejet syv lokaler i strøgmiljøet i Aarhus, og vi har flere udlejninger på vej. Vi kan mærke, at flere udlejere er blevet mere fleksible over for ønskerne fra mulige lejere. For eksempel har vi netop formidlet en udlejning på Strøget i Aarhus til firmaet Luksusbaby; her blev lokalerne gjort tidssvarende, fik ny facade og blev tilpasset lejerens koncept, siger Jesper Poder Olsen fra Colliers International.

Ledige butikslejemål

De 11 østjyske kommuner har samlet lidt over to millioner butiks-kvadratmeter eller næsten en sjettedel af landets samlede butiksareal.

Trods stigningen i andelen af udbudte butikker ligger Østjylland med 6,4 procent ledige lokaler fortsat lavere end landsgennemsnittet, som ved indgangen til tredje kvartal steg til 6,8 procent – det højeste registreret i de 17 år, Ejendomstorvet.dk har indsamlet talmateriale for.

Ejendomstorvet.dk har Danmarks største udvalg af ledige lejemål samt ejendomme til salg. Dataene kommer fra knap 300 medlemmer/annoncører, herunder næsten alle erhvervsmæglere samt en række pensionskasser, ejendomsselskaber og ejendomsadministratorer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny festivalplads spirer frem i Aarhus

AGF For abonnenter

Bagkanten: Check af mulig forseelse; VAR keder fodbolden ihjel

Aarhus For abonnenter

Lang kø til en plads på Aarhus Friplejehjem: - Vi fortæller, at der også kan ske fejl hos os

Annonce