Annonce
Aarhus

Coronachefen: Jeg forstår godt, det er svært at være partykiller

Niels Højberg er til daglig stadsdirektør i Aarhus Kommune. I forbindelse med corona-pandemien står han også i spidsen for kommunens kriseledelse. Foto: Axel Schütt
Stadsdirektør Niels Højberg roser den nye ungekriseledelse for at tage stort ansvar og komme med værdifulde inputs til, hvordan myndighederne kan sætte mere effektivt ind over for smittespredningen blandt de unge århusianere.
Annonce

AARHUS: Siden  27. februar har en kriseledelse koordineret indsatsen mod corona i Aarhus Kommune.

Nu har 'de voksne' fået følgeskab af en unge-kriseledelse, hvis opgave er at rådgive og komme med idéer til, hvordan smittespredningen kan mindskes blandt de unge, hvor smitten har bredt sig foruroligende hurtigt de seneste uger.


Der var flere på mødet, der sagde, at det er rigtig svært at være den, der siger fra. Det kan jeg godt forstå.

Niels Højberg, stadsdirektør


- Vi er ikke unge og kender ikke de unges virkelighed. Så vi har enormt stort behov for at få deres synsvinkel på tingene, hvis vi skal kunne sætte ind med tiltag, der virker, siger Niels Højberg, der står i spidsen for kommunens kriseledelse og til daglig fungerer som stadsdirektør.

Kriseledelsen i Aarhus Kommune

Den daglige kriseledelse i Aarhus Kommune har til opgave at tackle lokale coronaudfordringer samt implementere nationale retningslinjer.

Kriseledelsen mødes hver mandag, onsdag og fredag og består af syv faste medlemmer:

  • Niels Højberg, stadsdirektør, Borgmesterens Afdeling.
  • Erik Kaastrup-Hansen, direktør for Sociale Forhold og Beskæftigelse.
  • Henrik Seiding, direktør for Teknik og Miljø.
  • Hosea Dutschke, direktør for Sundhed og Omsorg.
  • Kirsten Jørgensen, direktør for Kultur og Borgerservice.
  • Martin Østergaard Christensen, direktør for Børn og Unge.
  • Kasper Sønderdahl, beredskabsdirektør i Østjyllands Brandvæsen.

Han var selv med til ungekriseledelsens opstartsmøde onsdag 30. september og blev imponeret over det engagement, han så.

- Det var en enormt ansvarlig og spændende diskussion, de havde, og fra kommunens side er vi parate til både at lytte til deres idéer og også iscenesætte dem, siger Niels Højberg.

Annonce

Tre temaer fyldet

Han lyttede sig frem til tre overordnede temaer på de unges første møde.

- Det første handlede om kommunikation. Både hvordan man præsenterer information fra de nationale sundhedsmyndigheder, så den rammer de unge, men også hvilke kanaler, man vælger. De unge søger jo information på alle mulige kanaler, som vi andre måske ikke overvejer, siger Niels Højberg.

- Der blev også talt om, at det er vigtigt at respektere, at unge har et nærmest desperat behov for social kontakt, og at det er vigtigt, at vi anerkender det og forsøger at skabe nogle rammer, hvor det kan ske på ansvarlig vis. Den diskussion var der masser af energi i, og det kommer vi til at arbejde meget mere med, vurderer Niels Højberg og går videre til tredje punkt:

- Som handlede om, hvordan man kan sikre, at der er nogen, som kan hjælpe alle med at bevare den sunde fornuft, også når man er ude at hygge sig og har fået et par genstande. Hvorvidt man kan finde en form, så der er en 'ædru' person, som hjælper de andre med at huske på retningslinjerne, sammenfatter Niels Højberg og tilføjer, at ædru måske ikke er det rette ord, da behovet også kan gælde i sammenhænge uden alkohol.

Annonce

Ingen vil være partykiller

Navnlig det sidste punkt med at finde en, der har modet til at sige stop, er en udfordring, fornemmede Niels Højberg.

- Der var flere på mødet, der sagde, at det er rigtig svært at være den, der siger fra. Det kan jeg godt forstå. Især hvis man lige er startet på nyt studie og ikke kender de andre, så er det da ikke rart at være partykiller, siger han.

Det er netop den slags barrierer, ungekriseledelsen er sat i verden for at pege på - og komme med løsningsforslag til.

Kommunens kriseledelse skal allerede fredag drøfte de indledende ideer fra ungekriseledelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

AGF For abonnenter

Bagkanten: 19-årig AGFer er gået fra ukendt til profil på fire måneder

Annonce